Prvi dan finalnih odločitev v Augsburgu Slovenci praznih rok

0
300

Na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Augsburgu so bile danes na sporedu prve finalne odločitve v konkurenci kajakašic in kajakašev. Žal brez slovenskih predstavnikov, ki so obstali v polfinalu.

Drugi dan preizkušnje za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Nemčiji se tekmovanje ni razpletlo po slovenskih željah in pričakovanjih. Presenetljivo se danes v finale ni uspelo uvrstiti niti kajakašicam niti kajakašem.

Najvišjo slovensko uvrstitev dneva je dosegla Ajda Novak v konkurenci kajakašic, ki je zasedla 13. mesto. Za finalom je zaostala za nekaj manj kot sekundo in pol. Po polfinalni vožnji je Ajda Novak povedala: »Z nekaterimi stvarmi sem zelo zadovoljna, kako sem se jih lotila. Tudi ko so se pojavile napake, sem jih obvladala in nadaljevala mirno. Mi je pa žal, ker je malo zmanjkalo. Želela sem si dobrega nastopa, tako da je ta nesrečna trinajstica pustila grenak priokus, a če potegnem pod črto, sem vseeno zadovoljna.«

Eva Terčelj je bila s štirimi kazenskimi sekundami in slabimi devetimi sekundami zaostanka za vodilno kajakašico polfinala Italijanko Stefanie Horn 18., Eva Alina Hočevar, ki je imela prav tako dva dotika, pa je bila na koncu 22. Slovenske predstavnice niso bile edine ‘žrtve’ današnje proge. V polfinalu je namreč obstala tudi najboljša kajakašica vseh časov Avstralka Jessica Fox, pa nekdanja evropska prvakinja Amalie Hilgertova, zmagovalka kvalifikacij Ukrajinka Viktoriia Us …

V finalu je zmagala domačinka Elena Lilik, za katero je to prva kajakaška zmaga v svetovnem pokalu, na drugo mesto je prišla lanska evropska prvakinja Stefanie Horn, na tretje pa Avstrijka Viktoria Wolffhardt.

Žal so reprezentančnim kolegicam sledili tudi kajakaši in tudi oni po napakah obstali pred vrati finala. Najboljši rezultat izmed Slovencev je postavil Vid Kuder Marušič, ki je bil 20. S progo je sicer opravil brez kazenskih sekund, a je bil zaostanek sedmih sekund prevelik za uvrstitev v finale.

»Glede na napake, ki sem jih naredil v zadnjem delu proge, povsem zadovoljen ne morem biti. Na tekmo sem se dobro pripravil, a mi je žal uspelo realizirati le dve tretjini proge. Upam, da mi bo šlo v kajakaškem krosu bolje in da bom opravil tako kot si bom zastavil,« je povedal Vid Kuder Marušič.

Peter Kauzer je bil s šestimi kazenskimi sekundami 26., debitant na svetovnih pokalih Žiga Lin Hočevar pa je prišel na 35. mesto.

Tudi moška konkurenca je postregla s presenečenji. Izven finala so ostali lanskoletni svetovni prvak s te proge Čeh Vit Prindiš, pa dobitnik kolajne na OI v Tokiu Slovak Jakub Grigar, Francoza Boris Neveu in Benjamin Renia …

Po štirih letih je do nove zmage v svetovnem pokalu prišel Italijan Giovanni De Gennaro, drugi je bil Britanec Joseph Clarke, tretji pa Nemec Hannes Aigner.

V soboto se svetovni pokal nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kanuistk in kanuistov. V polfinalu bodo veslali Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar, Benjamin Savšek in Nejc Polenčič.

Rezultati in povezava do spletnega prenosa na Recastu: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/augsburg-2023

Foto: ICF