Jošta Zakrajška in Dejana Fabčiča čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi.

0
574

Pred sprinterji na mirnih vodah je še zadnje dejanje sezone in najpomembnejša tekma leta – člansko svetovno prvenstvo v Moskvi. Na prvenstvo v Rusijo sta tokrat odpotovala le dva slovenska reprezentanta. Jošt Zakrajšek bo nastopil v moški kajakaški konkurenci, Dejan Fabčič pa v parakajakaškem delu tekmovanja.

Manj kot mesec dni po članskem evropskem prvenstvu v Brandenburgu se bodo sprinterji znova podali na progo in se borili za naslove svetovnih prvakov. Prvenstvo bo tokrat potekalo v ruski prestolnici, ki je v preteklosti že gostila velika sprinterska tekmovanja, nedolgo nazaj tudi tekmo svetovnega pokala, kjer se je izkazal Jošt Zakrajšek. »Izpred dveh let imam na to prizorišče zelo lepe spomine, saj sem si priveslal dve medalji. Srebro na 5000 metrov in bron na 500 metrov,« se je uspeha spomnil Zakrajšek, o prizorišču pa povedal: »Prizorišče v Moskvi je eno najmodernejših. Proga je postavljena tako, da tudi v vetrovnih pogojih vsem tekmovalcem omogoča zelo podobne pogoje. Za tekmovalce in gledalce je zelo dobro poskrbljeno, zato se na tekmovanja lahko pripravljaš v svojem ritmu in se med tekmovanji lahko tudi v miru odpočiješ.«

Zakrajšek bo v Moskvi zagotovo veslal na 1000 in 5000 metrov, morda pa tudi na 500 metrov. Na tej razdalji na tekmovanjih letos sicer še ni veslal, se je pa za nastop odločil tik pred zdajci, zato še ne ve, ali mu bodo organizatorji omogočili nastop ali ne. »Z nekaj sreče bom tekmoval tudi na 500-metrski razdalji. Z nekaj sreče pa zato, ker sem se zaradi ugodnega urnika tekmovanj šele pred kratkim odločil, da nastopim tudi na 500-metrski razdalji. Običajno so kvalifikacije ter polfinala na 1000 in 500 metrov na isti dan, tokrat pa sta ti dve tekmovanji v dveh ločenih dneh. Skratka, uradni rok smo zamudili in sedaj sem na čakalni listi – se pravi, če bo kakšen tekmovalec odpovedal, bodo namesto njega dali mene,« je razložil Trzinec.

V zadnjem času se je na prvenstvo pripravljal v Bohinju, delno pa tudi na Ljubljanici. »V tem letnem času so pogoji za trening v Bohinju idealni, pa tudi v preteklosti sem se na največja tekmovanja pripravljal tam. Od zadnjega nastopa na evropskem prvenstvu pa do prvega mojega tekmovalnega dne na svetovnem prvenstvu bo minilo štiriindvajset dni. V tem obdobju sem s poudarkom treniral predvsem tiste elemente, ki jih do evropskega prvenstva nisem utegnil izpiliti, hkrati pa vzdrževal vse ostalo,« je še povedal Zakrajšek, o pričakovanjih pa dodal: »Na 1000-metrski razdalji je cilj, da se uvrstim najprej v finale A. Ko pa bom enkrat v finalu, to pomeni, da je naprej vse precej odprto. Razlike v finalih so majhne in za vrhunsko uvrstitev potrebuješ le še dober dan. Na 5000 metrov sem v letošnji sezoni že imel nekaj lepih uvrstitev in bi jih rad še nadgradil. Mojo startno hitrost sem v tem času še izboljšal, tako da verjamem, da se lahko priključim prvi skupini in od tam nato napadam dalje proti medalji. Končni razplet bo v veliki meri odvisen od prve ravnine in prvega obrata.«

V parakajakaškem delu tekmovanja bo nastopil Dejan Fabčič, ki je že na evropsko prvenstvo v Brandenburg odšel z visokimi cilji, pa se mu potem ni izšlo. »V Brandenburgu se niti malo ni izšlo po mojih pričakovanjih, zato je bilo tudi razočaranje veliko. Na srečo me to ni potrlo, ampak spodbudilo v še napornejše treninge. Imel sem težave s stabilnostjo čolna, zato je pripravljalno obdobje, ki je sledilo, prišlo kot naročeno. Poletne počitnice na morju z družino sem izkoristil tudi za priprave. S seboj sem vzel parakajak in opravil nekaj treningov v težjih razmerah – v vetru in valovih. Žal pa v tem času nisem mogel trenirati v Va-ju (kanuju, op. p.). Pred nastopom v Moskvi niti ne vem, kaj pričakovati. Med tekmo se ti hitro lahko kaj zalomi, pozna se že najmanjša napaka, pa tudi narava je nepredvidljiva. Predvsem upam, da bom odveslal tako kot znam na treningih. Glavna tekma bo v kajaku, saj sem to treniral celo leto. Va še preizkušam, iščem pravi čoln in nastavitve. Če se tekmi ne bosta prekrivali bom nastopil tudi v Va-ju in pridobival izkušnje. Že prihodnje leto pa bo povsem drugače, saj bo Va moja prva disciplina,« je pred začetkom prvenstva povedal Dejan Fabčič.

Tekmovalni del prvenstva se bo začel v sredo s preizkušnjami parakajakašev in parakanuistov, nadaljeval v četrtek s kvalifikacijami in polfinali na 1000 metrov ter nadaljevanjem parakajakaškega tekmovanja, v petek bodo sledile kvalifikacije in polfinala na 500 metrov in tekmovanja v parakajakau, v soboto bodo na sporedu finala na 1000 metrov in tekmovanje na 5000-metrski razdalji, v nedeljo pa tekmovalce čakajo še finala na 500 metrov in zaključni boji na najkrajši, 200-metrski razdalji, kjer ne bo slovenskega predstavnika.

Prvenstvo si bo od petka naprej mogoče ogledati tudi na kanalu Eurosport 2.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.canoemoscow2014.com/