Znova praznik v Tacnu

0
422

Ljubljana, 26. junija (STA) – Po sobotnem uspehu in zlati kolajni v moštveni tekmi kajakašev je slovenska vrsta zadnji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu vnoviè razveselila lepo napolnjene tribune ob progi na Savi. Slovenski junak prvenstva je postal Peter Kauzer (0), ki je na posamièni tekmi stopil na drugo najvišjo stopnièko. Za 0,86 sekunde je bil boljši le Avstrijec Helmut Oblinger (0). Bron je osvojil Nemec Erik Pfannmoeller (2), sicer vodilni po polfinalu. Odlièen nastop slovenskih divjevodašev sta s èetrtim in šestim mestom dopolnila še Dejan Kralj (0) in Andrej Nolimal (0).


Že dopoldanski polfinalni nastopi so nakazali, da lahko prvenstvo v Tacnu postane drugo najuspešnejše evropsko prvenstvo v zgodovini slovenskega slaloma. Bolj so se tekmovalci izkazali le na prvem EP v Augsburgu, ko so se v domovino vrnili s tremi kolajnami. Prièakovanja številnih slovenskih ljubiteljev tega športa ob savskih brzicah jim je uresnièil Kauzer, ki ima za seboj res odliène vožnje, saj je poleg uspehov v zadnjih dneh prviè osvojil tudi naslov državnega prvaka. Mladi tekmovalec iz Hrastnika je po prvi vožnji zasedal tretje mesto, v finalu pa je z zanesljivo vožnjo in z majhno “pomoèjo” ostalih tekmecev zaostal le za Oblingerjem, ki je do naslova z izjemno predstavo prišel s sedmega mesta. “Vedel sem, da je predvsem Oblinger odpeljal odlièno, toda hkrati se z uvrstitvijo nisem obremenjeval. Rekel sem si le, da èe bo kolajna, potem kapo dol, taktike pa nisem niè spreminjal. Ostalo je pri naèrtovanem pristopu,” je dejal 22-letni Kauzer, ki je osvojil sploh prvo slovensko kajakaško kolajno na EP v posamièni konkurenci.


Za las je brez odlièja ostal Kralj, ki je v finalu pridobil mesto, toda štiri desetinke so zmanjkale. Kljub temu eden izmed èlanov zlate ekipe ni bil preveè razoèaran. “Vse je bilo v redu, razen petih vrat, ki so se tik pred menoj malce “podala”. Drugaèe je bila vožnja dobra, s konèno uvrstitvijo pa sem tudi zadovoljen,” je povedal èlan Kajak kanu kluba Ljubljana. Kot domaèin je zelo pogumno nastopil tudi Nolimal, èlan tacenske KD Slovenice, ki mu je po polfinalu kazalo celo še bolje, v drugo pa je napravil dotik èetrtih vratc in s tem malce padel po lestvici. Po drugi strani je šesto mesto garancija za nastop na septembrskem svetovnem prvenstvu v avstralskem Penrithu, ki sta si ga s finalnim nastopom priborila tudi Kauzer in Kralj.


Manj uspeha so imeli preostali slovenski predstavniki, saj se nobenemu ni uspelo prebiti med najboljših deset, ki so nastopili v finalnih vožnjah. V disciplini C-1 je Dejan Stevanoviè (0) osvojil 12. mesto, Jošt Zakrajšek (0) je bil na svoj 22. rojstni dan 14., kar je sicer njegova najboljša uvrstitev v posamièni konkurenci, Simon Hoèevar (4) pa 18. Predvsem za slednjega je neuvrstitev med finaliste majhno razoèaranje, saj je na izbirnih tekmah kazal odlièno pripravljenost. “Pred nastopom sem se poèutil odlièno, toda že na zaèetku polfinalne vožnje sem moral reševati situacijo, ko me ni pravilno odneslo, posledica tega pa je bil dotik. Srednji del je bil odlièen, toda v spodnjem sem vnoviè napravil napako, tako da to paè ni zadostovalo,” je po nastopu pojasnil Hoèevar. Kljub temu, da je za las ostal brez finala, pa ni bil preveè èrnogled niti Stevanoviè, sicer najboljši Slovenec v petkovih kvalifikacijah. “Ne vem, kje sem izgubljal èas, dejstvo pa je, da mi èoln ni tako stekel, kot sem želel. Paè to je tekma, vsi vemo, da se tudi to dogaja, toda gremo naprej,” meni Stevanoviè. V kanuju se je sicer z zlatom okitil Nemec Stefan Pfannmoeller (0), drugi je bil Slovak Alexander Slafkovsky (0,77; 0), tretji pa Britanec Stuart McIntosh (1,19; 0).


Pri dvojcih sta Nejc Višnar in Urban Jarc (2) tekmovanje konèala na 19. mestu. Zlato sta si priveslala branilca naslova iz Skopja, Èeha Volf in Štepanek (2), srebro je prip