Štiri slovenske kajakašice uspešno preko kvalifikacijskega sita SP v Krakovu.

0
555

V Krakovu so danes potekale še zadnje kvalifikacijske vožnje svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Na reko Vislo se je podalo šest slovenskih kajakašic, štiri pa so uspešno napredovale v polfinale. Kvalifikacije so imeli tudi dvojci, a Slovenija na Poljskem v tej disciplini nima svojih predstavnikov.

Ljubljanska kajakašica Ajda Novak je bila najuspešnejša slovenska predstavnica tretjega tekmovalnega dne svetovnega prvenstva v Krakovu. V kvalifikacijah kajakašic do 23 let je v prvi vožnji zasedla 15. mesto in si tako že zagotovila napredovanje v polfinale. V isti konkurenci je bila Neža Vrevc po prvi vožnji 33., Alja Kozorog pa 43. Obe sta startali še v drugo, kjer pa se je Alji Kozorog vožnja znova zalomila, tako da je zasedla 26. mesto. Več uspeha je imela Neža Vrevc, ki je s progo opravila brez dotikov in s časom, ki je zadostoval za deveto mesto v drugi vožnji in s tem za mesto med polfinalistkami.

Najhitrejša mlajša članica je bila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Barbora Valikova, tretja pa njena rojakinja Amalie Hilgertova.

Popoldne so veslale še mladinke, ki pa so imele kar nekaj težav. Tudi tretji dan prvenstva so imeli organizatorji namreč težave z zagotavljanjem enakega vodostaja, zato so morali tekmovanje prekiniti, še dodatne neprijetnosti pa je povzročal veter. Vse tri slovenske kajakašice v konkurenci mladink so bile v prvi vožnji prepočasne za napredovanje, zato so morale na progo še v drugo. Vnovično priložnost sta izkoristili Eva Jeklin in Lea Novak. Jeklinova je bila v drugi kvalifikacijski vožnji osma, Lea Novak pa deveta. Žal je brez napredovanja ostala Živa Kavs, ki je bila v drugo 20., napredovalo pa je deset najhitrejših kajakašic vožnje.

Mesta na vrhu so si priveslale Poljakinja Klaudia Zwolinska, Francozinja Fanchon Janssen in Slovakinja Sona Stanovska.

Jutri bodo v Krakovu na vrsti vse polfinalne vožnje. Najprej se bodo na progo podali kanuisti, kanuistke, kajakaši, kajakašice in dvojci do 23 let, popoldne pa v enakem vrstnem redu še predstavniki v mladinski konkurenci.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.canoeicf.com/event/2016-icf-junior-u23-canoe-slalom-world-championships

 

foto: Sebastian Krok