Dejan Fabčič z zmago v kvalifikacijski skupini do finala A, Zakrajšek v finalu B.

0
567

V Moskvi se je začelo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, kjer tekmujeta tudi dva slovenska reprezentanta. Uvodni dan prvenstva je Jošt Zakrajšek tekmoval na 1000 metrov in se uvrstil v finale B, parakajakaš Dejan Fabčič pa je zmagal v svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov in se neposredno uvrstil v sobotni finale A.

 

V s soncem obsijani Moskvi se je začela zadnja velika tekma v sprintu na mirnih vodah pred olimpijskimi igrami. Zaradi tega se je nekaj tekmovalcev odpovedalo nastopu na evropskem prvenstvu, saj se pripravljajo na tekmo leta v Riu de Janeiru, med njimi je tudi Špela Ponomarenko Janić, a kljub temu se je v ruski prestolnici zbrala kar močna zasedba evropskih sprinterjev na mirnih vodah.

Jošt Zakrajšek je zjutraj nastopil v kvalifikacijah na 1000 metrov in se uvrstil v popoldanski polfinale. V odločilnem nastopu je ciljno linijo prečkal kot sedmi, kar je zadostovalo za uvrstitev v finale B. V soboto se bo tako potegoval za uvrstitev med desetim in osemnajstim mestom. Ker je pred prvenstvom ciljal na uvrstitev v finale A, po koncu tekmovalnega dne ni bil najbolj zadovoljen.

»Želja se ni uresničila. Nekaj je bila želja, drugo pa realnost. Od svetovnih pokalov dalje sem dobro treniral, ampak je bilo žal premalo časa, da bi se na koncu vse sestavilo. Počutje je bilo dobro, hitrost pa ne. Jutri bo treba v B finalu dobro tekmovati, saj se še vedno boriš za deseto mesto, ki je še relativno dobra uvrstitev. V naslednji sezoni pa bo, čeprav sem nekaj spreminjal že letos, treba nekaj narediti drugače,« je povedal Zakrajšek.

Precej boljše volje pa je bil po prvem dnevu prvenstva parakajakaš Dejan Fabčič. Primorski tekmovalec, ki je letos dosegel največji uspeh kajakaške kariere s petim mestom na svetovnem prvenstvu v Duisburgu, je namreč zmagal v svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov in se neposredno uvrstil v finale A, ki bo na sporedu v soboto. V skupni razvrstitvi je sicer dosegel tretji čas, saj sta v svoji skupini nekoliko hitreje od njega veslala večkratni svetovni prvak Markus Mendy Swoboda iz Avstrije in Italijan Federico Mancarella.

»Dal sem vse od sebe, da bi se neposredno uvrstil v finale in si s tem prihranil jutrišnje zelo zgodnje vstajanje, saj je polfinale že ob devetih. Zdaj se bom spočil in jutri ob petih v finalu dal še enkrat vse od sebe. Danes je bil start zelo slab. Tu je nekoliko drugačna startna procedura, kot je bila na primer v Duisburgu. Po približno 50 metrih pa sem začel lepo veslati in tekmo mirno pripeljal v cilj. Na koncu sem malo spustil, ker sem videl, da sta moja največja konkurenta približno pol čolna za mano. Pa ne da bi hranil moči, enostavno je bil takšen potek tekme. Ne smem vsega pokazati že danes,« je po tekmi dejal Fabčič.

V soboto dopoldne bo najprej startal Jošt Zakrajšek v finalu B na 1000 metrov, Dejana Fabčiča pa boj za kolajne čaka popoldne.