Savšku šesto mesto na EP in olimpijska vozovnica, v Tokio tudi Kozorogova

0
364

S polfinali in finali kanuistk in kanuistov se je v Ivrei zaključilo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Zadnji dan prvenstva je v finalu veslal Benjamin Savšek in zasedel šesto mesto. V napetem internem dvoboju z Luko Božičem si je priboril tudi mesto v olimpijski ekipi, na OI pa bo odpotovala tudi Alja Kozorog.

Po štirih dneh napetih bojev se je na reki Dora Baltea zaključilo evropsko prvenstvo v slalomu, ki je bilo zelo uspešno tudi za slovensko ekipo. V petek so kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič osvojili bron, v soboto je bila Eva Terčelj druga, Peter Kauzer pa tretji.

Zelo blizu je bila kolajna tudi zadnji dan prvenstva. Benjamin Savšek je namreč v polfinalu zasedel drugo mesto, dobro pa bil na poti tudi v finalni vožnji. Na koncu je bil sicer šesti, z 2,69 sekundami zaostanka za novim evropskim prvakom Francozom Denisom Gargaudom Chanutom, ki je po dveh letih kraljevanja na vrhu Evrope nadomestil prav našega Benjamina Savška.

Tekma je bila še posebej pomembna tudi zaradi slovenskih internih olimpijskih kvalifikacij. Napet dvoboj med Luko Božičem in Benjaminom Savškom je potekal skozi celotno kvalifikacijsko obdobje, tekmovalca pa sta bila tako izenačena, da je na koncu odločala boljša uvrstitev na tem EP.

V polfinalu tekme je bil Savšek drugi, Luka Božič pa enajsti, tako da je za eno mesto zgrešil napredovanje v finale in že po polfinalu je bilo tako jasno, da bo v Tokio odpotoval Savšek. V polfinalu tekme je veslal tudi Nejc Polenčič in na svojem prvem članskem prvenstvu zasedel 20. mesto.

“Tudi finalno vožnjo sem poskušal dobro odpeljati. Žal sem na nekaterih delih preveč izgubljal. V cilju sem videl, da sem imel kar velik zaostanek. Trudil sem se, je pa bil današnji cilj, da bi se uvrstil na olimpijske igre. Veseli me, da mi je to uspelo. Tudi šesto mesto ni slaba popotnica za naprej,” je povedal Savšek.

Z naslovom evropskega prvaka med kanuisti je Francoz Gargaud Chanut dopolnil zbirko, saj je bil leta 2011 že svetovni prvak, leta 2016 pa še olimpijski. Srebro je pripadlo Slovaku Mateju Benušu, ki je tako prišel do mesta v izjemno močni slovaški olimpijski ekipi, tretji pa je bil Nemec Sideris Tasiadis. Slednji je v napetem dvoboju z Italijani Nemčiji priboril olimpijsko vozovnico. To evropsko prvenstvo je bilo namreč dodatno evropsko kvalifikacijsko tekmovanje za pridobitev še ene preostale olimpijske kvote, za tiste evropske ekipe, ki si mest v Tokiu niso priborile na svetovnem prvenstvu leta 2019. Takrat so bili Nemci in Italijani daleč od pričakovanj, tako da so oboji ostali praznih rok. Tokrat so bili uspešnejši Nemci, saj je bil Tasiadis tretji, Italijan Raffaello Ivaldi pa četrti.

V ženskem kanuju sta v polfinalu veslali Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar. Kozorogova je na koncu osvojila 12. mesto, Eva Alina Hočevar pa je bila 17. Alja Kozorog si je tako zagotovila mesto v olimpijski ekipi. “Oddahnila sem si. Malo je grenkega priokusa zaradi vožnje, saj ni bila takšna, kakršno sem si želela. Zagotovo pa se mi je odvalil kamen od srca. proga je bila zahtevna. Vsako sekundo si moral biti zbran in sproti reševati stvari, se prilagajati. Bilo je zahtevno, a kot smo videli, se je dalo odpeljati tudi zelo lepo,” je povedala Alja Kozorog.

Naslov evropske prvakinje v kanuju si je priveslala Španka Miren Lazkano, druga je bila Čehinja Tereza Fišerova, tretja pa Nemka Elena Apel.

Popoldne je sledilo še evropsko prvenstvo v ekstremnem slalomu na divjih vodah, disciplini, ki bo leta 2024 del olimpijskega programa. Slovenski predstavnik Marko Petek je obstal v kvalifikacijski fazi, saj je za eno mesto zgrešil šestnajsterico, ki se je nato pomerila v tekmi na izpadanje. Naslov evropskega prvaka med kajakaši je pripadel Čehu Vitu Prindišu, sicer tudi evropskemu prvaku v klasičnem slalomu, drugi je bil Švicar Dmitri Marx, tretji pa Britanec Joseph Clarke, olimpijski prvak iz Ria. Med kajakašicami je zmagala Čehinja Katerina Minarik Kudejova, pred Avstrijko Corinno Kuhnle in rojakinjo Veroniko Vojtovo.