Zimske priprave so mimo, Kauzer odhaja v London.

0
228

Slovenski kajakaši in kanuisti po opravljenih zimskih pripravah nestrpno pričakujejo začetek nove sezone. Večina najboljših se je to zimo pripravljala v Avstraliji, kjer pa tokrat niso trenirali le slalomisti, temveč tudi mirnovodaški dvojec Lovro Leban – Rok Kuk. Z opravljenim so bili zelo zadovoljni.

Slalomisti so se s priprav v Avstraliji oziroma Franciji vrnili v začetku marca, zdaj pa se že vneto pripravljajo na aprilske izbirne tekme, ki bodo morda že dale odgovor, kdo se bo na olimpijskih igrah v Londonu pridružil kajakašu Petru Kauzerju, ki že ima zagotovljeno olimpijsko vozovnico. V primeru, da po izbirnih tekmah še ne bodo znani vsi potniki na OI, bo odločila končna uvrstitev na evropskem prvenstvu, ki ga bo v začetku maja gostil Augsburg. Peter Kauzer odhaja na trening v London, nekateri drugi, med njimi Luka Božič in Sašo Taljat, pa so zaradi suše v Sloveniji v teh dneh na treningu v Augsburgu. Zaradi hudega pomanjkanja vode so pogoji za treninge namreč trenutno izjemno slabi. V tacenski elektrarni tekmovalcem pomagajo tako, da trikrat na teden odprejo zapornico, ki omogoča vsaj uro treninga na divji vodi, kar pa v času priprav na novo sezono vseeno ni dovolj.

Slalomisti so v okviru priprav na olimpijski progi v Penrithu nastopili na OP Avstralije in prvenstvu Oceanije, kjer so dosegli nekaj odličnih uvrstitev. »Nastop na OP Avstralije in prvenstvu Oceanije je bil dober test, saj so bili tam na treningu vsi najboljši. Peter Kauzer je bil drugi, druga in četrta sta bila Luka Božič in Sašo Taljat, Savšek je bil četrti, Berčič šesti, Martin Albreht je naredil velik napredek od lanskega leta, bil v finalu prvenstva Oceanije na petem mestu, dobri sta bili tudi Eva Terčelj in Urša Kragelj. Ena je zmagala v kvalifikacijah, druga v polfinalu, tako da so vsi tekmovalci, na katere računamo v tej sezoni pokazali, da so med najboljšimi,« je oceno nastopov na tekmah v Avstraliji podal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Zadovoljen je tudi Peter Kauzer, ki je v Avstraliji treniral skoraj dva meseca. »Z opravljenim sem zadovoljen, saj sem spet naredil več, kot sem sprva načrtoval. Vreme je bilo sicer nekoliko slabše, ampak za trening je to dobro, da te vročina ne utrudi preveč. Ena tekma je bila dobra, druga ne. Tudi čas na prvenstvu Oceanije je bil za sekundo boljši od ostalih, bile pa so napake, ki so verjetno posledica dekoncentracije zaradi napornih treningov,« je povedal Kauzer.

Svetovni prvak bo v nedeljo odpotoval v London, kjer se bo pripravljal na olimpijski progi. »Zdaj je vreme super, vode pa ni, tako da se že veselim treninga v Londonu, kjer bom spet lahko veslal na divji vodi. Od slovenske ekipe bom verjetno največ časa preživel v Londonu, ker nimam kvalifikacij, tako da se že sedaj za en teden odpravljam v London, po izbirnih tekmah pa bom šel tja še za 14 dni in se vrnil v zadnjem trenutku pred EP, po prvenstvu pa bom znova odšel v London,« je načrte razkril Kauzer, ki je že dobil nov čoln z logotipi, kakršne zahteva MOK, in ga bo po treningu vse do EP v Nemčiji pustil kar v Londonu, v tem času pa bo treniral in tekmoval v starem. »Odločil sem se, da bom startal na izbirnih tekmah, saj želim priti v tekmovalni ritem. Ne bom pa odšel na tretjo tekmo svetovnega pokala v La Seu d”Urgell, saj bi se rad malo spočil in naredil kakšen trening doma,« je še dodal.

Za razliko od Kauzerja, ki se je v Avstraliji pripravljal že zadnjih nekaj sezon, sta tokrat prvič na zimske priprave v deželo “tam spodaj” odšla mirnovodaša Rok Kuk in Lovro Leban, ki sta se v Brisbanu pripravljala skupaj z Italijani. Na vprašanje, ali so priprave potekale tako, kot sta si zadala, je Lovro Leban odgovoril: »Veliko boljše. Sploh si nisem predstavljal, da bo tako dobro. To je bil za naju prvi tako obsežen trening kamp. Običajno gremo za 14 dni, tam nas trener dobesedno “ubije” v teh 14 dneh. Velikokrat imava z Rokom težave, ker se nasitiva drug drugega in potem se gledava v sobi, ko sva utrujena, tako da sem se kar bal, kako bo dva meseca, da se ne bova stepla ali kaj podobnega, ampak je vse minilo zelo mirno. Odlično smo trenirali, boljše skoraj ne bi mogli. Sem zelo zadovoljen in se počutim privilegiranega, da sva lahko šla.«

Po treningu v Avstraliji Lovro Leban odšteva dneve do prve tekme, ki bo na sporedu že to soboto, ko bo na Mostu na Soči državno prvenstvo na 5000 metrov. »Se že veselim, ker bi rad naredil test, da vidim, kako sem napredoval letos pozimi,« je še povedal Leban. Dvojico Leban-Kuk sicer najpomembnejše tekmovanje čaka maja, ko bodo v Poznanju na sporedu še evropske kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah. V kategoriji kajakaških dvojcev na 1000 metrov bo olimpijsko vozovnico dobila le ena posadka, tako da je trenutno vse podrejeno temu cilju. Še vedno pa se v tujini pripravlja Špela Ponomarenko Janić, ki bo do konca marca trenirala na Portugalskem, nato pa načrtuje nastop na tekmi svetovnega pokala v Poznanju in evropskem prvenstvu v Zagrebu. Primorka je zaenkrat tudi edina slovenska predstavnica v sprintu na mirnih vodah, ki že ima zagotovljeno olimpijsko vozovnico.