Med petkom in soboto na Ljubljanici veslamo za dobrodelne namene

0
564

Temperature so prav poletne in vsaka osvežitev je še kako dobrodošla. Zakaj se v petek in soboto ne bi shladili ob veslanju in supanju na Ljubljanici, hkrati pa bili še dobrodelni?

Kajakaška zveza Slovenije, Kajak kanu klub Ljubljana in dobrodelno društvo Hiša sonca že deveto leto zapored organizirajo humanitarno-športno akcijo ’24 ur veslanja za dober namen’ na Ljubljanici. Letos bodo zbrana sredstva namenjena Inštitutu Zlata pentljica in Društvu Downov sindrom Slovenija.

Veslajte skozi center Ljubljane

Koncept dogodka je nadvse preprost. Vesla se na krožni progi med Livado (Kajak kanu klubom Ljubljana) in Ambroževim trgom. En krog je dolg približno pet kilometrov in pol, udeleženci pa preveslajo toliko krogov, kolikor so jih sposobni – enega ali tudi več deset. Izkoristite priložnost in si center Ljubljane s Plečnikovimi mojstrovinami oglejte še iz druge – ribje – perspektive.  

Ker organizatorji želijo, da ima možnost udeležbe na dobrodelnem športnem dogodku čim več ljudi, spust traja 24 ur. Začetek bo v petek, 17. junija 2022, ob 14. uri pri Kajak kanu klubu Ljubljana, zaključek pa v soboto, 18. junija, prav tako ob 14.00. Podelitev priznanj in nagrad najvztrajnejšim bo predvidoma 15 minut po zaključku veslanja.

V teh 24 urah, kolikor traja akcija, si udeleženci sami izberejo, kdaj bodo startali, koliko krogov bodo preveslali in koliko počitka si bodo med posameznimi krogi privoščili. Vesla se lahko tudi celo noč – v temi, zato ne pozabite na svetilke. Prostovoljci bodo vestno beležili preveslane kroge, saj bodo prvi trije udeleženci z največ preveslanimi krogi prejeli nagrade, kakor tudi vsi, ki bodo zmogli preveslati najmanj deset krogov.

Hrana in pijača ter prostor za počitek bodo udeležencem spusta omogočeni na prostorih Kajak kanu kluba Ljubljana. Vse to je všteto v prijavnino, ki letos znaša 20 evrov, vsi udeleženci pa bodo prejeli tudi spominsko majico in diplomo.

Spust primeren tudi za začetnike

Rekordni dosežek enega izmed dosedanjih udeležencev spusta je 165 kilometrov, preveslanih v 24 urah, a naj vas to ne prestraši. Dogodek je primeren tudi za tiste, ki se sicer ne ukvarjajo s kajakaštvom, saj je Ljubljanica mirna reka, člani Kajak kanu kluba Ljubljani oziroma usposobljeni vaditelji kajakaštva ljubljanskega kluba pa vam bodo lahko dali napotke in vas naučili osnovnih zavesljajev, ki vam bodo omogočili udeležbo na spustu.

Ker je Ljubljanica nezahtevna reka, so za udeležbo primerne vse vrste kajakov in kanujev, od tekmovalnih do rekreativnih. Več kot dobrodošli so tudi imetniki v zadnjih letih zelo priljubljenih SUP-ov, tako da v svojo družbo organizatorji vabijo tudi vse navdušence veslanja v stoje. Slednji so tradicionalni udeleženci kajakaških akcij na Ljubljanici.

Ob predhodnem dogovoru z organizatorji bo na voljo nekaj kajakov in kanujev, ki si jih tisti, ki svoje opreme nimajo, lahko izposodijo in sodelujejo na dobrodelnem veslanju ter s tem naredijo nekaj dobrega za svoje počutje, kakor tudi za tiste, katerim bodo pridobljena finančna sredstva namenjena.

Sredstva Inštitutu Zlata pentljica in Društvu Downov sindrom Slovenija

Sredstva, iz prijavnin, donacij in sponzorstva bodo namenjena pomoči društvu Downov sindrom Slovenija in Inštitutu Zlata pentljica. Društvo Downov sindrom Slovenija v Ljubljani odpira prostore za zaposlitev odraslih z Downovim sindromom in vzpostavlja informacijsko točko, v okviru katere bo družinam z otroki z Downovim sindromom omogočalo vključitev v različne programe. Inštitut Zlata pentljica pa združuje otroke in mladostnike, ki so v mladosti zboleli za rakom. S svojim delovanjem ozaveščajo vrstnike in širšo javnost o svoji bolezni in nudijo medvrstniško pomoč otrokom, ki se šele srečujejo z diagnozo.

V preteklih letih so finančno pomoč, pridobljeno z akcijo ’24 ur veslanja za dober namen’, že prejeli URI Soča, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Mladinski dom Malči Beličeve, CUDV Dornava, Programi socialne vključenosti Želva, Varstveno-delovni center Novo mesto, Društvo sožitje Ptuj, CUDV Draga in drugi.

Vabljeni, da se nam pridružite in združite prijetno s koristnim!

24 ur veslanja za dober namen

KJE?

Ljubljanica, med Livado in Ambroževim trgom (Start in cilj na Kajak kanu klubu Ljubljana, Livada 31).

KDAJ?

Od petka, 17. junija 2022 (od 14. ure dalje),

do sobote, 18. junija 2022 (do 14. ure).

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

Andrej Jelenc

041 745 112, andrej.jelenc@kajak-zveza.si