Eva Terčelj srebrna v kajakaškem krosu, zmaga Čehinje Veronike Vojtove

0
235

Na tekmovanju svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu so danes kot zadnjo tekmo izvedli kajakaški kros, novo olimpijsko disciplino. Med ženskami je zmagala Veronika Vojtova iz Češke, Eva Terčelj je bila druga. Med moškimi se je zlate medalje razveselil Britanec Joseph Clark.

Kajakaški kros, ki bo prvič na sporedu olimpijskih iger prihodnje leto v Parizu, je atraktivno tekmovanje na izpadanje. Izmed četverice slovenskih deklet, ki so se vse uspešno uvrstile v kvalifikacijske skupine, se je Evi Terčelj uspelo prebiti vse do finala. Tam je bila hitrejša od nje le Čehinja.

“Vsako rundo se moraš znova pripraviti in nekako sem uspešno sprejemala odločitve in taktično napadala, tako da sem res zelo zadovoljna, da mi je uspelo priti do finala,” se je Eva Terčelj s srebrno medaljo okoli vratu spomnila na napredovanje od izločilnih bojev prek četrtfinala in polfinala do končnega spopada najboljših štirih. “V finalu sem si pa rekla – če sem že tako daleč, pa res brez medalje ne grem domov,” je dodala.

Kajakaški kros je povsem drugačna disciplina kot denimo kajak, ki ga je v soboto po nesrečnem dotiku vratc končala na petem mestu. “Hkrati so na eni progi štiri tekmovalke, kar lahko primerjamo s smučarskim krosom, glavna razlika pa so vratca, ki so drugačna, tu gre za kontakten šport,” je še povedala.

Za Slovenko je na tretjem mestu zaostala Avstralka Jessica Fox, zmagovalka sobotne tekme v kajaku.

Naja Pinterič je izpadla v četrtfinalu, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar pa vsaka v svoji skupini že v prvem krogu.

V moški konkurenci je zmagal Britanec Joseph Clarke, drugo mesto je pripadlo Francozu Anatolu Delassusu, tretje pa Nemcu Stefanu Hengstu.

Kot edini Slovenec se je v izločilne boje uvrstil Vid Kuder Marušič, ki je izpadel v četrtfinalu in zasedel končno 15. mesto. V kvalifikacijskih vožnjah na čas sta veslala še Tine Kancler in Žiga Lin Hočevar, ki pa se jima ni uspelo prebiti v izločilne boje.