Župančič Regent in Ponomarenkova za finale

0
429

Ljubljana, 22. avgusta (STA) – Po uspešnih nastopih na julijskem evropskem prvenstvu v Poznanu se slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na mirnih vodah te dni odpravlja v Zagreb, ki bo od četrtka do nedelje gostil svetovno prvenstvo. Cilji slovenske odprave, v kateri bodo kajakaš Jernej Župančič Regent, kajakašica Špela Ponomarenko in ženski kajakaški dvojec Szilvia Kollo/Branislava Miškov, so podobni kot na Poljskem, saj vodstvo izbrane vrste računa na finalna nastopa Župančiča Regenta in Ponomarenkove.


Petindvajsetletni Koprčan Župančič Regent se je na glavno tekmovanje sezone pripravljal podobno kot na EP, saj se je pridružil treningom slovaških mirnovodašev. V zadnjih dneh je moral zaradi prehlada izpustiti nekaj treningov, vendar po besedah reprezentančnega vodje Andreja Jelenca to ne bi smelo ogroziti zastavljenih ciljev. Župančič Regent bo v Zagrebu nastopil na 500 in 1.000 m. Podobno velja tudi za Ponomarenkovo (200 in 500 m), ki je s prvenstva Stare celine odpotovala na trening k madžarski vrsti, kjer je med drugim lahko napredovala tudi ob olimpijski prvakinji iz Aten Natasi Janics.


“Tako za Špelo kot za Jerneja velja, da računata na finale. Špelina največja priložnost bo na 200 metrov, medtem ko je paradna disciplina “Župe” 1.000 m. Ob podobnem nastopu, kot ga je pokazal na EP, bi se Jernej vsekakor lahko prebil do zastavljenega cilja. Špeli tekme v Poznanu prav tako odpirajo možnosti za najboljšo deveterico, saj je bila tam šesta, dober nastop pa bi jo zelo približal finalistkam,” je dejal Jelenc.


Povsem drugačna so pričakovanja glede ženskega dvojca, ki načrtuje nastope na vseh treh tekmovalnih razdaljah. Szilvia Kollo in Branislava Miškov sta namreč šele dobro začeli veslati skupaj. “Težko je kaj konkretnega povedati glede te dvojice. Szilvii se je Miškova pridružila šele v zadnjem času, tako da nista odpeljali nobene prave tekme, na kateri bi lahko ocenili njune sposobnosti. Vsekakor pa bi se vsaj v eni izmed disciplin morali prebiti do polfinala,” je glede nove naveze povedal prvi mož izbrane vrste.


Na prvenstvu, ki bo potekalo na jezeru Jarun, bo nastopila vsa svetovna elita tega športa, skupaj pa bo sodelovalo več kot 1.000 športnikov iz 82 držav.