Danes se je z otvoritvijo v Muotathalu v Švici začelo svetovno prvenstvo v spustu.

0
445

Istoimenska reka Muota je sicer meliorirana po skoraj celotni dolžini proge, a vseeno je njen padec več kot 1m na 100 metrov reke. To pomeni hitro vodo, ki leti preko skal in ustvarja res velike in tudi zahrbtne vodne tvorbe. To je preizkusilo že kar nekaj tekmovalcev, nekateri so čoln celo izgubili, drugi le pošteno polomili. Naši tekmovalci na srečo niso imeli težav. Na splošno jih bolj skrbi vsak dan nižji vodostaj. Odlično obvladovanje divje vode jim nudi prednost pred ostalimi tekmovalci iz 24 držav.

Upamo le lahko, da bo za petek napovedan dež vsaj malo napolnil strugo reke. Tudi po okoliških hribih je še veliko snega in sončno vreme bi tudi lahko pripomoglo k višjemu vodostaju. Dolina reke Muote leži v osrednji Švici pri mestu Schwyz, ki je državi tudi dalo ime. Tudi njihov grb je današnja švicarska zastava. Drugače je to popolnoma kmetijsko področje, ljudje pa hladni in bolj ali manj neprijazni. Zato imajo še največje težave organizatorji, ki se trudijo po vseh močeh, a včasih domačini pač ne morejo iz svoje kože. Zmoti jih vsakršno parkiranje na njihovem travniku ali obračanje vozila na dvorišču.

A  vse to naših tekmovalcev ne moti preveč. Pred jutrišnjo prvo preizkušnjo v klasičnem spustu se vsi počutijo odlično. Na 4,5 km dolgi progi  bo naša četverica poskusila izpolniti tokrat res visoka pričakovanja. Odlični predhodni rezultati, kakor dobro počutje naših nakazuje, da imajo možnost poseči po res visokih uvrstitvah.  Trener Srečko Masle največ stavi na Simona Ovna, a hkrati dodaja, da so Anže Urankar, Nejc Žnidarčič in Vid Debeljak zelo blizu in še kako konkurenčni. Odločilne bodo malenkosti v počutju ali držanju prave vodne linije. V ekipi štirih izenačenih kajakašev bo kar težko izbrati tri za petkove moštvene vožnje.  Odlično se počuti tudi kanuist Blaž Cof, ki napoveduje oster boj s favoriziranimi Francozi in Čehi.

Današnja otvoritev je resnično donela. Veliki kravji zvonci in pa Slovenec – Kočevar, ki je dirigent lokalne godbe so naredili nepozaben sprevod skozi ulce malega mesta.

Tekmovanja se pričnejo jutri ob 11. uri.

 

Jakob Marušič