Izjemno uspešna sezona se končuje

0
434

S tem koncem tedna, ko je na programu še državno prvenstvo, se bo počasi zaključila letošnja kajakaška sezona, ki je bila po številu osvojenih kolajn ena najuspešnejših doslej. Vodstvo kajakaške zveze in generalni pokrovitelj Telekom Slovenije sta ob tej priložnosti nagradila nosilce slalomskih kolajn z letošnjega evropskega in svetovnega prvenstva.


Predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc je ob koncu sezone upravičeno zadovoljen. Rezultati, ki so jih dosegli slovenski reprezentanti tako na divjih kot mirnih vodah, so izjemni, poleg tega pa so iz tujine že prišle številne pohvale za organizacijo svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah: »Ocenjujemo, da je bila to ena najuspešnejših sezon. Samo na enem velikem tekmovanju, članskem svetovnem prvenstvu na mirnih vodah, nismo osvojili kolajne, z vseh ostalih pa so se tekmovalci vračali z odličji. Zdaj imamo res močno reprezentanco v vseh kategorijah in ponosen sem, da smo tako mala država z veliko reprezentanco, ki lahko poseže po najvišjih mestih.« Ob tem je predsednik zveze poudaril tudi naslednje veliko tekmovanje – olimpijske igre v Londonu, kjer upa, da bo kakovost reprezentance še posebej prišla do izraza. Število mest na olimpijskih igrah bodo določali na podlagi uvrstitev na svetovnem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Bratislava.


Besede Bojana Žmavca je z natančnimi podatki dopolnil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc: »Sezona se je odlično začela že maja, z morda presenetljivimi uvrstitvami in stopničkami dvojca Leban-Kuk na tekmah svetovnega pokala na mirnih vodah. Nato se je niz uspehov le še nadaljeval do svetovnega prvenstva v Tacnu, kjer so tekmovalci osvojili dve kolajni. V tej sezoni je kar 22 različnih tekmovalcev naše zveze osvojilo kolajne na največjih tekmovanjih. Kolajn je bilo prek 30, samo na članskih evropskih in svetovnih prvenstvih smo jih osvojili dvanajst, tri kolajne na prvenstvih mlajših članov, pet na mladinskih prvenstvih, poleg tega pa je bilo še enajst uvrstitev na stopničke na članskih svetovnih pokalih. S tega stališča je bila to najuspešnejša sezona in jo lahko ocenimo z odliko. To je v prvi vrsti zasluga tekmovalcev, ki so bili zelo prizadevni in so dobro trenirali, ter njihovih trenerjev.«


Zadovoljni pa niso le vodilni na zvezi, temveč tudi tekmovalci. »Sezona se je odvila super. Nekatere stvari bi lahko bile boljše, veliko stvari bi lahko bilo slabših. Moram biti zadovoljna s tem, dar sem dosegla in gledati naprej,« je kratko oceno podala dobitnica posamične bronaste kolajne z evropskega prvenstva in bronaste ekipne kolajne s svetovnega prvenstva, Urša Kragelj. Srebrna kolajna z evropskega in bronasta s svetovnega ter moštvena bronasta kolajna z EP pa predstavljajo veliko zadovoljstvo in motivacijo za naprej tudi Juretu Megliču: »Ta konec tedna nas čaka še državno prvenstvo, ampak sezona je bila zelo lepa, osvojil sem dve kolajni z večjih tekmovanj. Tako sem dobil dovolj zagona in motivacije za naslednje sezone, da še nadgradim vse.« Malo manj zadovoljen je bil Peter Kauzer, ki je zaradi spornih sodniških odločitev ostal brez kolajne v Tacnu, a si v tej sezoni le priveslal manjkajoči naslov evropskega prvaka: »Sezona se je začela dobro, nadaljevala še boljše v naslovom evropskega prvaka, zaključila pa se ni po mojih željah.«


Nosilcem slalomskih kolajn z evropskega in svetovnega prvenstva Juretu Megliču, Petru Kauzerju, Dejanu Kralju, Urši Kragelj, Nini Mozetič in Evi Terčelj (slednji sta sicer manjkali zaradi zasluženega dopusta) je nagrade generalnega pokrovitelja KZS Telekoma Slovenije podelil Uroš Blažica, direktor sektorja za prodajo, posebne nagrade pa je nosilcem kolajn v imenu kajakaške zveze podelil tudi predsednik Bojan Žmavc.