Eva Terčelj in Vid Kuder Marušič v četrtfinalu kajakaškega krosa

0
201

S tekmami kajakaškega krosa se je v Augsburgu zaključila prva tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. V kajakaškem krosu je nastopila četverica Slovencev, najvišje pa sta bila Eva Terčelj na 12. mestu in Vid Kuder Marušič na 13.

Mednarodna kajakaška zveza je v letošnjem letu uvedla nov tekmovalni urnik na tekmah svetovnega pokala, tako da se slalomski del začne že v četrtek s kvalifikacijami, nedelja pa je v celoti namenjena kajakaškemu krosu.

Na uvodni tekmi svetovnega pokala sta se v najmlajši divjevodaški disciplini, ki bo prihodnje leto prvič del olimpijskega sporeda, najvišje prebila kajakašica Eva Terčelj in kajakaš Vid Kuder Marušič.

Eva Terčelj je lansko sezono sklenila na stopničkah v skupnem seštevku svetovnega pokala v kajakaškem krosu, letošnjo sezono pa je odprla s končnim 12. mestom. Ljubljančanka je namreč v tekmah na izpadanje obstala v četrtfinalni fazi tekme. Iz kvalifikacijske faze je v četrtfinale napredovala z zmago v svoji skupini, a v drugem krogu bojev na izpadanje sta bili od Slovenke boljši Italijanka Stefanie Horn in Ukrajinka Viktoriia Us (iz skupinskih bojev v naslednjo fazo napredujeta dva najhitrejša čolna).

»Zelo je šlo na tesno. Disciplina krosa je res nepredvidljiva. Skozi celotno progo sem se poskušala preriniti v ospredje, na koncu mi je skoraj uspelo. Izkoristiti moraš vsak trenutek in se boriti do konca. V osmini finala sem imela morda celo najslabšo startno pozicijo in sem napadala iz ozadja. Na odločitve ostalih tekmovalk ne moreš vplivati in jih predvideti, v tistem trenutku se je zame najbolje razpletlo, saj sem znala izkoristiti priložnost. V vsakem krogu se moraš pripraviti na novo in poskušati sprejemati čim boljše odločitve,« je povedala Eva Terčelj.  

V prvi fazi tekem na izpadanje je veslala Ajda Novak, a žal tu tudi obstala. Lanskoletna dobitnica bronaste kolajne na EP v kajakaškem krosu je morala v prvi borbi na izpadanje premoč priznati Čehinji Veroniki Vojtovi in Francozinji Angele Hug. Na koncu je bila 18.

V finalu se je zmage veselila Italijanka Stefanie Horn, druga je bila Brazilka Ana Satila, tretja pa predstavnica Andore Monica Doria Vilarrubla.

V moški konkurenci je do 13. mesta prišel kajakaš Vid Kuder Marušič. Tudi on je enako kot Eva Terčelj zmagal v svoji kvalifikacijski skupini na izpadanje ter se tako prebil v četrtfinale, kjer pa je nato tudi zaključil s svojimi nastopi. Na progi je naredil napako, tako da je bil v četrtfinalni skupini četrti, skupno pa se je uvrstil na 13. mesto.

Po tekmi je Kuder Marušič povedal: »S kvalifikacijami sem bil zadovoljen. Proga je nekoliko daljša, kot je običajno na svetovnih pokalih. Običajno je dolga približno 60 sekund, danes so jo najboljši preveslali v malo manj kot 80 sekundah. Že prvega nastopa se je bilo potrebno lotiti taktično in ne potrošiti vseh moči v zgornjem delu. Vožnja mi je uspela kar solidno. Cilj je bil, da se uvrstim med 20 najboljših in nadaljujem tekmo v osmini finala. Vedel sem, da bo prvo mesto še zmeraj odprto, če bom prišel do mosta na eni izmed prvih treh pozicij. Prišel sem kot drugi, se nato odločil za prava protitočna vrata, jih izpeljal in bil na koncu prvi. V četrtfinalu smo bili vsi štirje zelo skupaj. Dva sva se odločila za desni protitok, dva sta šla v levega. Več sem tvegal, poskušal sem iti višjo linijo, a sem bojo slabo odbil okoli glave. Šla je po napačni strani glave, tako da nisem imel možnosti karkoli rešiti. Želel sem si več. Po vsakem koraku, ki ga narediš, imaš cilj, da prideš v naslednji krog. Upam, da bo šlo naprej boljše.«

V kvalifikacijskih vožnjah na čas je nastopil tudi Tine Kancler, a obstal v tej fazi tekmovanja. V končni razvrstitvi je bil 38. V finalu tekem na izpadanje je bil najboljši Francoz Benjamin Renia, drugi je bil Švicar Martin Dougoud, tretji pa Britanec Joseph Clarke.

Slalomisti so že odpotovali v Prago, kjer jih med četrtkom in nedeljo čaka druga tekma za svetovni pokal, nato pa se karavana seli v Ljubljano, ki bo najboljše slalomiste sveta gostila med 15. in 18. junijem.

Rezultati in povezava do spletnega prenosa na Recastu: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/augsburg-2023