Zlato in bronasto obarvan začetek svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Tacnu

0
652

Danes se je na Savi začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Prvi dan so bile na sporedu ekipne tekme, kjer so naši mladi tekmovalci in tekmovalke zablesteli ter izkoristili poznavanje domače proge. Mladinska ekipa kajakašev ter kanuisti do 23 let so priveslali do naslovov svetovnih prvakov, mladinska ekipa kajakašic pa je bila tretja.

Kakšen začetek svetovnega prvenstva na domači progi v Tacnu za mlade slalomiste na divjih vodah. Prvi dan tekmovanja so osvojili kar tri odličja, od tega dva naslova svetovnih ekipnih prvakov.

Kajakaši Jan Ločnikar, Urban Gajšek in Jakob Šavli so se na brzicah Save znašli najbolje izmed vseh ekip na startu in se veselili zlate medalje v konkurenci mladincev. Kljub dvema kazenskima sekundama so bili na koncu 98 stotink sekunde hitrejši od ekipe Češke, Francija pa je na tretjem mestu zaostala za sekundo in 72 stotink. Slednji so bili na progi sicer hitrejši od slovenske ekipe, a so jih zmage stali štirje dotiki.

Zdravljica je igrala tudi v čast ekipi kanuistov do 23 let, ki so jo sestavljali Nejc Polenčič, Juš Javornik in Urh Turnšek. Tudi tu so bili sicer hitrejši Francozi, a so bili Slovenci na progi natančnejši, kar jim je tudi prineslo končni uspeh. Z dvema sekundama pribitka so bili 84 stotink sekunde hitrejši od Čehov, ki so bili drugi, Francozi pa so s štirimi kazenskimi sekundami za našimi kanuisti zaostali za 92 stotink.

Do kolajne so priveslala tudi dekleta. Helena Domajnko, Sara Belingar in Ula Skok so namreč osvojile bronasto kolajno. Za novimi svetovnimi mladinskimi prvakinjami iz Nemčije so zaostale za 11 sekund in 11 stotink. Na drugo mesto so se uvrstile predstavnice Češke.

V konkurenci kajakašic do 23 let so Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Zala Zanoškar osvojile peto mesto. Zmagale so Francozinje, pred Slovakinjami in Nemkami. Kajakaši so 23 let, v postavi Tine Kancler, Lan Tominc in Ulan Valant so bili sedmi. Svetovni prvaki so postali Čehi, drugi so bili Francozi, tretji pa Nemci.

Mladinska ekipa kanuistov z Martinom Galetom, Adamom Križajem in Titom Šenkom je bila šesta. Zlato so si priborili Čehi, drugi so bili Francozi, tretji pa Nemci.

Na startu smo imeli tudi ekipi kanuistk med mlajšimi članicami kot tudi mladinkami. V konkurenci do 23 let so bile Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Naja Pinterič pete, enako mesto pa je zasedla tudi ekipa mladink z Najo Pinterič, Asjo Jug in Emo Lampič. V obeh konkurencah so zmagale Čehinje. Med kanuistkami do 23 let so bile druge Francozinje, tretje Slovakinje, med mladinkami pa je srebro pripadlo Nemkam, bron pa Slovakinjam.

V sredo se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami kajakašic in kajakašev do 23 let ter kanuistov v obeh starostnih skupinah.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/2021-icf-junior-u23-canoe-slalom-world-championships/results