Bron kajakašev rešil prvenstvo

0
428

Sydney, 03. oktobra (STA) – Zadnji dan 29. svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah na olimpijski progi v Penrithu pri Sydneyju je prinesel tako želeno medaljo tudi za slovenski tabor. Tako kot na domačem evropskem prvenstvu so do odličja v moštveni tekmi prišli kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal. Po nekoliko neuspelih posameznih nastopih so v moštveni tekmi nastopili kot se za evropske prvake spodobi in v pravi srhljivki prišli do bronastega odličja. Zmagali so Francozi pred Italijani. Malce slabše so nastopili kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, ki so končali na šestem mestu. Kolajne so si razdelili Francozi, Nemci in Čehi.
 
V kajakaški tekmi je bilo zelo napeto. Po prvi vožnji so bili slovenski kajakaši četrti z zaostankom 1,86 sekunde za tretjimi Italijani. Drugouvrščeni Slovaki so bežali za 2,55 sekunde, medtem ko je vodilna Francija imela prednost 4,31 sekunde. Toda tako kot pred tremi meseci v Tacnu, so bili tudi to pot Slovenci v drugi vožnji odlični, a vendarle še nekaj trenutkov po zadnjem nastopu trepetali, ali je odličje njihovo ali ne. Sprva so namreč sodniki pozabili Slovaku Janu Sajbidorju dosoditi dotik, nato pa so to le popravili in poskrbeli za tako želeno veselje v slovenskem taboru. S tem je prvenstvo s slovenskega zornega kota rešeno, sama sezona pa je tudi ena najuspešnejših.


“Prav gotovo je bila druga vožnja boljša od prve, ko sem sam krenil zelo hitro, povsem brez težav, ki sem jih imel dan prej na posamični tekmi. Tako sem pred četrtimi vrati celo moral nekoliko počakati na sotekmovalca. To je bila težavna situacija tudi za našega zadnjega v moštvu Nolimala, ki je bil v zadnjem delu zato že pošteno utrujen. V drugo smo šli veliko bolje in prišli do medalje, ki nas je nekoliko razveselila, a vendarle ne povsem, saj sem veliko pričakoval tudi od posamične tekme,” je po nastopu povedal Kauzer.


Zadovoljen je bil tudi direktor reprezentanc Andrej Jelenc: “Prav gotovo se je bilo fantom težko pripraviti za moštveni nastop po tem, ko niso dosegli pričakovanih rezultatov v prejšnjih dneh. Seveda smo vsi navdušeni, saj smo na koncu imeli tudi nekaj športne sreče, ki pa jo na takšnih tekmovanjih tudi potrebuješ. Vse se je končalo na najlepši možen način. Tekma je bila zelo napeta, delno pa jo je oviral v drugi vožnji močan veter.”


Slovenska trojica kanuistov Hočevar, Stevanovič in Zakrajšek je po sedmem mestu po prvi vožnji, ko si je prislužila šest kazenskih sekund, v drugi vožnji bila nekoliko hitrejša in je na koncu prehitela Britance ter osvojila končno šesto mesto. Prav gotovo so pričakovali za kakšno mesto boljši rezultat, toda ta je vendarle realen. “Bilo se je zelo težko pripraviti na to tekmo, ker nisem dosegel tistega, kar sem želel pred SP. Bil sem povsem izpraznjen, a sem vseeno po najboljših močeh poskušal pomagati do dobrega rezultata. Druga vožnja je bila nedvomno boljša kot prva,” pa je nastop ekipe C-1 ocenil Stevanovič.


Pri kajakašicah so bile najboljše Čehinje, ki so ugnale Britanke in Avstrijke, v C-2 pa ni bilo uradnega SP, ker so se prijavile le tri reprezentance.


Izidi:


– moštvene tekme:
– moški:
– K-1:
 1. Francija                                    218,49  (2)
   (Billaut, Lefevre, Peschier)
 2. Italija                                  +   3,59  (0)
   (Ferrazzi, Pontarollo, Molmenti)
 3. Slovenija                                  4,96  (4)
   (Nolimal, Kralj, Kauzer)
&nbs