Dvojec Jakob Jeklin – Niko Testen srebrn, kajakaš Vid Karner pa bronast na EP.

0
326

Predzadnji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v francoskem Bourg Saint Mauriceu so slovenski mladinski reprezentanti nanizali nekaj odličnih rezultatov. Za srebrno kolajno v konkurenci dvojcev sta poskrbela Primorca Jakob Jeklin in Niko Testen, celjski kajakaš Vid Karner pa je bil tretji. Le mesto je od kolajne ločilo kajakašico Aljo Kozorog in kanuista Jakoba Jeklina, ki sta zasedla četrti mesti.

Divja voda in tehnično zahtevna proga v Bourg Saint Mauriceu je slovenskim tekmovalcem očitno pisana na kožo. Po včerajšnji kolajni kanuista Anžeta Berčiča ter dveh četrtih mestih kajakašice Eve Terčelj in kajakaša Simona Brusa je mlajši del ekipe njihove dosežke še nadgradil. V mladinskih finalih so si priveslali dve kolajni, dve četrti mesti in še dva finalna nastopa. Že v prvi preizkušnji dneva sta nekoliko presenetljivo, a zato nič manj zasluženo do srebrnega odličja priveslala mlada primorska kanuista Jakob Jeklin in Niko Testen. Varovanca Dejana Testena, ki trenirata skupaj z odličnim dvojcem Božič – Taljat sta se v finale uvrstila z osmim časom polfinala, v odločilni vožnji dneva pa postavila 17 sekund hitrejši čas kot v prvem današnjem nastopu. To jima je prineslo drugo mesto in s tem prvo skupno kolajno z največjih tekmovanj. »Bila sva zelo živčna, sploh jaz, ki sem bil prvič v takšni situaciji. Nisem vedel, kako lepo je čakati na končne rezultate, ko sam že opraviš z vožnjo in čakaš tekmece, da vidiš, kako bodo odpeljali oni. Ciljala sva na finale, vendar sva vedela, da sva na takšni progi sposobna priti do medalje. Zastavljeni cilj sva dosegla že z uvrstitvijo v finale, zato sva tam lahko startala sproščeno. Postavitev proge je enostavna, vendar moraš delati z vodo, če želiš biti hiter. Mi, ki smo doma na Soči, smo tega vajeni, zato se z vratci ne obremenjujemo preveč, saj izkoristimo vsak vodni tok. Podobno je tudi tukaj, kjer je proga zelo naravna. Veslala sva zelo lepo in hitro,« je po tekmi povedal Niko Testen, ki kar ni mogel skriti navdušenja nad prvo kolajno z največjih tekmovanj.

S to se že lahko pohvali njegov sotekmovalec Jakob Jeklin, ki se je na nedavnem svetovnem mladinskem prvenstvu na Slovaškem kolajne veselil v posamičnem kanuističnem nastopu, kjer je bil tretji. Tokrat je v svoji prvi sezoni med mladinci, saj je bil prej za nastope na tovrstnih tekmovanjih še premlad, priveslal še do kolajne v konkurenci dvojcev. Ko sta s Testenom priveslala skozi ciljno linijo, je Jeklin od navdušenja zavpil, a kot pravi, ni bil prepričan, ali bo to dovolj za zmagovalne stopničke: »Tega nisem vedel, sem pa vedel, da bova blizu in potihoma upal na kolajno. V dvojcu je bil cilj finale, kamor sva vedela, da se lahko uvrstiva, medalje pa res nisem pričakoval. Trener je sicer rekel, da jo lahko osvojiva, a mu nisem povsem verjel. Na koncu se je izkazalo, da je imel prav.«

Navdušenja v cilju ni mogel skrivati niti trener Dejan Testen, ki je po navezi Luka Božič – Sašo Taljat sestavil še en obetavni dvojec, ki na največjih tekmovanjih lahko posega po najvišjih mestih. »Vedel sem, da znata dobro veslati, težko pa je bilo reči, ali znata tekmovati, saj v dvojcu skupaj nista veliko trenirala in nista “uveslana”. Zato sem kar malo presenečen nad kolajno. Z njuno vožnjo sem zelo zadovoljen, saj sta odpeljala tako, kot smo se dogovorili. Kolajna je zaslužena.«

K nedavno osvojenemu naslovu svetovnih prvakov sta Slovaka Matuš Gewissler in Juraj Skakala dodala še naslov evropskih prvakov, tretje mesto pa sta si priveslala Francoza Thomas Schmitt in Yann Rivallant.

V popoldanskem delu tekmovanja je do prve posamične kolajne  na mladinskih prvenstvih priveslal tudi celjski kajakaš Vid Karner, ki je bil blizu najboljšim že lani, a na svetovnem mladinskem prvenstvu v Ameriki s četrtim mestom za las zgrešil odličje. Tokrat se je igra stotink izšla, tako da se je veselil bronaste kolajne. »Vau. Takega rezultata nisem pričakoval. Na start sem šel tako, da bi na progi užival. To je moj prvi letošnji finale, drugi po svetovnem prvenstvu, zato sem si želel na progi uživati. Pričakoval sem dober rezultat, ne moreš pa ga napovedati z gotovostjo,« je povedal Karner, ki je zaostal le za svetovnim prvakom Jakubom Grigarjem s Slovaške in bronastim z nedavnega svetovnega prvenstva Francozom Bastienom Damiensom.

