Slovensko čast v Krakovu reševal Simon Brus, ki se je s 6. časom uvrstil v finale.

0
329

Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Krakovu so bile danes na sporedu polfinalne preizkušnje, kjer pa so slovenski reprezentanti zaostali za pričakovanji. Izmed šestnajsterice polfinalistov si je finalni nastop namreč priveslal le kajakaš Simon Brus, ki je bil v polfinalu mlajših članov šesti. Precej smole sta imela mladinca Urh Turnšek in Tine Kancler, ki sta zasedla enajsto mesto med kanuisti oziroma kajakaši ter tako le za eno mesto zgrešila finale, kanuistka Nina Bizjak pa je bila 12.

Celjski kajakaš Simon Brus bo edini slovenski predstavnik v posamičnih finalih svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Poljskem. Na Visli je polfinalno vožnjo končal na šestem mestu, kar mu je prineslo mesto med finalisti. Finale bo na sporedu jutri. Najhitrejši kajakaš do 23 let je bil Jakub Grigar s Slovaške, drugi je bil Čeh Michael Matejka, tretji pa Brazilec Guilherme Marcello Mapelli. Presenetljivo se je nastop povsem ponesrečil prvemu favoritu prvenstva in tudi enemu glavnih kandidatov za odličje na prihajajočih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru Čehu Jiriju Prskavcu, ki je bil 25. V isti konkurenci je Niko Testen, lanskoletni evropski mladinski prvak, zasedel 20. mesto, Žan Jakše pa je bil 33.

V mladinski konkurenci je bil zelo blizu finalu Tine Kancler, ki je zasedel enajsto mesto in finalni nastop zgrešil za vsega 66 stotink sekunde. Zelo hiter je bil Jakob Jež, ki pa je naredil občutno preveč dotikov za visoko uvrstitev. Z desetimi kazenskimi sekundami je pristal na 20. mestu, brez teh napak bi si zagotovil mesto v finalu. David Rozman je zasedel 27. mesto. V polfinalu je najboljša vožnja uspela Avstrijcu Felixu Oschmautzu, drugi je bil Ukrajinec Ruslan Pestov, tretji pa Italijan Jakob Weger.

Prav tako enajsti je bil tudi celjski kanuist Urh Turnšek, ki se mu je mladinski finale izmaknil za 58 stotink sekunde. Jakob Jeklin je bil sicer hiter, a tudi nenatančen, tako da je s pribitkom šestih kazenskih sekund osvojil 14. mesto. Tine Kancler je bil 23. Zmagal je Nemec Lennard Tuchscherer, drugi je bil Slovak Marko Mirgorodsky, tretji pa Čeh Matouš Prihoda.

Kanuistka Nina Bizjak je v konkurenci mlajših članic zasedla 12. mesto, njena klubska in reprezentančna kolegica Alja Kozorog pa je bila 15. Najhitrejši polfinalni čas je postavila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Španka Miren Lazkano, tretja pa Britanka Kimberley Woods.

Slednja si je tretje mesto priveslala tudi v konkurenci kajakašic do 23 let. V istem polfinalu sta veslali Ajda Novak in Neža Vrevc. Obe sta kar precej zaostali za najboljšo deseterico. Ajda Novak je bila 21., Neža Vrevc pa 23. Tudi tu je zmagala Jessica Fox, druga pa je bila Čehinja Karolina Galuškova.

V mladinski konkurenci kajakašic sta danes veslali dve Slovenki. Eva Jeklin je osvojila 20. Mesto, Lea Novak pa 21. Najhitrejša je bila Francozinja Fanchon Janssen, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Poljakinji Klaudia Zwolinska in Sara Cwik.

Kot prvi izmed Slovencev se je danes na progo sicer podal kanuist Žiga Taljat, ki je v konkurenci mlajših članov zasedel 20. mesto. Najhitrejši je bil Nemec Denis Soeter, drugi je bil Irec Liam Jegou, tretji pa Francoz Ewan Marchais.

V soboto bodo najprej potekale posamične finalne preizkušnje kanuistov, kanuistk in kajakašev do 23 let, nato še mladincev, popoldne pa še ekipne tekme v vseh prej omenjenih kategorijah.

Uradna stran prvenstva: http://www.canoeicf.com/event/2016-icf-junior-u23-canoe-slalom-world-championships

foto: Sebastian Krok