Slovenci vnovič brez finala

0
238

Sydney, 02. oktobra (STA) – Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v avstralskem Penrithu doslej ni bilo naklonjeno slovenski reprezentanci. Potem ko se v soboto s finalnim nastopom niso mogli pohvaliti kanuisti, se v nedeljo prav tako ne morejo kajakaši, od katerih se je še največ pričakovalo. V polfinalu sta slovenske barve zastopala evropski podprvak Peter Kauzer in Dejan Kralj, a oba sta s 17. oziroma 28. časom obstala pred vrati najboljše deseterice. V tej se je na koncu najbolje znašel Nemec Fabian Doerfler, ki je slavil pred Francozom Fabienom Lefevrom in Slovakom Petrom Cibakom. V C-2 sta bila najuspešnejša Nemca Christian Bahmann in Michael Senft.
 
Čeprav je slovenski tabor pričakoval, da se bo predzadnji dan svetovnega prvenstva vsaj enemu od dveh slovenskih kajakašev uspelo prebiti v veliki finale in v boj za medalje, se to ni zgodilo. Tako kot v soboto pri kanuistu Simonu Hočevarju je tudi to pot le en dotik vrat preveč finala stal Kauzerja. Prav gotovo bo mladi Hrastničan še dolgo sanjal druga vrata polfinala, ko se je dotaknil z ramenom in zaradi dveh kazenskih sekund tekmo končal na 17. mestu. Brez dotika bi bil šesti. Ob pogledu na dogodke velikega finala pa bi prav lahko mešal štrene tudi povsem na vrhu.


Še nekaj več težav na progi je imel Kralj, ki je prvi dotik vrat tudi napravil v zgornjem delu v tretjih vratih. Potem je za nekaj trenutkov izgubil pravi ritem, ki ga kljub napadalni vožnji v nadaljevanju ni uspel popraviti do več kot 28. mesta. Seveda so bili vsi v našem taboru dokaj razočarani, Kauzer pa je vse skupaj komentiral: “Pred tekmo sem se dobro počutil. Toda očitno to ni bilo dovolj, saj sem napravil napako že pri drugih vratih. Toda še je bil čas za uvrstitev v finale, a mi tudi v nadaljevanju čoln ni stekel tako, kot bi si želel. Deloval sem preveč trdo. Jutri bomo dali vse od sebe na moštveni tekmi, kjer bomo dokazali, da je forma še vedno na visoki ravni.”


Veliki zmagovalec je postal Nemec Fabian Doerfler, ki je z najhitrejšo vožnjo dneva s tretjega mesta po prvi vožnji prišel do naslova svetovnega prvaka. Za 22-letnega Nemca je to največji uspeh, saj se je doslej na vrh zmagovalnih stopničk zavihtel le na letošnji tekmi svetovnega pokala v Augsburgu. Srebro si je priveslal branilec naslova iz Augsburga 2003 in bronasti z lanskih olimpijskih iger Lefevre, na tretje mesto pa se je z desetega po polfinalni vožnji povzpel Cibak, ki je tako izboljšal svojo najboljšo uvrstitev s tovrstnih tekmovanj. Doslej je bil najvišje na šestem mestu na SP v Bourg Saint Mauriceu 2002.


Sicer pa je bil to povsem nemški dan, saj sta pred tem naslov osvojila tudi Bahmann, čigar mati je leta 1972 prav tako v slalomu osvojila zlato olimpijsko kolajno, in Senft v kategoriji C-2. Druga sta bila Slovaka Milan Kuban in Marian Olejnik, tretja pa Marcus Becker in Stefan Henze, prav tako iz Nemčije.


V ponedeljek bodo na sporedu moštvene vožnje, kjer Slovenci pričakujejo boljše rezultate, kot so jih dosegli v posamični konkurenci. Kajakaši Kralj, Andrej Nolimal in Kauzer bodo kot evropski prvaki nastopili predzadnji. Poleg njih bo na startu še 16 drugih reprezentanc. Največji tekmeci naj bi bili Nemci, Francozi, Italijani in po izvrstnem današnjem nastopu tudi Slovaki. Pri kanuistih se bodo Jošt Zakrajšek, Simon Hočevar in Dejan Stevanovič za visoka mesta borili še z ostalimi devetimi reprezentancami.Izidi:


– K-1:
 1. Fabian Doerfler (Nem)                                201,35  (0)
 2. Fabien Lefevre (Fra)                                +  2,74  (0)
 3. Peter Cibak (Slk)                      &nb