Anže Berčič srebrn na evropskem prvenstvu v Bourg Saint Mauriceu.

0
512

Slovenski kanuist na divjih vodah Anže Berčič nadaljuje z izvrstnimi nastopi v letošnji sezoni. Po zmagi na tekmi svetovnega pokala v Španiji in več ekipnih kolajnah je tokrat na reki Isère priveslal še do srebrne kolajne na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane. Le malo je do kolajne zmanjkalo kajakašu Simonu Brusu in kajakašici Evi Terčelj, ki sta osvojila četrti mesti, v finalu pa sta veslala še kanuist Luka Božič in kajakašica Ajda Novak.

Kanuist tacenskega kluba je slovenski reprezentanci na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu, ki ta teden poteka v Franciji, priveslal prvo odličje. V napetem finalu kanuistov do 23 let je zaostal le za hrvaškim kanuistom Matijo Marinićem in tako priveslal do srebrne kolajne. To je sedma kolajna za Berčiča s prvenstev za mlajše člane, saj je na preteklih evropskih prvenstvih in lanskoletnem svetovnem prvenstvu že osvojil dve posamični kolajni in štiri ekipne kolajne. Varovanec Mihe Terdiča je bil leta 2011 na evropskem prvenstvu v Banjaluki prvi, lani pa je na svetovnem prvenstvu osvojil bron.

»Z rezultatom sem zelo zadovoljen, ne oprostim pa si napake v cilju. Od zadnjih vrat do cilja nisem bil dovolj pozoren na val, potem pa sem se tik pred ciljem še skoraj prevrnil. Zaradi tega sem zelo razočaran, ampak z rezultatom in vsem ostalim pa sem zelo zadovoljen,« je takoj po prihodu z vode povedal Berčič, ki je za zmagovalcem zaostal za 57 stotink sekunde.

»V zgornjem delu sem lepo nadzoroval vožnjo, lepo je šlo tudi v nadaljevanju, tudi tam, kjer sem skoraj zgrešil vrata. V tej situaciji sem se lepo rešil, ampak prihod v cilj je bil pa katastrofalen. Tega si ne bi smel privoščiti,« je bil kritičen Berčič, ki je bil takoj ob koncu tekmovanja sicer uvrščen na tretje mesto, a je francoski tekmovalec Kilian Foulon na progi naredil dotik, ki so mu ga dosodili nekoliko kasneje, tako da je zdrsnil po lestvici navzdol. Tretje mesto si je priveslal Britanec Thomas Quinn.

V finalu je veslal tudi drugi slovenski polfinalist Luka Božič, ki je bil na progi med najhitrejšimi, a so bile usodne štiri kazenske sekunde. Za zmagovalcem je zaostal za 3,62 sekunde. »Že v drugih vratih sem naredil napako, ko sem se zaletel v skalo, vendar mi je v nadaljevanju steklo. Mislil sem, da sem že mimo vsega hudega, potem pa je prišla napaka. Iz protitoka sem šel dobro, nato pa me je ustavil val in me je potegnilo preveč na levo, tako da sem se dotaknil vrat. Malo premalo sem se umaknil,« je napako v predzadnjih vratih pokomentiral Božič. »Razočaran sem, saj mi je šlo dobro, imel sem dober čas in vidim, da sem med najhitrejšimi. Morda mi manjka še nekoliko kilometrine. Ne vem. Vem pa, da bom moral še delati. Že s toliko treninga, kot sem ga naredil letos, sem blizu najboljšim, tudi danes sem prikazal dobro vožnjo, s katero sem zadovoljen, z izjemo drugih vrat in zadnjega dela proge. Ostalo je bilo vrhunsko. Še vedno mi ne steče povsem, kot bi si želel, čeprav sem letos presenetil sebe, in, kakor slišim, tudi druge. Ko bom na koncu sezone potegnil črto, bom zadovoljen,« je še dodal drugi slovenski finalist. Več finalistov med kanuisti kot Slovenija je imela le Francija (tri), v finalu pa so veslali še po en predstavnik Britanije, Hrvaške, Nemčije, Italije in Švice.

