Dvojno slovensko slavje v Tacnu

0
540

Drugi tekmovalni dan svetovnega pokala v Tacnu je Slovencem prinesel izjemen uspeh. V najmočnejši kajakaški konkurenci sta Peter Kauzer in Jure Meglič namreč poskrbela za dvojno slovensko zmago, v konkurenci kanuistov pa je s četrtim mestom do najboljšega dosežka na tekmah svetovnega pokala prišel Anže Berčič. V finalu tudi Benjamin Savšek.


Za nov izjemen uspeh slovenskega kajakaštva sta poskrbela najboljša slovenska kajakaša zadnjih let Peter Kauzer in Jure Meglič. Z neverjetnim časom 95,48 si je Kauzer priveslal svojo drugo zmago na tekmah svetovnega pokala v Tacnu, tu je bil najboljši že leta 2008, Jure Meglič pa je po zmagi na tekmi svetovnega pokala v Tacnu leta 2007 tokrat tekmovanje končal na drugem mestu. »Zdaj pa mislim, da je konec te smole in je čas za zmage. Vožnja sicer ni bila tako dobra, kot bi bila lahko, da se iti še kakšno sekundo hitreje, a za danes je to zadoščalo. Ravno zato v cilju nisem bil povsem miren, ker sem vedel, da se da iti hitreje. Poznam tacensko progo in samega sebe, vem koliko imam rezerve in kajakaš to progo lahko odpelje v 94 sekundah. Če bi tudi finale odpeljal tako, kot sem peljal včeraj, bi bil čas boljši. V Tacnu je pri meni očitno tako, da sem eno leto dober in eno leto slab, škoda, ker to ni bilo svetovno prvenstvo. Vesel sem, da sem spet na najvišji stopnički, vesel sem tudi, da bo zraven reprezentančni kolega,« je po tekmi povedal Peter Kauzer, ki je imel tako kot vsi tekmovalci bučno podporo s tribun.


Da je bil dan za slovenske ljubitelje kajakaštva res izvrsten je poskrbel tudi Jure Meglič, ki je bil tako hiter, da je kljub dvema kazenskima sekundama tekmovanje končal tik pod vrhom, za Kauzerjem pa zaostal za nekaj več kot tri sekunde. »Nisem razmišljal o rezultatu vodilnega, posvečal sem se pripravi. Vedel sem sicer, da grem lahko hitreje od zmagovalca, a se mi na nekaterih delih ni povsem izšlo. Zadovoljen sem z drugim mestom, sploh ker se je to zgodilo doma. Nikjer drugje ni lepše stati na stopničkah kot tu. Že na evropskem prvenstvu sem vedel, da sem zelo hiter, treba je dobro odpeljati celo tekmo, na koncu, če se vse izide, rezultat pride sam od sebe. Danes je to zadoščalo za drugo mesto,« je povedal Meglič. Tretje mesto je pripadlo Nemcu Sebastianu Schubertu. V polfinalu sta nastopila tudi preostala dva slovenska kajakaša, a tam tudi obstala. Dejan Kralj je bil 17., mladi Simon Brus, ki je imel podobno kot Kauzer podporo glasnih celjskih navijačev, pa je bil 33.


Zelo dobro so nastopili tudi slovenski kanuisti. Med najboljšo deseterico sta se uvrstila dva. Za najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu je s četrtim mestom poskrbel Anže Berčič, ki se mu je zmaga izmuznila za 89 stotink sekunde, stopničke pa so mu ušle za 25 stotink sekunde. »V polfinalu nisem pričakoval takega hrupa, zdaj pa sem se že malo navadil in ni bilo problema. Malo mi je žal stopničk, a so bili nasprotniki hitrejši, tako da sem tudi s četrtim mestom zelo zadovoljen. To je bil moj prvi finale. Vožnja mi sicer ni najbolj uspela, nekajkrat sem se moral reševati, a sem zadovoljen, da sem odpeljal brez dotika. Vsak dotik med takimi asi, kot so danes nastopali, pomeni izgubo petih ali celo desetih mest. Z mene je padlo breme, saj sem si s tem zagotovil nastop na svetovnem prvenstvu v Bratislavi. Proga tam mi je všeč, tako da se tekmovanja že zelo veselim,« je povedal Berčič. Benjamin Savšek, vodilni po prvi vožnji, je v drugo naredil napako in prejel 50 kazenskih sekund, tako da je tekmovanje sklenil na 11. mestu (v finale se je zaradi delitve 10. mesta namreč uvrstilo enajst kanuistov). Po tekmi je športno priznal, da je res naredil napako: »Vzdušje je bilo super, čutiti ga je bilo mogoče že na štartu, ki mi je uspel zelo dobro. V nadaljevanju sem se malo ustrašil in se odločil naslednja vrata odpeljati vzvratno. Nisem jih odpeljal dovolj lepo, tako da sem dobil pribitek 50 sekund in tam že izgubil tekmo. Poskusil sem odpeljati do konca, saj nisem vedel, kakšna bo odločitev sodnikov. Odločili so se pravilno, tako da so bila peta vrata zame usodna. Zadovoljen sem s uvrstitvijo v