Hočevar v polfinalu, Malijeva zgrešila vratca

0
433

Atene, 17. avgusta (STA) – Prvi dan tekmovanj v kajaku in kanuju na progi Helenico v Atenah sta slovenska predstavnika nastopila s polovičnim uspehom. Medtem ko se je kanuist Simon Hočevar brez težav uvrstil v jutrišnji (sreda) polfinale OI, pa je kajakašica Nada Mali že na prvi progi naredila veliko napako in zapravila vse možnosti za preboj v nadaljnje tekmovanje. Hočevar je dosegel 9. čas kvalifikacij, kar pomeni, da bo v polfinalu (ob 9.00) štartal kot četrti, Malijeva pa je tekmovanje končala povsem na dnu, na 19. mestu.


Najizkušenejši slovenski predstavnik v kajaku in kanuju na olimpijskih igrah – Atene so njegove tretje olimpijske igre – je suvereno opravil obe vožnji in se zanesljivo uvrstil med dvanajst najboljših. “Videl sem, da noben od favorit ni veslal na maksimum, zato sem tudi jaz vozil zadržano in zanesljivo. Jutri pa bo povsem druga pesem. Treba bo veslati 100-odstotno, brezkompromisno, kajti drugače se na olimpijskih igrah ne da priti do visoke uvrstitve,” je dejal Hočevar. Ravno pred njegovo drugo vožnjo so se na progi zlomila vratca, tako da je moral Hočevar na štartu čakati več kot pet minut. Ker mu je glavni štarter, Slovenec iz Mojstrane, ki opravlja s sistemom za meritve časa, dejal, da se bo procedura zavlekla, si je Hočevar vzel čas za malo potrebo. Skočil je iz čolna in ker ob štartu ni bilo ustreznega prostora oziroma WC-ja, je preskočil varnostno ograjo in “opravil” kar za novinarsko tribuno.


Medtem ko je Hočevar rutinsko opravil nalogo, je debitantka na OI 24-letna Nada Mali zgrešila šesta vrata na prvi progi, dobila 50 sekund pribitka in zapravila vse možnosti za preboj med 16 polfinalistk. “Pred olimpijskimi igrami mi je novinar Tomaž Langerholz dejal: na prve olimpijske igre greš nabirati izkušnje, na drugih voziš sproščeno, na tretjih boš pa zmagala. Torej imam še dovolj časa, da popravim napako,” je povedala Malijeva, ki po Atenah hodi s fluorescentno vijoličasto pričesko.


Vodja kajakašev in kanuistov v Atenah Andrej Jelenc je opisal napako: “Popolnoma je zgrešila vratca, na počasnem televizijskem posnetku se je dobro videlo, da nista niti glava niti čoln prečkala vratic. Prekmalu je dvignila veslo iz vode, tako da je na “kupček” vode prišla z leve strani namesto desne in odneslo jo je naprej. Sodnik je takoj dvignil roko in odprl pest, kar pomeni 50 sekund pribitka. Škoda, saj je Malijeva ves teden odlično veslala in bi bila brez kazni gladko v polfinalu. Dosegla bi deseti čas kvalifikacij.”


Najhitrejši med kanuisti je bil svetovni prvak iz Augsburga Slovak Michal Martikan, le devet stotink je za njim zaostal aktualni olimpijski prvak Francoz Tony Estanguet, tretji pa je bil Poljak Mariusz Wieczorek (+0,36). V ženski konkurenci kajakašic je bila najboljša Nemka Jennifer Bongardt, drugo mesto je zasedla Slovakinja Elena Kaliska (+0,45), tretjega pa Angležinja Helena Reeves (+1,43).