Zmagoslavje Luke Božiča na svetovnem pokalu na Vltavi

0
423

Zaključuje se še en izjemen konec tedna za slovenske divjevodaše. Po sobotni zmagi Petra Kauzerja na svetovnem pokalu v Pragi in devetih kolajnah spustašev na divjih vodah na svetovnem pokalu v Celju, je v nedeljo za piko na i poskrbel še kanuist Luka Božič. Na Vltavi je na prvem svetovnem pokalu ponovil Kauzerjev uspeh in ugnal vso konkurenco. Benjamin Savšek je bil šesti.

Luka Božič je zadnji tekmovalni dan uvodne tekme za svetovni pokal v Pragi ugnal vse konkurente in se veselil pete zmage na tekmah za svetovni pokal, sicer pa devetnajstih stopničk v tej seriji tekem. Najprej je kolajne osvajal skupaj s Sašem Taljatom v dvojcu, prvo posamično kolajno v kanuju enosedu pa je osvojil leta 2014, ko je bil tretji v Tacnu. Doslej je zmagi v kanuju enosedu zabeležil v La Seu d’Urgellu (2018) in Tacnu (2020), v dvosedu pa v Pragi (2011) in Londonu (2014).

V zadnjem času primorski kanuist ni skrival nezadovoljstva, saj nikakor ni našel konstantnosti, ki ga je krasila v preteklosti. A tokratna finalna vožnja v Pragi, kjer je najbližjega konkurenta Francoza Nicolasa Gestina ugnal skoraj za sekundo, ga je navdala z več optimizma: »Za mano je izjemen dan. Zelo sem zadovoljen, da je končno spet prišel ta dan. Po dveh letih dobrih, slabih, dobrih, slabih voženj, je to obliž na rano. Danes sem pokazal, da sem še vedno del te elite in upam, da mi bo tako uspevalo še naprej. Zelo sem vesel, da sem končno znova na vrhu, od zadnje zlate kolajne je preteklo kar nekaj časa, bilo je v koronskem letu 2020. Zelo sem zadovoljen, da sem uspel prikazati takšno vožnjo kot jo kažem na treningih. Popoln dan! Naredil sem korak naprej od preteklih tekem. Kvalifikacijska vožnja je bila zadovoljiva, potem pa sem samo še stopnjeval. V polfinalu sem imel nekaj težav, ampak sem vse spretno rešil. V finalu mi ni preostalo drugega kot da se sprostim in napadem kolajno. Ničesar nisem imel izgubiti. Šel sem na polno in na koncu se je izšlo.«

Bronasto kolajno si je priveslal Čeh Lukaš Rohan.

Po polfinalnem nastopu je bil Benjamin Savšek drugi, a mu v finalu na progi, kjer je dosegal nekatere izmed svojih največjih uspehov, ni šlo kot si je zadal. Na koncu je bil šesti. »V finalu se nisem najbolje znašel, saj mi čoln ni tako dobro stekel kot v polfinalu. Sicer sem poizkušal držati dobro linijo, a v kombinacijah sem preveč zaostajal in v ‘rolcah’ mi je čoln precej zaustavljalo. Na koncu se ni izšlo za kakšno višje mesto, sem pa vesel, da sem nastopil v finalu in da iz tekme v tekmo poskušam držati dober tempo. Bila je kar zahtevna postavitev proge, morda sem preveč kontroliral svojo vožnjo in nisem dovolj krajšal svojih linij, zaradi česar me je tudi voda bolj ustavljala,« je povedal Savšek.

V polfinalu je veslal še Anže Berčič, ki je bil na koncu 17.

V konkurenci kanuistk je v polfinalu slovenske barve zastopala Eva Alina Hočevar, ki je bila blizu najboljši deseterici, saj je bila trinajsta, od finala jo je ločila sekunda in pol. Polfinalna vožnja se je ponesrečila številnim tekmovalkam in favoritke so delale napake kot po tekočem traku. Olimpijska prvakinja Jessica Fox je bila šele 24., na 21. mestu je tekmo zaključila svetovna prvakinja iz leta 2019 in bronasta z OI v Tokiu Nemka Andrea Herzog, v polfinalu pa so obstale tudi Brazilka Ana Satila, Španka Miren Lazkano, Avstrijka Viktoria Wolffhardt, Ukrajinka Viktorii Us …V finalu si je zmago priveslala Čehinja Tereza Fišerova, druga je bila Nemka Elena Lilik, tretja pa Čehinja Martina Satkova.

Popoldne je sledila še preizkušnja v ekstremnem slalomu, kjer so slovenske barve zastopali Eva Terčelj, Ajda Novak in Vid Kuder Marušič. Medtem ko je morala dobitnica bronaste kolajne v tej najmlajši kajakaški disciplini na EP v Liptovskem Mikukašu Ajda Novak premoč v kvalifikacijski skupini priznati Francozinji Marjorie Delassus in Nemki Ricardi Funk ter je tako obstala v prvi fazi, se je Eva Terčelj prebila v četrtfinale.

Zmagovalka ekstremnega slaloma pretekli konec tedna na evropskem pokalu v Augsburgu je v svoji kvalifikacijski skupini zmagala, kar ji je prineslo zanesljivo napredovanje v četrtfinale. V tej fazi je bila Eva Terčelj tretja ter tako zaključila z nastopi. V moški konkurenci je v kvalifikacijski skupni sedem Vid Kuder Marušič zasedel prvo mesto. S tem se je prebil v četrtfinale, kjer se je boril za drugo mesto, a sta ga na koncu prehitela Joseph Clarke in Zeno Ivaldi, tako da je tudi on končal preizkušnje v četrtfinalu.

V ženski konkurenci je zmagala Čehinja Tereza Fišerova, druga je bila Poljakinja Klaudia Zwolinska, tretja pa Britanka Mallory Franklin. Med kajakaši je zmagal Nemec Stefan Hengst, drugi je bil Britanec Joseph Clarke, tretji pa Brazilec Pedro Goncalves.

Prihodnji teden bo svetovni pokal v slalomu na divjih vodah potekal v Krakovu.

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2022/results

FOTO: ICF