Čas za menjavo generacije

0
316

Atene, 25. avgusta (STA) – Z nastopom Jerneja Zupančiča Regenta v kajaku na mirnih vodah (1.000 m) je nastope na olimpijskih igrah sklenila tudi reprezentanca v kajaku in kanuju. Njihov vodja in selektor Andrej Jelenc je v skupnem seštevku zadovoljen s prikazanim in pravi: “Prihaja čas za menjavo generacij”.


Šesto mesto kanuista Simona Hočevarja, deseto mesto Uroša Kodelje v kajaku, ponesrečen nastop Nade Mali (kajak) v kvalifikacijah in polfinale Jerneja Regenta so dosežki, ki ravno ne navdušujejo, a zadovoljujejo kriterije, ki so si jih zadali tekmovalci pred odhodom v Atene in ki jih je postavil Olimpijski komite Slovenije.


Vseeno pa je Andreju Jelencu ostal grenak priokus. “Olimpijske tekme so vedno nekaj posebnega in priložnost za manj uveljavljene tekmovalce, da se z dobrimi vožnjami prebijejo v ospredje. Favoriti so grešili. Takšna priložnost, kot smo jo imeli tu v Atenah za osvojitev medalje, se še dolgo ne bo ponovila,” je prepričan Jelenc.


Njegov olimpijski pesimizem temelji na dejstvu, da se zdajšnji generaciji počasi izteka “rok uporabe”, tako da bomo na prihodnjih olimpijskih igrah v Pekingu 2008 verjetno gledali povsem nove obraze. “Fantje, ki so nam v preteklosti prinesli toliko dobre volje in uspehov, se bodo morali slej kot prej posloviti, saj za njimi stojijo mladi tekmovalci, ki lahko ob trdem in zavzetem delu nadaljujejo njihovo pot. Želimo si, da bi starejši ostali z nami do evropskega prvenstva prihodnje leto, ki ga bo gostil Tacen,” je dejal Jelenc.


O novih imenih Jelenc ni veliko govoril, saj meni, da mora vsak mlad tekmovalec najprej dokazati, da si želi uspeha. “Gre za vrsto mlajših, nadarjenih tekmovalcev, ki šele prihajajo med mladince, in se morajo v naslednjih letih dokazati z delom in rezultati. Vsekakor pa je treba med temi, ki se niso prebili v olimpijsko reprezentanco, izpostaviti Andreja Nolimala in Petra Kavzerja, ki brez dvoma imata potencial za vrhunske rezultate.”


Slovenski selektor pa razmišlja tudi o dvosedih, disciplini, ki je zelo atraktivna in v kateri je celo malo več “prostora” za vidnejše dosežke. “Že lani smo začeli razmišljati v tej smeri in sestavili dvosed Linke/Škander, ki je aprila za las zgrešil olimpijsko normo. Vsekakor bomo nadaljevali z delom. Skušali bomo vplivati na mlade tekmovalce, da se odločijo za dvosed. En dober rezultat ali kolajna bi nam ogromno pomagala,” je dodal Jelenc.


Po sili razmer je bil Jelenc tudi vodja kajakaša na mirnih vodah Jerneja Zupančiča Regenta, pa čeprav gre za dva popolnoma različna športa. Zadovoljen je bil z izkupičkom 24-letnega Koprčana, ki bo bržkone nadaljeval kariero do Pekinga, na dolgi rok pa naj bi bil absolvent Fakultete za šport, po Jelenčevem mnenju, verjetno tisti, ki bo poskrbel za dobro trenersko delo in razvoj kajakaštva na mirnih vodah v Sloveniji.