Bronast začetek spustaškega EP za mladince in mlajše člane v Solkanu

0
471

S posamičnimi tekmami klasičnega spusta se je v Solkanu začelo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Čeprav klasika sicer ne sodi med močnejša orožja slovenskih tekmovalcev, so uvodni dan poskrbeli za nekaj odličnih rezultatov. Ana Šteblaj, Tjaš Til Kupsch ter Nejc Gradišek – Martin Gale so priveslali do brona, poleg tega pa so slovenski tekmovalci še trikrat zasedli četrto mesto.

Za prvo slovensko kolajno na domačem EP v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane je poskrbel kajakaš ljubljanskega kluba Tjaš Til Kupsch, ki je bil v konkurenci kajakašev mladincev tretji. Pred njim sta se zvrstila Čeh Matyas Novak in Belgijec Tristan Meersmans. Po uspehu je Tjaš Til Kupsch povedal: “Neverjetno. To so bile nekako samo sanje. Cilj je bil, da dam na progi vse od sebe. Da je bilo dovolj, je res neverjetno. Edina taktika je bila, da se ‘spucamo’ do konca, da ne ostane nič rezerve in to mi je kar dobro uspelo. Neverjetno sem zadovoljen.”

V isti konkurenci je bil Matevž Kampjut 19., Klemen Breznik 20., Lenart Stanovnik pa 21.

Tjaševa klubska kolegica Ana Šteblaj je priveslala do drugega slovenskega odličja. Tekmovalka, ki je sicer specialistka za sprint na divjih vodah in je letos na svetovnih pokalih v sprintu že stala na zmagovalnih stopničkah, je dala vse od sebe in na precej dolgem in mirnem klasičnem spustu kar presenetila s tretjim mestom. “Tega nisem pričakovala. Bila sem osredotočena le, da vrtim veslo kolikor se da in da vidimo, kaj bo. Ta ravnina je bila res naporna, med samo tekmo sem mislila, da bom kar bruhala, ampak se je izšlo do konca,” je povedala prezadovoljna Ana Šteblaj.

Živa Jančar je bila 19. Naslov evropske prvakinje v kajaku med mlajšimi članicami si je priveslala Italijanka Cecilia Panato, druga pa je bila Belgijka Laurane Sinnesael.

Za še en odličen dosežek sta poskrbela Nejc Gradišek in Martin Gale. Kanuista kluba Simon sta zaključila slovenski dan v bronastem stilu. V konkurenci kanuističnih dvojcev do 23 let sta zaostala za dvema francoskima dvojcema Manoel Roussin – Tanguy Roussin in Louis Passernig – Mathis Perreau. V isti konkurenci sta bila Taj Kevin Bizjak in Matija Preskar šesta. “Sem kar zadovoljen. Bilo je kar težko, roke so začele boleti že skoraj na začetku. Bilo je treba grizti do konca,” je povedal Nejc, Martin pa dodal: “Načeloma kolajne nisva pričakovala. Že leta 2019 v Banjaluki sva bila kar blizu, zato sva letos rekla, da se morava res potruditi in uspelo nama je. Danes je prišlo dobro vzdušje, zato bo v prihodnjih dneh boljši občutek na vodi.”

Martin Gale je bil v posamični konkurenci kanuistov mladincev četrti, Taj Kevin Bizjak pa 16. Za trojno češko zmagoslavje so poskrbeli Karel Rasner, František Salaj in Matej Vanek.

Kar dvakrat je bila četrta Naja Pinterič. Najprej v mladinski konkurenci kanuistk, kjer je bila Ema Lampič osma. Zmagala je Čehinja Tereza Kneblova, pred Francozinjo Lauro Fontaine in Čehinjo Jano Strlikovo. Naja in Ema sta nato veslali še med ženskimi kanuističnimi dvojci do 23 let, kjer sta bili tik za zmagovalnim odrom. Pred njiju so se uvrstile Italijanci Alice Panato – Valentina Razzauti, Britanki Kerry May in Emma Eve Christie ter Francozinji Elsa Gaubert – Helene Raguenes.

V mladinski konkurenci kajakašic je najboljši slovenski rezultat postavila Helena Domajnko, ki je bila osma. Nika Ozimc je bila 21., Sara Globokar 22., Brina Zupan pa 28. Zmagala je Nemka Marlene Wesseling, pred Britanko Kerry May Christie in Čehinjo Terezo Kneblovo.

V konkurenci kanuistov do 23 let je Nejc Gradišek priveslal do devetega mesta. Za dvojno francosko zmago sta poskrbela Etienne Klatt in Charles Ferrion, tretji pa je bil Italijan Tommaso Mapelli.

V konkurenci kajakašev do 23 let je bil najvišje uvrščeni Slovenec Urban Novak, in sicer na 13. mestu. Matija Preskar je bil 16., Erazem Šavli 35., Vid Oštrbenk pa 38. Zmagal je Švicar Linus Bolzern, drugi je bil Belgijec Kilian Meersmans, tretji pa Francoz Augustin Reboul.

V četrtek se prvenstvo nadaljuje z ekipnimi tekmami v klasičnem spustu.

Rezultati: https://www.timing-mojstrana.com/25-8-28-8-2021-solkan-2021-eca-junior-u23-wildwater-canoeing-european-championships/