Anže Pikon in Matevž Manfreda za zaključek EP do zlata in srebra

0
198

V Bratislavi se je s finali na 500 in 200 metrov zaključilo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Slovenska ekipa je z izkupičkom lahko zadovoljna. Zadnji dan prvenstva je Anže Pikon postal evropski prvak do 23 let na 200 metrov, Matevž Manfreda pa je bil na 500 metrov drugi. V dvojcu sta osvojila osmo mesto, mladinec Jure Kragelj pa je zmagal v finalu B na 500 metrov.

Kajakaš bohinjskega kluba Anže Pikon je na obrobju Bratislave prišel do največjega posamičnega uspeha v dosedanji karieri. Na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane je v finalu kajakašev do 23 let na 200-metrski razdalji pokoril vso konkurenco in se veselil naslova evropskega prvaka. V izjemno napeti tekmi mlajših članov je ciljno linijo prečkal 0,062 sekunde pred Italijanom Riccardom Lonigrojem, na tretje mesto pa je prišel Bolgar Teodor Asenov, ki je zaostal za nekaj manj kot pol sekunde.

“Dobro sem tekmoval že na pokalih, malo sem pričakoval, da bi bil lahko dober, saj se je forma stopnjevala, nisem pa vedel, da bi lahko bil prvi. Na koncu se je izšlo. Grem rutinsko, ne delam nič drugače kot običajno, tako da se je izšlo. Cela tekma se je poklopila, niti ni dela, ki bi posebej izstopal kot dober ali slab. Ko veslam, včasih vidim kakšno špico čolna tekmecev in poskušam dodati, se pa bolj osredotočam na svojo tekmo. Matevževa medalja mi je dala navdih, ampak potem sva nekoliko slabše nastopila v K2. Potem pa sem rekel, da moram pokazati v K1, da ne bo imel samo on kolajne,” je v šali po osvojenem naslovu evropskega prvaka povedal Pikon.

Že dopoldne je do srebrne kolajne na 500-metrski razdalji namreč prišel Matevž Manfreda, ki se v karieri že lahko pohvali z več kolajnami z mladinskih prvenstev, tokrat pa je bil uspešen v posamični konkurenci mlajših članov. Na 500 metrov je bil boljši le Madžar Hunor Hidvegi, ki je bil od Matevža hitrejši za 0,672 sekunde. Tretje mesto si je priboril Španec Alberto Llera, ki je zaostal za 1,780 sekunde.

“Zelo sem zadovoljen s tekmo, ki sem jo dobro odpeljal. Izpolnil sem zastavljene cilje, tako da sem zelo zadovoljen. Nastop ni bil prav taktičen, saj je veter pihal v hrbet in sem vedel, da je treba pritisniti, ker bodo vsi šli zelo hitro. Kar se tiče mojega načrta, sem ga na startu izvedel, potem pa v srednjem delu in vse do konca držal hitrost,” je povedal Manfreda, ki je na podelitev kolajn najboljšim prišel tik pred zdajci. Kaj je bil razlog? “Trenirko sem pustil v kombiju, da si ne bi ustvarjal dodatnega pritiska.”

Pikon in Manfreda skupaj veslata tudi v kajakaškem dvojcu na 500 metrov, kjer pa tokrat z izkupičkom nista bila najbolj zadovoljna, saj sta bila osma. Za zmagovalnim dvojcem finala mlajših članov sta zaostala za štiri sekunde in pol. Zlato sta osvojila Čeha Michal Kulich in Jakub Remuta, druga sta bila Poljaka Wojciech Pilarz in Wiktor Leszczynski, tretja pa Francoza Steven Henry in Isaac Bowring.

Kot prvi se je zadnji dan prvenstva izmed Slovencev na progo podal Jure Kragelj, ki je veslal v finalu B mladincev na 500 metrov. Kajakaš soških elektrarn je svojo nalogo opravil dobro, saj je zmagal, s tem pa prvenstvo na polkilometrski razdalji zaključil na skupno desetem mestu. V finalu A si je naslov prvaka priveslal Poljak Alex Borucki, drugi je bil Madžar Adam Kaed, tretji pa Srb Veljko Vještica.

Za mlade sprinterje predaha ne bo, saj jih sredi julija v Plovdivu čaka še svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane.

SPLETNI PRENOS: https://www.youtube.com/CanoeEurope

REZULTATI:

https://timetable.europecanoeevents.com/index.php?gmt=2&gmt2=-120

SPLETNA STRAN: https://bratislava2024.canoe.sk/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/slovakcanoesprint/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/canoeslovakia/