Luka Božič četrti na svetovnem pokalu v La Seu d’Urgellu

0
488

V La Seu d’Urgellu se je zaključila tretja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. V finalu kanuistov je veslal Luka Božič in zasedel četrto mesto. Kanuistka Alja Kozorog je bila za las izven finala, na enajstem mestu.

V nedeljskem polfinalu kanuistk in kanuistov na olimpijski progi iz leta 1992 smo imeli šest čolnov, v finale pa se je s tretjim časom polfinala uspelo uvrstiti Luki Božiču. Primorec, ki je na tej progi leta 2019 na svetovnem prvenstvu priveslal do brona, je bil blizu kolajni tudi tokrat, saj je priveslal na končno četrto mesto. Od kolajne ga je ločil dotik na dvanajstih vratih.

“Glede na to, kakšna sezona je za mano, preko česa sem šel, sem kar vesel današnje vožnje in rezultata. Še boljša pa bi bila ena izmed treh kolajn. Danes moram priznati premoč Špancu Traveju, Florencu in Antonu, ki sta prav tako odpeljala dobro. Imel sem zelo dober zgornji del, tudi spodnji je bil kar dober. Kar sem izgubil, sem v srednjem delu, za kar mi je zelo žal. Kljub temu pa navdušen zapuščam Španijo,” je povedal Luka Božič.

Na progi so napake delali praktično vsi tekmovalci in tekmovalke, tako v polfinalu kot finalu. Med njimi je bil tudi olimpijski prvak Benjamin Savšek, ki se mu je pripetila velika napaka na zadnjem padcu, zaradi katere se je prevrnil in možnosti za nov vrhunski rezultat so splavale po vodi. Obstal je v polfinalu, na 29. mestu. Bolj zadovoljen je bil Klemen Vidmar, ki je ta konec tedna nastopal na svoji prvi tekmi za svetovni pokal. Kanuist tacenskega kluba je bil vesel priložnosti, ki se mu je ponudila. Na koncu je bil 24.

Do prvih stopničk na svetovnih pokalih je z zmago prišel 21-letni Španec Miquel Trave, ki je dobro izkoristil poznavanje domače proge. Prehitel je nekdanja svetovna prvaka v kanuju Britanca Davida Florenca na drugem mestu in Nemca Franza Antona, ki je bil tretji.

V ženskem kanuju so slovenske tekmovalke poskrbele za odličen ekipni uspeh. Alja Kozorog je bila namreč enajsta, Eva Alina Hočevar 13., Lea Novak pa 14. Kozorogova je bila tako kot že nekajkrat v tej sezoni na robu finala, tokrat se ji je izmuznil za pol sekunde.

Po tekmi je Alja povedala: “Trenutno sem zelo zadovoljna s svojim veslanjem in pristopom do tekem in treningov. To je že četrta letošnja tekma, kjer sem bila na meji finala, enajsto, dvanajsto, trinajsto mesto. Razočarana sem, da sem v spodnjem delu naredila napako, ki me je stala finala. Proga s kopnega izgleda precej bolj zahtevna, če se dobro zbereš in se pravilno lotiš, je zanimiva proga.”

Zmagala je Avstralka Jessica Fox, ki je bila v soboto najboljša že v kajaku. Prikazala je neverjetno in hitro vožnjo, s katero bi v moškem finalu zasedla sedmo mesto. Z več kot šestimi sekundami zaostanka je bila druga Čehinja Tereza Fišerova, na tretje mesto pa je priveslala Španka Nuria Vilarrubla.

Za konec tekmovalnega konca tedna v Španiji so bile na sporedu še tekme v ekstremnem slalomu na divjh vodah. Iz sobotnih kvalifikacijskih voženj na čas so se v glavno tekmovanje uvrstili vsi naši predstavniki. V glavnih izločilnih bojih je najdlje prišla Alja Kozorog. V osmini finala je v cilj prišla kot druga, za Španko Laio Sorribes, ter se tako uvrstila v četrtfinale. V drugi fazi tekmovanja je zasedla četrto mesto in zaključila z nastopi. Ajda Novak, Eva Alina Hočevar in Martin Srabotnik pa so se poslovili v prvi fazi.

Prihodnji konec tedna bo v Franciji, natančneje v Pauju, na vrsti zadnja tekma svetovnega pokala v letošnjem letu.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-2021