Jelenc: SP v Tacnu je model za naprej

0
554

Tacen, 14. septembra (STA) – Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Tacnu se je s sladko-kislimi občutki končalo v nedeljo. Izkupiček sta dve bronasti kolajni slovenske reprezentance, še nekaj vrhunskih uvrstitev in pa razočaranje prvega aduta Petra Kauzerja. Direktor reprezentanc Andrej Jelenc za “kislost” prvenstva krivi sodnike.


“Pod vtisom tega, kar se je v zadnjih trenutkih prvenstva dogajalo (neuspešna pritožba na 50-sekundno kazen sodnikov v ekipni tekmi kajakašev, brez katere bi Slovenci osvojili zlato in na enako kazen Kauzerju v posamični vožnji, ki bi pomenila srebro; op. p.), je težko podati povsem realno oceno nastopa naše vrste. Vsi smo zadovoljni z bronoma Jureta (Meglič op.p.) in deklet. Pokazali smo, da smo odlična ekipa z odličnimi tekmovalci in tekmovalkami v vseh kategorijah. Če ne gre enemu, uspe drugemu. Sposobni smo biti v svetovnem vrhu. Kolajni sta neizbrisljivi, dali sta tudi pozitiven pečat temu SP, ki smo ga po vseh mukah z vremenom le izpeljali na dokaj visoki ravni,” je uvodoma povedal Jelenc.


Tudi njega je najbolj zadovoljil obisk prvenstva, na katerem se je zbralo več tisoč navijačev. “Predvsem zadnji dan prvenstva se je res zbralo veliko ljudi, bila je krasna kulisa, krasen ambient, ki ga ekipe še dolgo ne bodo pozabile, saj je bilo to – kar se vzdušja tiče – eno najboljših, če ne najboljše SP, na katerih sem bil,” pravi Jelenc.


A kljub tem pozitivnim vidikom prvenstva je tudi njega zmotilo tisto, kar je paralo živce že tekmovalcem in navijačem na tribunah. “Grenak priokus je pustilo sojenje. Sam običajno ne želim preveč komentirati sodniških odločitev, saj se ponavadi že tekmovalci večkrat obregnejo ob njihove odločitve. Toda to, kar se je dogajalo v Tacnu, je po moje velika škoda za naš šport,” meni Jelenc.


“Skoraj v nobenem primeru sodniki niso odločili v korist tekmovalca, pa čeprav je bilo veliko odločitev na meji. Bile so tudi mešane odločitve, eni sodniki so bili za nižje, drugi za višje kazni in vedno so dosodili višjo kazen. Tudi po ogledih videoposnetkov teh odločitev niso spreminjali. To daje vtis, da imajo nek sodniški sindikat, ki zelo močno skrbi za svojo ekipo. Več jim je do tega, da zaščitijo sodnike, kot da bi izvedli pošteno tekmovanje in da bi bile odločitve tiste prave, ki bi na stopničke oziroma na razpredelnico prinesle tekmovalce, ki so si s svojimi nastopi to zaslužili,” je pojasnil Jelenc in dodal: “Slalom je šport, v katerem moraš za vrhunsko uvrstitev veslati po robu. In če si pri tem v okviru pravil, potem morajo sodniki to upoštevati in pošteno soditi. Zato se je v pravila vključilo tudi ogled videoposnetkov, ampak glavni sodnik in njegov pomočnik, ki sta tukaj delila končno pravico, v skoraj nobenem primeru nista tega upoštevala. Tudi druge ekipe so imele glede tega veliko pripomb, tako da bo na naslednjih sestankih okrog tega bržčas še precej vroče.”


Jelenc se je ob koncu ozrl še na organizacijsko in tudi tekmovalno plat. “Gotovo smo v Tacnu pokazali, na kakšen način bi morala biti organizirana vsa največja tekmovanja v tem športu. Dali smo model, kako pristopiti k temu. Sicer pa imamo mlado ekipo, ki je pokazala dobre vožnje. Vidi se, da dozoreva. Mladi tekmovalci so tukaj zelo dobro nastopali, Jure Lenarčič je že v svoji prvi sezoni med člani prišel v finale, imeli pa smo še celo vrsto drugih dobrih rezultatov. Kar zadeva to plat, smo pokazali, da smo na dobri poti. Ne nazadnje imamo štiri kolajne z EP, visoke uvrstitve v svetovnem pokalu …,” je še povedal Jelenc in se ozrl tudi v prihodnost tega športa: “Če ICF ne bo spremenil določenih stvari, ki tudi v Tacnu niso delovale tako, kot bi morale, potem bo težko ta šport v celoti postaviti na višjo raven.”