Žiga Lin Hočevar evropski mladinski podprvak v kajaku

0
528

15-letni Žiga Lin Hočevar je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Čeških Budjejovicah priveslal do prve posamične kolajne na mladinskih prvenstvih, sicer pa že četrte v debitantski sezoni. V finalu sta veslala še Marko Petek, ki je bil osmi med kajakaši do 23 let, in kajakašica Sara Globokar, ki je bila v konkurenci mladink deseta.

Tretji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Čeških Budjejovicah je slovenska ekipa osvojila tretjo kolajno, pri vseh pa je bil soudeležen Žiga Lin Hočevar. Zlatima kolajnama z ekipnih tekem v mladinski tekmi kajakašev in preizkušnji kanuistov do 23 let, je danes 15-letnik dodal še srebrno medaljo v posamični konkurenci kajakašev mladincev.

Žiga Lin Hočevar, ki prihaja iz kajakaške družine, na tem prvenstvu tekmuje tudi njegova sestra Eva Alina, oče Simeon je bil med drugim evropski prvak leta 1996, dedek Tone pa je nastopil na OI leta 1972, je pravico do nastopa na mladinskih prvenstvih dobil šele letos. Pravila mednarodne zveze namreč določajo, da je najnižja starostna meja na prvenstvih 15 let.

V tokratnem finalu kajakašev mladincev je moral premoč priznati le Francozu Titouanu Castrycku. Slednji je letos del članske francoske reprezentance in je veslal v finalu članskega svetovnega prvenstva v Augsburgu, bil pa je tudi mladinski svetovni prvak julija v Ivrei. Njegova mama Anne Boixel je nekdanja vrhunska slalomistka in olimpijka.

Žiga Lin je za Francozom zaostal za 79 stotink. Na tretje mesto je priveslal Slovak Richard Rumansky. V isti konkurenci je v polfinalu veslal Atej Zobec Urbančič in zasedel 17. mesto.

Žiga Lin, debitant na mladinskih prvenstvih, ima enkratno sezono. Na prvenstvu stare celine na Češkem je danes osvojil že tretjo kolajno, saj je v uvodnih dveh dneh prvenstva z ekipnimi kolegi osvojil zlati kolajni. Z Atejem Zobcem Urbančičem in Renejem Jeklinom so postali mladinski ekipni evropski prvaki v kajaku, z Jušem Javornikom in Nejcem Polenčičem pa je bil prvi še v ekipni tekmi kanuistov do 23 let. V začetku julija je z Javornikom in Polenčičem na svetovnem prvenstvu osvojil bron med kanuisti do 23 let. Zadnji dan prvenstva Žiga Lina čaka še nastop v kanuju.

V finalu kajakašev do 23 let je veslal Marko Petek in izboljšal svojo polfinalno pozicijo. Po polfinalu je bil namreč deseti, v finalu pa je osvojil osmo mesto. Tine Kancler in Ulan Valant sta nastopa sklenila v polfinalu. Kancler je bil 21., Valant pa 23. Evropski prvak med kajakaši do 23 let je postal Čeh Jakub Krejči, ki je bil na domači progi najboljši tudi v kvalifikacijah in polfinalu.

Sara Globokar je nastopila v finalu kajakašic mladink. Ljubljančanka je imela v finalnem nastopu nekaj napak, tako da je bila na koncu deseta. Zmagala je Nemka Paulina Pirro, ki je bila evropska mladinska prvakinja že v Krakovu leta 2020. Na drugo mesto je priveslala Čehinja Olga Samkova, na tretje pa Španka Maite Odriozola.

Med kajakašicami do 23 let je športna sreča znova zapustila Evo Alino Hočevar, ki je na še enem tekmovanju več v letošnjem letu v polfinalu zasedla enajsto mesto in za eno mesto zgrešila uvrstitev v finale. Tokrat si je z identičnim časom enajsto mesto delila z Monico Dorio Vilarrublo iz Andore. Evropska prvakinja med mlajšimi članicami je postala Čehinja Antonie Galuškova, druga je bila Francozinja Angele Hug, tretja pa Nemka Emily Apel.

Popoldne so sledile še kvalifikacije ekstremnega slaloma. Tine Kancler je bil med kajakaši do 23 let tretji in je napredoval v glanvi del, tekmovanja, medtem ko je Marko Petek z 19. časom zaključil z nastopi na Češkem. Med mladinci je Jakob Šavli postavil najboljši kvalifikacijski čas in se uvrstil v nedeljski del, Žiga Lin Hočevar pa je bil 20. in ga v nedeljskem ekstremnem slalomu žal ne bomo videli. Med kajakašicami do 23 let se je z drugim časom kvalifikacij v glavni del na izpadanje uvrstila Eva Alina Hočevar, Lea Novak pa je bila 26., kar ni bilo dovolj za napredovanje. Med mladinkami bosta v ekstremnem slalomu nastopili Naja Pinterič, ki je imela tretji čas kvalifikacij, in Ema Lampič, ki je bila 16.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s polfinali in finali kanuistov in kanuistk ter ekstremnim slalomom.

Rezultatihttp://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2018

Spletni prenos: https://www.youtube.com/canoeeurope