Jakob Stojanovič ter mešani dvojec Mia Medved – Tit Faletič so se uvrstili v finale A svetovnega prvenstva

0
654

V portugalskem Montemor-o-Velhu poteka svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane in slovenski predstavniki so se danes zelo izkazali. Jakob Stojanovič si je priboril finale A na 500 metrov, na isti razdalji pa bosta v finalu A med mešanimi kajakaškimi dvojci nastopila še Mia Medved in Tit Faletič.

Mladinec Jakob Stojanovič je izvrstno nastopil že v kvalifikacijah kajakašev na 500 metrov, kjer je v svoji skupini zaostal le za Nemcem Antonom Budimirjem ter se tako brez težav uvrstil v polfinale. V polfinalni skupini je v cilj priveslal kot tretji ter tako še ulovil vozovnico za ponedeljkov finale A. Pred Jakobom sta v cilj priveslala le Kanadčan Ian Gaudet in Madžar Levente Kurucz.

V ponedeljek bomo v finalu A videli tudi Mio Medved in Tita Faletiča, ki sta tekmovala v konkurenci mešanih kajakaških dvojcev do 23 let. V kvalifikacijski skupini sta imela peti čas, kar jima je prineslo uvrstitev v polfinale. V drugi fazi tekmovanja sta svojo nalogo opravila z odliko. V cilj sta prišla prva, 70 stotink pred ameriško navezo Jasper Caddell – Elena Wolgamot in 80 stotink pred madžarsko dvojico Zsoka Csikos – Mark Sendy.

Mia Medved je danes tekmovala tudi v finalu B na 200 metrov, kjer je bila druga, od nje je bila pol sekunde hitrejša Portugalka Sara Otero. S tem je Mia prišla do 11. rezultata na tej razdalji svetovnega prvenstva. Naslov svetovne prvakinje med mlajšimi članicami je pripadel Danki Frederikke Matthisen, druga je bila Poljakinja Katarzyna Kolodziejczyk, tretja pa Rusinja Anastazija Dolgova.

V finalu B je veslal tudi Matevž Manfreda, ki je 200-metrsko preizkušnjo končal na petem mestu svoje finalne skupine, skupno pa na 14. mestu. Svetovni mladinski prvak je postal Portugalec Pedro Casinha, drugi je bil Ukrajinec Danil Plataš, tretji pa Madžar Levente Kurucz.

Tita Faletiča smo spremljali tudi v kajakaškem enojcu na 500 metrov. V kvalifikacijski skupini je zaostal za Srbom Bojanom Zdelarjem, Portugalcem Messiasom Baptisto in Špancem Aitorjem Gorrotxategijem ter si s četrim mestom priboril mesto v polfinalu. V drugi fazi tekmovanja je bil osmi, tako da bo v ponedeljek tekmoval v finalu C.