Znani so končni rezultati kvalifikacij za MOI.

0
436

Po dveh dneh je mednarodna kajakaška zveza le objavila skupne rezultate kvalifikacij za nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. Za končni rezultat je namreč štel seštevek točk, pridobljenih z rezultati sprinterske in slalomske preizkušnje na mirnih vodah. Kot je bilo jasno že po neuradnih izračunih, za katere je poskrbelo vodstvo slovenske ekipe v Barceloni, je Sloveniji kvoto z zmago v slalomskem delu tekmovanja priveslal kajakaš Lan Tominc.

Celjski kajakaš Lan Tominc je bil najboljši v finalu slalomistov, kjer je ugnal češkega kajakaša Jakuba Krejčija in Sloveniji tako priveslal kvoto za nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Argentini. V skupni razvrstitvi obeh preizkušenj, v sprinterskih dvobojih na mirnih vodah ter preizkušnji v slalomu na divjih vodah z obveznim eskimskim obratom, je Tominc zasedel osmo mesto. S tem je ravno še ulovil evropsko kvoto, saj pravila določajo, da kvoto prejme le šest najvišje uvrščenih evropskih držav v posamezni kategoriji. Poleg Slovenije so v moškem kajaku kvoto iz Evrope osvojile še Madžarska, Španija, Češka, Francija in Poljska. Med kajakaši je slovenske barve zastopal tudi Jakob Stojanovič in v skupni razvrstitvi zasedel 71. mesto. Prvo mesto je zasedel Madžar Adam Kiss, drugi je bil Argentinec Valentin Rossi, tretji pa Španec Pablo Francisco Sanchez Palacios.

Blizu osvojitve evropske kvote v ženskem kanuju je bila Eva Alina Hočevar, ki je v skupni razvrstitvi zasedla 20. mesto, med državami pa je bila Slovenija po njeni zaslugi na osmem mestu. Tudi tu je kvoto pridobilo šest najvišje uvrščenih evropskih držav. Druga slovenska predstavnica med kanuistkami Hana Iljaš je bila skupno 49. Kvote v ženskem kanuju so dobile naslednje evropske države: Nemčija, Madžarska, Španija, Slovaška, Ukrajina in Francija. Prva tri mesta v skupnem seštevku so osvojile predstavnice Azije, in sicer Uzbekistanka Gulbakhor Fayzieva, Iranka Nirvana Asadbeki in Kazahstanka Olga Surmina.

Eva Alina Hočevar je tekmovala tudi v kajaku, kjer je zasedla končno 45. mesto, višje od nje pa je bila uvrščena Helena Domajnko, ki je v skupni razvrstitvi zasedla 32. mesto. Najboljša po sprinterski in slalomski preizkušnji je bila Madžarka Eszter Rendessy, druga je bila Francozinja Romane Charayon, tretja pa Slovakinja Katarina Pecsukova.

Dva predstavnika smo imeli še med kanuisti. Maj Oštrbenk je kvalifikacijsko tekmovanje končal na 32. mestu, Lenart Lapornik pa na 44. Najuspešnejši v dveh disciplinah je bil Kazahstanec Dias Bakhraddin, drugi je bil Argentinec Joaquin Ezequiel Lukac, tretji pa Islomjon Abdulsalomov iz Uzbekistana.

 

Rezultate in skupno razvrstitev lahko najdete na: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/KvaliMOIBarcelona2018_lHAb.pdf