Bohinj bo leta 2015 organiziral evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu.

0
579

Na kongresu Evropske kajakaške zveze (ECA), ki je prejšnji vikend potekal v Zagrebu, so Bohinju podelili organizacijo evropskega prvenstva v kajakaškem maratonu v letu 2015. Poleg tega je bil Andrej Jelenc izbran za predsednika tehničnega odbora v slalomu na divjih vodah. Funkcijo bo opravljal prihodnja štiri leta.

V letu 2015 bo v Sloveniji znova organizirano kajakaško tekmovanje na najvišji ravni. Predstavnike Evropske kajakaške zveze je bohinjska kandidatura za organizacijo evropskega prvenstva v kajakaškem maratonu, ki pri nas še ni tako prepoznavna kajakaška disciplina, tako navdušila, da so se odločili v prid slikovitemu Bohinju in mu zaupali organizacijo prvenstva stare celine v letu 2015. V okviru kongresa so določili še prireditelje prvenstev v disciplinah, kjer prireditelji v letih 2014 in 2016 doslej še niso bili znani. Leta 2014 bo EP v kajakaškem maratonu tako organizirano v slovaških Pieštanyih, EP v prostem slogu v Bratislavi, člansko EP v sprintu na mirnih vodah bo leta 2016 gostila Moskva, mladinci in mlajši člani v sprintu na mirnih vodah bodo tekmovali v bolgarskem Plovdivu, člansko EP v slalomu na divjih vodah pa bo leta 2016 organizirano v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem.

Poleg organizatorjev evropskih prvenstev v prihajajočih letih so izvolili tudi člane izvršnega odbora evropske zveze ter vodje tehničnih odborov v različnih kajakaških disciplinah. Na čelo tehničnega odbora v slalomu na divjih vodah je bil znova izvoljen direktor slovenskih kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. V odboru mu bosta družbo delala še Poljak Zbigniew Kudlik in Italijan Claudio Camporesi. »Ponovno imenovanje za predsednika komiteja v slalomu na divjih vodah razumem kot priznanje meni osebno in slovenskemu kajakaštvu, ki s svojimi idejami poskuša narediti slalom bolj prepoznaven. V okviru ECA si bomo prizadevali za čim višji nivo organizacije evropskih prvenstev in si poizkušali izboriti tudi večji vpliv pri usmeritvah ICF, kar pa ne bo enostavno. Mislim, da bo skozi evropsko zvezo lažje uresničiti določene ideje, tako na področju organizacije tekmovanj kot pri razvoju,« je ob ponovnem imenovanju povedal Andrej Jelenc.

Na čelu tehničnega odbora v sprintu na mirnih vodah je Nizozemka Elly Muller, vodja odbora za spust na divjih vodah je Hrvat in nekdanji svetovni prvak iz Bovca Tomislav Crnković, odbora za kajakaški maraton bo tudi v prihodnje vodil Danec Jorn Cronberg, na čelu odbora za prosti slog bo Slovakinja Nina Csonkova, kanu polo bo nadziral Nemec Joachim Schwarzrock, oceanijski kajak Mario Santos, dragonboat pa Wolfgang Behn. Nespremenjena ostaja tudi sestava izvršnega odbora ECA. Slovak Miroslav Haviar je bil znova izvoljen na mesto podpredsednika ECA, Hrvat Branko Lovrić bo še najprej opravljal funkcijo generalnega sekretarja, članstvo v izvršnem odboru pa sta dobili tudi Elly Muller (NIZ) in Irina Siraeva (RUS). Za predstavnika evropske zveze v izvršnem odboru Mednarodne kajakaške zveze (ICF) pa sta bila izbrana Branko Lovrić in Thomas Konietzko (NEM).