Dejan Fabčič tretji na EP v Moskvi, Jošt Zakrajšek 13. na 1000m.

0
615

Na evropskem prvenstvu v Moskvi je parakajakaš Dejan Fabčič priveslal do največjega uspeha kariere. Na 200-metrski razdalji je namreč osvojil tretje mesto in tako na septembrske paraolimpijske igre odhaja z lepo popotnico. Parakajakaško prvenstvo poteka v okviru evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah, kjer je že dopoldne tekmoval tudi Jošt Zakrajšek. Veslal je v finalu B na 1000 metrov in bil četrti, skupno 13.

Primorski parakajakaš Dejan Fabčič napreduje iz tekme v tekmo. Na majskem svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu je bil peti in takrat prišel do najboljšega rezultata kariere, v ruski prestolnici pa je storil še korak naprej in se zavihtel na zmagovalne stopničke.

Naslov evropskega prvaka si je priveslal večkratni svetovni prvak Markus Mendy Swoboda iz Avstrije, drugi pa je bil Italijan Federico Mancarella.

»Presrečen sem, končno se je pokazal trud čez celo leto in v preteklih letih. Tega, da sem lahko to pokazal med samo tekmo, pa sem še posebej vesel. Vsaka tekma je zgodba zase, finale je še nekaj posebnega. Tu so prisotna čustva, velika želja in zaradi tega se velikokrat pozabi na tehniko. Rajši imam medaljo s slabim in grdim veslanjem, kot da bi tehnično pravilno veslal in bil četrti,« je takoj po prihodu v cilj povedal Fabčič.  

Tu je bil brez svoje trenerke Nine Mozetič, ki je nedavno zamenjala delovno mesto in zapustila kajakaške vode, tako da zaradi novih delovnih obveznosti z Dejanom žal ne more več potovati na vsa tekmovanja. Novi delodajalci so ji sicer odobrili septembrsko odsotnost, tako da bo lahko svojega varovanca spremljala na paraolimpijskih igrah v Riu. »Stalno sva bila na vezi, dajala mi je napotke preko SMS-jev, ampak tekma brez Nine ni enaka. Zelo jo pogrešam. Zdaj sem šele videl, da ne znam tekmovati brez trenerja ob sebi.«

Dopoldne je v finalu B na 1000 metrov veslal Jošt Zakrajšek in ciljno linijo prečkal kot četrti, kar mu je v končni razvrstitvi prineslo 13. mesto. Pred njim so v cilj finala B prišli Francoz Cyrille Carre, Turek Gabor Bozsik in Finec Miika Dietrich. Evropski prvak na tej razdalji je postal Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Madžar Balint Kopasz.

»Lahko sem zadovoljen, po vsem, kar je kazalo letos. Tu je šlo po načrtih, rezultatsko sem si želel višje, a to je realnost. Občutki so bili dobri, veslal sem kot sem hotel. Za to prvenstvo sem se pripravil, kolikor sem se mogel. Lahko rečem, da forma je, žal le prepočasna. To mi je vlilo motivacije za naslednje leto. V zadnjih treh letih sem veliko eksperimentiral, se učil. Včeraj sem razmišljal, kaj hočem prihodnje leto pridobiti s treningi. Letos bo dolg premor in bo dovolj časa za razmislek, “natrenirati” kakšne stvari, potem pa dalje,« je povedal Zakrajšek.

Zadnji dan evropskega prvenstva v Moskvi ga čaka nastop na 5000-metrski razdalji. S tem bodo sprinterji na mirnih vodah zaključili s pomembnejšimi tekmovanji, avgusta jih čakajo le še olimpijske igre.

»Želja je priti med osem, kam bom prišel, bomo pa videli. Olimpijska sezona je, fantje so dobro pripravljeni. Kdor je prišel sem, ni prišel trenirat, ampak tekmovat, vsak si želi iti z dobrimi občutki na olimpijske igre. Upam na najboljše, dal bom vse od sebe, če se bo vse poklopilo, bo dobro,« je pred nastopom na 5000m zaključil Trzinec.