Za konec EP pet finalnih nastopov

0
579

Krakov, 21. avgusta (STA) – Zadnji dan evropskega prvenstva mladincev in mlajših članov v slalomu na divjih vodah v Krakovu so se slovenski tekmovalci izkazali s petimi finalnimi nastopi v posamičnih preizkušnjah in tako presegli pričakovanja in načrte. Strokovno vodstvo reprezentance je najbolj zadovoljil kajakaš Simon Artelj, ki je v mladinski konkurenci končal na šestem mestu, dve mesti slabši je bil Gregor Brovinsky. V finalu starejše konkurence so nastopili kajakašica Nina Mozetič (7.), kanuist Jošt Zakrajšek (7.) in kajakaš Jure Meglič (10.).
 
Preostali mlajši člani so bili daleč od finala. Tako sta v K-1 Marko Albreht in Žiga Ovčak zasedla šele 23. oziroma 30. mesto, v C-1 je Marko Mihelič v polfinalu izpadel z 18. časom, kajakašica Kaja Puhan pa z 19. Edini slovenski dvojec v tem starostnem razredu Nejc Višnar/Urban Jarc je izpadel že v kvalifikacijah.


“Nina, Jošt in Jure so izpolnili pričakovanja z uvrstitvami v finale. Tam pa nobenemu ni uspelo ponoviti dobre vožnje, tako da je bilo prav za vrh premalo. Toda zavedati se moramo, da je konkurenca zelo močna, vrh zelo širok, saj so tudi v polfinalu izpadli nekateri dobri tekmovalci, ki so še lani nastopili na olimpijskih igrah. Ob tem velja dodati, da so naši finalisti zadržali korak z najboljšimi, tudi sam razkorak med člani in mlajšimi člani je praktično zanemarljiv, tako da je konkurenca na teh tekmovanjih res močna,” je dejal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Blizu finala v mladinski konkurenci kajakašev je bil poleg Artlja in Brovinskyja tudi Matic Terčelj, ki se mu je najboljša deseterica izmuznila za manj kot sekundo. Zlata kolajna je pristala za vratom Nemca Sebastiana Schuberta. Ostale discipline mladinske sekcije niso prinesle toliko uspeha v slovenski tabor. Kanuist Benjamin Savšek je bil 18., naslov prvaka pa je pripadel Francozu Norbertu Neveuju. Med tremi Slovenkami, ki so nastopile v polfinalu, se nobeni ni uspelo prebiti v finale, kjer je slavila Nemka Michaela Grimm. Tako je Nika Mozetič pristala na 18., Urša Kragelj na 19.,  Katja Svoljšak pa na 22. mestu. Med dvojci, kjer so Francozi popolnoma “deklasirali” konkurenco, Slovenija danes ni imela svojih predstavnikov.


“Artelj in Brovinsky sta popolnoma izpolnila svoje in naše cilje. V finalu sta bila najmlajša, stara sta komaj 17 let, tako da je ob dobrem treningu, kar sta oba pripravljena tudi v prihodnje početi, zelo vzpodbudno. Ostali mladinci so delali preveč napak in bili precej oddaljeni od najboljše deseterice. Lahko bi bilo bolje. Toda tudi tu moram povedati, da so tekmovalci zelo dobro pripravljeni, saj so najboljši mladinci dosegali tudi takšne čase, s katerimi bi se v finale zavihteli tudi v starejši skupini,” je dodal Jelenc.


Izidi:
– mladinke:
– K-1:
 1. Michaela Grimm (Nem)                                   242,07  (2)
 2. Sarka Blazkova (Češ)                                    +  1,50  (2)
 3. Dorothee Utz (Nem)                                          2,01  (4)
..
18. Nika Mozetič (Slo)
19. Urša Kragelj (Slo)
22. Katja Svoljšak (Slo)


– mladinci:
– C-1:
 1. Norbert Neveu (Fra)                                      221,15  (4)
 2. Christos Tskamakis (Grč)