»Grigar in Damiens sta trenutno najboljša, tu ni dileme, tretje mesto pa je bilo dosegljivo. Tu v Bourgu je tako ali tako vse mogoče, če veslaš lepo, saj je voda zelo zahtevna. Hitro se lahko zgodi kakšna napaka. Voda je zelo divja in v užitek mi je veslati tukaj. Na začetku je bilo sicer težko, ampak tukaj zelo rad tekmujem, morda je tudi zaradi tega prišel tak rezultat. V primerjavi z Liptovskim Mikulašem mi ta proga bolj ustreza, saj potrebuješ več občutka. Skozi celotno evropsko prvenstvo sem zelo užival, kar je zelo pomembno,« je še dodal Karner.  V finalu je veslal tudi Vid Kuder Marušič, ki je zasedel deseto mesto. Po nizu napak v polfinalu je tretji slovenski tekmovalec Martin Srabotnik tekmovanje končal na 30. mestu.

Slovencem se je nasmihala vsaj še ena kolajna, saj sta kanuista Jakob Jeklin in Žiga Taljat polfinale končala na tretjem in četrtem mestu. V finalu se jima je malce zalomilo. Jakob Jeklin je za las ostal brez nove kolajne z največjih tekmovanj, saj je zasedel četrto mesto. Odločilna sta bila dva dotika, saj je za zmagovalcem sicer zaostal za nekaj manj kot tri sekunde in pol. Že z dotikom manj bi lahko osvojil drugo kolajno na tem prvenstvu. »Ne vem, kaj točno se je zgodilo, saj mi še ni zmanjkalo moči. V zadnjih protitočnih vratih sem imel nekoliko drugačno linijo kot v polfinalu, zato me je zabilo v zadnjem valu in prestavilo na levo stran. Z rezultatom sem vseeno zelo zadovoljen, saj je to moje prvo leto med mladinci. Že na svetovnem prvenstvu mi je uspelo, tako da moram biti zadovoljen tudi s četrtim mestom,« je po koncu tekme povedal 15-letni Jeklin.

Zadovoljen je bil tudi Žiga Taljat, ki se mu je finalna vožnja sicer povsem ponesrečila, prejel je 60 kazenskih sekund, a že uvrstitev v finale in deveto mesto je bil lep dosežek. »Želel sem preveč, morda celo kolajno. Do desetih vrat se nisem počutil tako kot v polfinalu, kjer mi je do teh vrat dobesedno letelo, nekoliko pa sem popustil šele v spodnjem delu. V finalu pa se mi je vožnja povsem podrla. Četrta vrata so bila nekoliko nizka in sem jih udaril, zato sem želel pridobiti tisti dve sekundi, a se žal ni izšlo. S tem nastopom sem bolj zadovoljen kot s tistim na svetovnem prvenstvu, kjer sem osvojil nehvaležno enajsto mesto, lahko pa bi bilo še boljše,« je povedal Žiga Taljat.

Naslov evropskega prvaka si je priveslal Francoz Cedric Joly, aktualni svetovni prvak, drugi je bil Čeh Lukaš Rohan, ki je bil drugi tudi na svetovnem prvenstvu, tretje mesto pa si je priveslal Nemec Florian Breuer.

Prav neverjetna pa je bila tekma kajakašic. Že v polfinalu je večina tekmovalk delala zelo veliko napake, v finale pa se je uvrstilo deset kajakašic, ki je s progo opravilo brez prejetih vsaj 50 kazenskih sekund. Med njimi je bila tudi Slovenka Alja Kozorog, ki je nato v finalu prejela 54 kazenskih sekund, a kljub temu zasedla odlično četrto mesto. Če bi s progo opravila brez večje napake, bi tudi ona stala na odru za zmagovalke, saj je imela boljši čas kot tretjeuvrščena Španka Julia Cuchi, ki pa je naredila le tri dotike, medtem ko je Kozorogova napačno prepeljala vrata in bila kaznovana z dodatnimi 50 kazenskimi sekundami. V finalu so le prve tri tekmovalke s progo opravile brez prejetih vsaj 50 kazenskih sekund, zmagovalka Lisa Leitner iz Avstrije pa je bila celo edina brez dodatnih kazenskih sekund.

»Zadovoljna sem, saj nisem verjela, da mi bo uspelo. Ko sem videla progo, mi je bila všeč. V finalu sem se nekoliko bala prvih in drugih vrat, saj jih v polfinalu nisem izpeljala lepo, drugače pa sem z vožnjo zelo zadovoljna. Dosegla sem še več od pričakovanj,« je bila po koncu kljub četrtemu mestu nasmejana Alja Kozorog. »Proga je zahtevna in moraš biti dobro fizično pripravljen. Zdi se mi, da so nekatere punce zelo napadale, pa se jim ni izšlo,« pa je Primorka pokomentirala neverjeten razplet in številne težave mladih kajakašic. V polfinalu sta veslali tudi preostali slovenski kajakašici. Nina Bizjak je bila 16., Neža Vrevc pa 17. Na drugo mesto se je uvrstila Čehinja Karolina Galuškova, ki je za Avstrijsko Leitnerjevo zaostala za nekaj več kot tri sekunde, tretja pa je bila Španka Julia Cuchi.

V nedeljo bodo na sporedu še ekipne tekme.

Rezultati: http://www.123result.com/Live.aspx?EventId=294&User=siwidata&Season=CS_2013&Federation=ECA&PDF&Stream1=Bourg13_Odd&Stream2=Bourg13_Even