Savšek in Božič v finalu svetovnega pokala v Augsburgu

0
203

Sobotni del svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Augsburgu je bil namenjen polfinalnim in finalnim vožnjam kanuistk in kanuistov. V finalu sta nastopila Benjamin Savšek in Luka Božič ter se uvrstila na sedmo oziroma deveto mesto. Eva Alina Hočevar je bila med kanuistkami enajsta.

Kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič, vodilna na svetovni jakostni lestvici, postaje svetovnega pokala v Augsburgu žal ne bosta zapustila z največjim nasmeškom. Oba sta sicer veslala v finalu in bila v boju za kolajne, a se jima odločilna nastopa dneva nista izšla po željah in pričakovanjih. Za oba je bila usodna kombinacija vrat 8 in 9.

Savšek je na tem delu proge izgubil nekaj dragocenih sekund, a se izvlekel brez kazenskih sekund, medtem ko je Luka Božič, ki je bil po polfinalu tretji, s špico čolna na padcu nesrečno zadel količek vrat, da se je ta odbil tako, da sodnikom ni preostalo drugega, kot da Božiču pripišejo kazen 50 sekund.

Na poti do cilja je Savšek poleg težav v prej omenjeni kombinaciji prejel še dve kazenski sekundi v 18. vratih, Božič pa je imel dotik na vratih 16. Ob koncu tekme je Savšek, aktualni olimpijski in evropski prvak, zasedel sedmo mesto, Luka Božič, drugi slalomist lanskega seštevka svetovnega pokala, pa je bil deveti.

»Polfinale se mi je lepo izšel, sicer s kazenskimi pribitki. Danes je precej zahtevna proga. Nekaj kombinacij je takšnih, da jih je težko odpeljati. Danes se mi ni povsem izšlo. Delal sem napake in na koncu je rezultat temu primeren. Škoda, da nisem odpeljal boljše, ampak sedaj ne morem spremeniti ničesar. Lahko le usmerim misli proti naslednjemu svetovnemu pokalu, ki nas čaka čez en teden v Pragi. Tam bom poskušal doseči višjo uvrstitev,« je povedal Savšek.

Zmagal je nemški slalomist Sideris Tasiadis, ki je na domači progi drugouvrščenega Slovaka Mateja Benuša prehitel za tri sekunde. Na tretje mesto se je uvrstil Čeh Jiri Prskavec, olimpijski prvak v kajaku, ki se je v lanski sezoni začel spogledovati tudi s kanujem, letos pa se mu je v izredno močni domači konkurenci uspelo uvrstiti v češko reprezentanco še v kanuju.

Znova je nekaj športne sreče zmanjkalo kanuistki Evi Alini Hočevar, ki je bila, tako kot pogosto v lanski sezoni, enajsta. S tem je za eno mesto zgrešila uvrstitev v finale, tokrat ji je zmanjkalo 34 stotink. Na progi je sicer naredila napaki, ki sta ji prinesli štiri kazenske sekunde.

»Že takoj na začetku sem naredila napako in se malo ustrašila. Potem sem se poskušala pobrati in imela do konca kar solidno vožnjo. Že ko sem prišla v cilj, sem vedela, da bo nekje na meji finala. Verjela sem, da ne bom spet enajsta in da se ne bo začela ponavljati lanska sezona, ko mi je bilo to mesto že kar usojeno. Malo sem brez besed in razočarana, žalostna. S prvim svetovnim pokalom sem prebila led in verjamem, da bo šlo na naslednjem boljše in da bo morda tudi nekaj več sreče na moji strani. Želim si veslati v finalu. Sedaj sem na najslabšem enajstem mestu, ampak še vseeno boljše kot 12. Vsako mesto šteje. Upam, da bo v Pragi boljše,« je po tekmi povedala Eva Alina Hočevar.

V kvalifikacijah je odlično veslala Alja Kozorog in bila četrta, tako da je v polfinalu startala med zadnjimi. Žal se ji je nastop precej ponesrečil, na progi je imela kar štiri dotike in posledično osem kazenskih sekund. To jo je uvrstilo na končno 20. mesto.

Zmage se je veselila Avstralka Jessica Fox, najboljša slalomistka vseh časov, ki se ji v petek v kajaku ni uspelo uvrstiti v finale, je pa prikazala odličen nastop v današnjem kanuističnem finalu. Tekmice je namreč ugnala za kar šest sekund in pol. Druga je bila Francozinja Angele Hug, tretja pa Nemka Elena Lilik, ki je včeraj slavila zmago v kajaku.

Nedeljski del sporeda na reki Lech v Augsburgu bo v celoti namenjen tekmam v kajakaškem krosu, kjer bodo slovenske barve zastopali Eva Terčelj, Ajda Novak, Tine Kancler in Vid Kuder Marušič.

Kvalifikacijske vožnje na čas se bodo začele ob 9. Uri, glavni del s tekmami na izpadanje pa bo sledil od 11.15 dalje.

Rezultati in povezava do spletnega prenosa na Recastu: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/augsburg-2023