Zelo blizu kolajne je bil tudi Celjan Simon Brus, ki je med kajakaši zasedel četrto mesto. Kolajna se mu je izmuznila za vsega 16 stotink sekunde. Brus, ki je na lanskem prvenstvu v Solkanu osvojil srebro, s svojo vožnjo ni bil najbolj zadovoljen: »Vožnja ni bila dobra, saj me je kar pobralo. V zgornjem delu so me zaustavljali valovi. Imel sem nekaj manjših napak, padel sem v “rolo”, tako da sem izgubil veliko moči in tudi nekaj stotink. V polfinalu sem deseta protitočna vrata odpeljal boljše kot sedaj. Proga ni enostavna, saj je v Bourgu. Postavitev vrat je sicer enostavna, vendar je voda zelo zahtevna. Tudi na enostavni progi se hitro lahko zgodi kakšna napaka.« Slovak Martin Halčin je uspel ubraniti naslov evropskega prvaka, ki si ga je priveslal lani v Solkanu. Drugo mesto je osvojil Britanec Joseph Clarke, tretji pa je bil Italijan Giovanni de Gennaro. V polfinalu sta veslala še preostala slovenska predstavnika. Drugouvrščenemu iz kvalifikacij Martinu Albrehtu se v polfinalu ni izšlo po željah, saj je bil z dvema kazenskima sekundama 22., njegov reprezentančni kolega Matic Štrukelj pa je bil s štirimi kazenskimi sekundami mesto za njim.

Zelo blizu kolajni je bila tudi kajakašica Eva Terčelj, ki je zasedla četrto mesto. Branilka naslova evropske prvakinje je na progi naredila preveč napak za uvrstitev na zmagovalne stopničke. Usodne so bile kazenske sekunde, bilo jih je šest. Ob prihodu v cilj ni bila prepričana, da je naredila vse tri dotike, a po posvetu s trenerji in vnovičnem pregledu videa je postalo jasno, da so vsi dotiki bili. »Nisem imela najboljše vožnje, saj je voda zelo zahtevna in je zelo težko imeti res dobro vožnjo. Danes ni bil moj dan. Tudi to se zgodi,« je povedala Terčeljeva, ki je za zmagovalko Ricardo Funk iz Nemčije zaostala za nekaj manj kot šest sekund. Veliko napak so delale tudi preostale finalistke. Zmagovalka je imela dva dotika, drugouvrščena Francozinja Nouria Newman enega, a je imela nekaj težav v zgornjem delu proge, dva dotika pa je imela tudi tretjeuvrščena Francozinja Estelle Mangin. Še več težav je imela druga slovenska finalistka Ajda Novak. S težavami se je soočala že v zgornjem delu proge, napake pa so se v nadaljevanju le še stopnjevale, tako da je bila na koncu deseta.

V polfinalu kanujev dvosedov sta veslala Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta sicer zasedla solidno dvanajsto mesto, a njuna vožnja ni bila najboljša. Na progi sta nabrala kar 10 kazenskih sekund, tako da je bil po polfinalu njun zaostanek za vodilnimi precejšen. »Vožnja se nama je na žalost podrla v spodnjem delu. V 12. vratih sva naredila veliko napako, tako da sva jih morala ponavljati, poleg tega pa sva nabirala tudi kazenske sekunde. Ampak sedaj ni kaj narediti, saj je v polfinalu le en tek,« je povedal Luka Žganjar. Ljubljanski dvojec je tako že zaključil z nastopi na tem prvenstvu, ne pa še s sezono. »Do konca sezone naju čaka še nastop na svetovnem pokalu v Tacnu, glede na to, kako se bova tam odrezala pa morda tudi na svetovnem prvenstvu v Pragi,« je o načrtih za prihodnje tedne povedal Peter Žnidaršič. Evropska prvaka sta postala Čeha Jonas Kašpar in Marek Šindler, druga sta bila Španca Daniel Marzo in Jesus Perez, tretja pa Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski.

V soboto polfinala in finala čakajo še mladince, v nedeljo pa se bo prvenstvo končalo z ekipnimi tekmami. Tam bodo v vlogi favoritov tudi slovenski kanuisti, ki so na nedavnem svetovnem prvenstvu ubranili naslov ekipnih prvakov, Slovenci pa so bili najboljši tudi na lanskem evropskem prvenstvu v Solkanu.

 

Rezultate lahko najdete na:

http://www.123result.com/Live.aspx?EventId=294&User=siwidata&Season=CS_2013&Federation=ECA&PDF&Stream1=Bourg13_Odd&Stream2=Bourg13_Even