Bron za Uršo Kragelj, Terčeljeva tik za njo

0
557

Izvrsten kajakaški vikend je zadnji dan prve tekme svetovnega pokala v letošnji sezoni s tretjim mestom zaključila kajakašica Urša Kragelj. Tik pod zmagovalnimi stopničkami pa je tekmovanje končala Eva Terčelj. Preostali štirje slovenski čolni so obstali v polfinalu.


Potem ko sta v soboto številne slovenske navijače z dvojno zmago razveselila kajakaša Peter Kauzer in Jure Meglič, je v nedeljo za nadaljevanje slovenske tradicije osvajanja izvrstnih rezultatov poskrbela kajakašica Urša Kragelj. Ta je v polfinalu sicer za napredovanje med deseterico najboljših trepetala vse do nastopa zadnje v polfinalu, Avstrijke Violete Oblinger Peters, a ko je dobitnica olimpijske kolajne v Pekingu po prečkanju ciljne linije zaostala za Primorko, je bilo jasno, da bo Slovenija imela dve finalistki. Po polfinalu je bila Terčeljeva namreč druga. V finalu je Kragljeva s progo opravila bolje in se na koncu veselila tretjega mesta. »To je nekaj izjemnega! Pred tekmo nisem verjela, da se lahko kaj takega zgodi. Uspela mi je solidna vožnja, bila sem zadovoljna. Uspela sem se toliko sprostiti, da sem pokazala, kar znam. Dodatno motivacijo mi je dala Eva, ki je danes vozila odlično. Škoda dotika, če ne bi bila na stopničkah. Sicer bi mene izrinila, tako da sem bolj vesela, da se je tako končalo. Noro! Sploh ne morem verjeti! Tretja v Tacnu. Super! V najlepših sanjah si ne bi mogla želeti takega začetka sezone,« kar ni mogla skriti navdušenja Urša Kragelj. Nekoliko manj navdušenja je pokazala Eva Terčelj, ki je zaradi dotika, ostala brez zmagovalnih stopničk, a bila kljub temu zadovoljna: »Z vožnjo sem zelo zadovoljna, res pa je, da sem naredila zelo neumno napako. Dotaknila sem se količka, ki se ga je skoraj nemogoče dotakniti. Se zgodi. Malo sem razočarana, a vožnja je bila vseeno tako dobra, da se nimam kaj obremenjevati, so še tekme na sporedu v prihodnje. Danes mi je uspelo uresničiti cilj, sploh v prvi vožnji, ki sem jo odpeljala brez kazenskih točk, tako da sem z današnjim dnem zelo zadovoljna. Ko sem najbolj sproščena, pokažem, kar znam in se ne obremenjujem, samo uživam in napadam.« Drugo mesto je osvojila Slovakinja Dana Mann. V polfinalu je nastopila tudi tretja slovenska kajakašica na tokratni tekmi svetovnega pokala, Ajda Novak, ki pa je na debiju v svetovnem pokalu osvojila 23. mesto.


Zadnji tekmovalni dan so se v polfinalih in finalih merili tudi dvojci. V polfinale so se iz kvalifikacij prebili vsi trije slovenski čolni, a žal so vsi nato v polfinalu tudi obtičali. Še najbližje drugi vožnji dneva sta bila Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta z 11. mestom ponovila lanskoletno uvrstitev s svetovnega prvenstva v Tacnu. Na progi sta naredila napako, ki ju je stala dveh kazenskih sekund, s tem pa tudi nadaljevanja tekmovanja. »Že v predzadnja vrata nisva prišla v redu, odneslo nama je rep, tako da sva udarila po kolu. Napaka se je zgodila že prej, saj nama že protitočna vrata niso dobro uspela. V kvalifikacijah sva peljala dobro, tudi danes bi bila brez tega dotika gladko v finalu. Zdaj gremo v L”Argentierre odpeljat dobro tekmo, potem pa na evropsko prvenstvo U23,« je povedal Luka Božič. Simon Hočevar in Dejan Kralj sta tekmovanje končala na 13. mestu, medtem ko sta bila Luka Slapšak in Urban Jarc 17. Luka Slapšak s prikazanim ni bil najbolj zadovoljen: »Super, da nama je uspela vožnja brez dotika, a žal ni bila tako tekoča, kot bi si želela. Greva stopničko za stopničko. Nisva najbolj zadovoljna s tem vikendom. Žal nama ne uspe preskok, kljub temu da se trudiva.« Zmagala sta Slovaka Peter in Pavol Hochschorner, ki sta bila najboljša že na letošnjem evropskem prvenstvu, drugo mesto je pripadlo Francozoma Pierru Piccoju in Hugu Bisoju, tretja pa sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar.


Serija tekem svetovnega pokala se sedaj seli v Francijo, kjer bo že prihodnji vikend na sporedu tekma v L”Argentierru, čez dva tedna pa tekmovalce čaka nastop v nemškem Markkleebergu. Četrta in hkrati zadnja tekma svetovnega pokala pa bo avgusta v Pragi.


Rezultati:

Prejšnji članekSlovenci merijo na najvišja mesta
Naslednji članekEvropsko prvenstvo kajak sprint Zagreb