Anja Osterman 15., Rok Šmit 16. v Plovdivu.

0
352

Na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v Bolgariji so bile na vrsti prve končne odločitve. Sprinterke in sprinterji so v Plovdivu dopoldne veslali v polfinalih, popoldne pa še v finalih na 500 metrov. Najboljši slovenski dosežek dneva je pripadel Anji Osterman, ki je bila 15., Rok Šmit pa je bil 16. Alan Apollonio in Simon Blažević sta preizkušnjo kajakaških dvojcev zaključila v polfinalu.

Primorska kajakašica Anja Osterman je v dopoldanskem delu programa v polfinalni skupini kajakašic do 23 let na 500 metrov v cilj priveslala kot šesta, kar je pomenilo, da se je uvrstila v finale B. Do nastopa v finalu A so ji zmanjkale tri sekunde. V zadnjem nastopu prvenstva na 500 metrov je znova ciljno linijo prečkala kot šesta in v skupni razvrstitvi te razdalje zasedla 15. mesto. V finalu A si je naslov evropske prvakinje med mlajšimi članicami priveslala predstavnica Belgije Hermien Peters, druga je bila Poljakinja Anna Pulawska, tretja pa Belorusinja Aliaksandra Chrishina.

Tudi kajakaš Rok Šmit se je uvrstil v finale B, po tem ko je v polfinalni skupini mlajših članov na 500 metrov zasedel šesto mesto. Podobno kot Ostermanovo so tudi njega od boja za najvišja mesta ločile tri sekunde. V finalu B je postavil sedmi čas, kar mu je v končni razvrstitvi prvenstva prineslo 16. mesto. Evropski prvak med kajakaši do 23 let na 500 metrov je postal Norvežan Kar Ullvang, drugi je bil Rus Igor Kalašnikov, tretji pa Madžar Gabor Bogar.

Na regatno polje sta se podala tudi Alan Apollonio in Simon Blažević v konkurenci kajakaških dvojcev. V polfinalni skupini sta šla po stopnjah reprezentančnih kolegov in prav tako zgrešila finale A za približno tri sekunde. Ker v konkurenci kajakaških dvojcev niso predvideli finala B, sta svoj nastop zaključila v polfinalu. V finalu A sta se zmage veselila Belorusa Aliaksej Misiučenka in Kiril Nikitsin, druga sta bila Bolgara Velijan Bučvarov in Hristo Rekov, tretja pa Madžara Zsombor Noe in Peter Vass.

V soboto bodo v Plovdivu na sporedu kvalifikacije in polfinala na 200 metrov ter polfinala 1000-metrske razdalje.

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results