Jošt Zakrajšek drugi med kajakaši na maratonu Ardèche.

0
375

Kajakaš Jošt Zakrajšek je na slovitem kajakaškem maratonu Ardèche, ki ga vsako jesen od leta 1985 naprej organizirajo v Franciji, v svoji kategoriji zasedel odlično drugo mesto. Na maratonu je med 1500 prijavljenimi tekmovalci veslala še peterica Slovencev.

Jošt Zakrajšek je po dobrih nastopih v sprintu na mirnih vodah sezono podaljšal do maratona Ardèche, ki ga Francozi organizirajo že 28 let, privablja pa tako tekmovalce kot rekreativce. V Franciji je veslal dobro, saj je v konkurenci kajakašev zasedel drugo mesto (v absolutni konkurenci je slovenski reprezentant zasedel 14. mesto), za progo pa je potreboval uro, 50 minut in 17 sekund. V tej kategoriji je zmagal Španec Kiko Vega Suarez. Matija Odar je bil med kajakaši 49., Aleš Vrabič 105., Miran Skok 161., Boris Brecelj 222., Martin Gvardijančič pa 223.

Najhitreje so s progo opravili kajakaški dvojci, kjer je veslala kopica vrhunskih kajakašev in kanuistov, ki osvajajo kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih, pa tudi na olimpijskih igrah. Prva sta cilj prečkala Cyrille Carre in Tomaš Slovak, ki sta za progo porabila uro, 39 minut in 33 sekund. Na drugo mesto sta se uvrstila Nemca Max Hoff in Tobias Bong (Max Hoff je bronasti z olimpijskih iger v sprintu na mirnih vodah, Tobias Bong pa aktualni evropski prvak v spustu na divjih vodah), tretja sta bila Francoza Remi Pete in Benoit Le Roux. Poleg francoskih in nemških reprezentantov so se maratona udeležili namreč tudi češki reprezentanti v spustu na divjih vodah, predstavniki Hrvaške, Švice, Belgije, Luksemburga, Velike Britanije itd.

Maraton Ardèche ima med kajakaši namreč posebno mesto, saj je to največji maraton na svetu, ki ga organizirajo na reki. Zaradi velikega zanimanja so pred leti organizatorji število sodelujočih morali omejiti na 2000 kajakašev in kanuistov. Veslajo lahko vsi, od najmlajših do najstarejših, vsako leto pa se maratona udeležijo tudi nekateri dobitniki kolajn z največjih tekmovanj (tudi dobitniki olimpijskih kolajn, npr. Nemec Max Hoff, Francoz Benoit Peschier, Togovec Benjamin Boukpeti in drugi).