Ženski kanu vse bližje olimpijskim igram.

0
529

Upravni odbor Mednarodne kajakaške zveze (ICF) je v okviru zasedanja v perujski Limi sprejel sklep, da Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK) za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu predlaga tudi vključitev ženskega kanuja, tako v slalomu na divjih vodah kot v sprintu na mirnih vodah, kjer naj bi kanuistke nastopile na 200-metrski razdalji. Prav tako želijo do leta 2024 doseči enako zastopanost obeh spolov na olimpijskih igrah.

»To je zelo pozitivno za naš šport in jasno opredeljuje naša prizadevanja za zagotavljanje enakosti na vseh ravneh tekmovanja. Ženski C1 tako v sprintu kot slalomu se je v zadnjih letih izboljšal in predlog, da ga vključimo v olimpijski program, bo ta napredek v prihodnje še izboljšal,« je povedal predsednik ICF Jose Perurena Lopez.

Sicer se ob tej pozitivni novici za kanuistke pojavljajo tudi neuradne informacije, da naj bi na ta račun iz olimpijskega programa izpadli kanuistični dvojci v slalomu in moški kajakaški dvojec na 200 metrov v sprintu na mirnih vodah. Tak scenarij je mogoč v primeru, da MOK ne odobri dodatnih kompletov kolajn na olimpijskih igrah in bo vztrajal pri sedanjem številu podeljenih kolajn v kajakaštvu. V tem primeru bo moral ICF izločiti dosedanje discipline, ki so del olimpijskega programa, in kot kaže bodo brez nastopa na olimpijskih igrah po tem scenariju ostali kanuistični dvojci v slalomu in moški K2 na 200 metrov v sprintu.