Jošt Zakrajšek in Dejan Fabčič bosta v Moskvi nastopila na EP v sprintu na mirnih vodah.

0
573

Ta konec tedna, med petkom in nedeljo, bo v Moskvi potekalo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah ter evropsko prvenstvo v parakajakaštvu. Slovenska ekipa bo tokrat maloštevilčna, saj bosta v Rusiji tekmovala le Jošt Zakrajšek in Dejan Fabčič. Špela Ponomarenko Janić bo prvenstvo izpustila zaradi priprav na olimpijske igre.

Kajakaš Jošt Zakrajšek bo na prizorišču, ki je leta 2014 gostilo tudi svetovno prvenstvo, tekmoval na dveh razdaljah, in sicer na 1000 in 5000 metrov. »Razmišljal sem, da bi tekmoval tudi na 500-metrski razdalji, a bi se mi v tem primeru urnik tekmovanj precej križal,« je povedal Zakrajšek. Trzinec si je po tekmah svetovnega pokala vzel nekaj premora, nato pa se lotil priprav na evropsko prvenstvo. »V tem času sem večinoma treniral v Bohinju, kjer so bili pogoji za trening idealni. Bilo je nekaj več padavin, kar pa ni vplivalo na izvedbo treninga.«

In s kakšnimi cilji je Jošt Zakrajšek odpotoval v Moskvo? »Prvi korak je, da se uvrstim v A finale na 1000 metrov in se s tem prebijem v elitno deveterico. Če se uvrstim tja, bodo cilji in apetiti zagotovo narasli in se ne bom zadovoljil “le” z devetim mestom. Ampak pred tem moram v kvalifikacijah ujeti dobre občutke, v polfinalu najverjetneje odveslati svojo najhitrejšo “tisočko” letos in potem se bo že videlo, kam spadam in kako sem pripravljen za to evropsko prvenstvo. Ravno tako pa si želim uvrstitve nekje med prvih osem na 5000 metrov.
Na tej razdalji letos nisem veliko tekmoval, samo enkrat, tako da si prav visokih ciljev ta trenutek še ne morem zadati. Sem pa v teh kratkih pripravah pred EP posvetil nekaj treningov tudi tej najdaljši sprinterski disciplini. Seveda mi bodo ti treningi koristili tudi pri zadnjem delu “tisočke”.«

Čim boljšo uvrstitev bo lovil tudi parakajakaš Dejan Fabčič, ki je letos že dosegel odličen rezultat na svetovnem prvenstvu v Duisburgu, kjer je bil peti. »Tekme v Moskvi se zelo veselim, saj sem na SP v Duisburgu dokazal, da sem v dobri formi. Seveda sem vedel, da smo čez zimo dobro trenirali, ampak nisem imel primerjave z drugimi. Petega mesta sem bil neizmerno vesel in je to moj največji uspeh v parakajakaštvu do sedaj. Po Duisburgu sem si vzel najprej malo premora, nato pa nizal dobre treninge in imam občutek, da sem še malenkost bolje pripravljen. Zavedam se sicer, da je, poleg pripravljenosti, na tekmi potrebno imeti tudi nekaj sreče in dnevnega navdiha. Vse skupaj, upam, me bo pripeljalo na visoko mesto,« pa je pred začetkom prvenstva povedal Fabčič.

Prve tekme bodo na sporedu v petek, ko bodo na vrsti kvalifikacije in polfinala na 1000 metrov, prve preizkušnje čakajo tudi parakajakaše. V soboto bodo na sporedu finala parakajakšev in finala na 1000 metrov, v nedeljo pa še 5000-metrska preizkušnja.

Sobotna in nedeljska finala si bo mogoče ogledati v prenosu na Eurosportu.

Več o prvenstvu in rezultati: http://canoemoscow2016.ru