Slalomisti začenjajo s svetovnim prvenstvom za mladince in mlajše člane

0
409

Medtem ko so v Bratislavi sprinterji ravno zaključili z evropskim prvenstvom za mladince in mlajše člane, se je na severu Slovaške v Liptovskem Mikulašu z otvoritvijo začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki bo trajalo vse do prihodnje nedelje. Prvi dan tekmovanj bo v torek, na Slovaškem pa bo nastopila močna slovenska ekipa.

Svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah so uradno odprli v nedeljo, prvi tekmovalni dan pa bodo že podelili kolajne najboljšim v ekipnih tekmah. Na Slovaškem je močna mlada slovenska ekipa, na čelu katere je Žiga Lin Hočevar, letošnji članski evropski prvak v kanuju in zmagovalec prve tekme za svetovni pokal, ki bo obenem lovil drugi zaporedni naslov mladinskega svetovnega prvaka v kanuju.

“Svetovno mladinsko prvenstvo je moja glavna tekma sezone. Zelo sem zadovoljen, trenutno sem evropski prvak in zmagovalec prve tekme svetovnega pokala, pa tudi tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred sezono je bil moj cilj, da pridem v člansko ekipo, kar mi je uspelo. Na vsaki tekmi, na kateri nastopim, poskušam zmagati, kar mi je tudi uspelo dvakrat, trikrat,” je povedal Žiga Lin, ki je pred dnevi praznoval 17. rojstni dan.

Poleg Žige Lina v slovenski ekipi lahko najdemo kar nekaj imen, ki so že del članske reprezentance ter druge tekmovalke in tekmovalce, ki so se v preteklosti že izkazali na največjih tekmovanjih za mladince in mlajše člane. “Celoten del ekipe, razen Eve Aline, je letos že pred prvenstvom treniral tu, tudi najmlajši so se že spoznali s progo v Mikulašu, ki zna biti kar zahtevna in občasno nepredvidljiva. Upam, da so preučili progo. Drugega julija se začnejo tekme, program bo dvojni, zato bo veliko startov in tekmovanje bo potekalo od torka do nedelje, na koncu bo še kajakaški kros. Teden bo naporen. Imamo močno ekipo, sploh kar se tiče tistih, ki so že del članske ekipe, poleg Žige Lina in Eve Aline so tu še Lan Tominc, Nejc Polenčič, pa Juš Javornik. Upam, da bodo tudi dekleta sestavila dobre vožnje, saj znajo poseči visoko,” je ob tem povedal vodja ekipe Simon Hočevar.

Med mlajšimi člani bodo tekmovali kajakaši Lan Tominc, Ulan Valant in Jan Ločnikar, kajakašice Eva Alina Hočevar, Sara Belingar in Ema Lampič, kanuisti Nejc Polenčič, Juš Javornik in Adam Križaj ter kanuistke Eva Alina Hočevar, Asja Jug in Sara Belingar. V kajakaškem krosu bodo na startu Eva Alina Hočevar, Juš Javornik in Jakob Šavli.

Mladinski del ekipe sestavljajo kajakaši Žiga Lin Hočevar, Domen Bregar in Tin Kos, kajakašice Naja Pinterič, Ula Skok in Sara Globokar, kanuisti Žiga Lin Hočevar, Matej Trojanšek in Andrej Jeklin ter kanuistke Naja Pinterič, Ema Lampič in Lea Senica. V kajakaškem krosu bodo tekmovali Naja Pinterič, Lea Senica, Rene Jeklin in Žiga Lin Hočevar.

Kot omenjeno, je torek prvi tekmovalni dan prvenstva, ko so na sporedu ekipne tekme, sreda in četrtek sta namenjena posamičnim kvalifikacijskim vožnjam, v petek sledijo polfinala in finala kajakašev in kajakašic do 23 let ter kanuistov in kanuistk v mladinski konkurenci, v soboto pa še polfinala in finala kanuistov in kanuistk do 23 let ter kajakašev in kajakašic v mladinski konkurenci. Nedelja bo v celoti namenjena tekmam v kajakaškem krosu.

Uradna stran prvenstva: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/liptovsky-mikulas-2024