Dejan Fabčič nastope v Moskvi sklenil z dvema polfinaloma.

0
448

Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah se je začelo s preizkušnjami v parakajakaštvu, kjer je slovenske barve zastopal Dejan Fabčič. Primorski tekmovalec je nastopil tako v parakajaku kot v parakanuju in se v obeh disciplinah prebil do polfinala, kjer pa je nato zaključil s svojimi nastopi.

Dejan Fabčič, športnik, ki se je s parakajakaštvom resneje začel ukvarjati v lanski sezoni, ko je tudi že nastopil na svetovnem prvenstvu v Duisburgu, je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Moskvi nastopil v obeh disciplinah, kajaku in kanuju, ter si v obeh priveslal polfinalna nastopa. Najprej se je na progo podal v kanuju, ki je v parakajakaštvu poimenovan Va, in si v svoji kvalifikacijski skupini priveslal šesto mesto. Prvi trije tekmovalci iz skupine so si zagotovili neposredno uvrstitev v finale, tekmovalci od četrtega do sedmega mesta pa nastop v polfinalu. V polfinalu na 200-metrski razdalji je nato ciljno linijo prečkal kot sedmi, kar je pomenilo, da je zaključil z nastopi v tej kategoriji svetovnega prvenstva. Popoldne je bil na sporedu tudi že finale v Va-ju, kjer si je zlato kolajno priveslal Avstralec Curtis McGrath, drugi je bil Britanec Jonathan Young, tretji pa Rus Victor Potanin.

Dejan Fabčič je prvi dan prvenstva sedel tudi v kajak, kjer je veslal v prvi kvalifikacijski skupini in tako kot v kanuju v cilj priveslal kot šesti. Pred njim so se zvrstili predstavniki Avstrije, Brazilije, Britanije, Madžarske in Danske. Tudi ta uvrstitev mu je prinesla napredovanje v polfinalne boje. V polfinalu je postavil malenkost počasnejši čas kot v jutranjih kvalifikacijah in zasedel sedmo mesto. Tudi v kajakaški konkurenci ta uvrstitev ni zadostovala za napredovanje v finale. Tega so si zagotovili prvi trije tekmovalci v polfinalu Poljak Tomasz Mozdzierski, Madžar Janos Bencze in Danes Kasper Sonderby Thomsen. Finale v tej parakajakaški disciplini bo jutri.

»Tekmi v kajaku in kanuju sta bili povsem različni. V kanuju sem nastopil sproščeno, brez obremenitve, v kajaku pa je bila borba do zadnjega atoma moči. Konkurenca je vedno hujša. Lanski čas s svetovnega prvenstva sem izboljšal za štiri sekunde, pa je uvrstitev za dve mesti slabša. S prvenstvom sem zadovoljen, ampak bo treba še veliko delati,« je po nastopih sporočil Dejan Fabčič, ki je dosegel dve 13. mesti.

Jutri se bo na progo podal tudi drugi slovenski predstavnik na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Jošta Zakrajška v jutranjem delu programa čakajo kvalifikacije na 1000 metrov, popoldne pa sledijo še polfinala na isti razdalji.

 

Rezultati: http://www.results.imas-sport.com/imas/regatta.php?competition=wettkampf_112

Uradna stran: http://www.canoemoscow2014.com/