Jošt Zakrajšek je na tekmi svetovnega pokala priveslal do 2. (5000m) in 3. mesta (500m).

0
596

Slovenski sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je na tretji tekmi svetovnega pokala v Moskvi priveslal do največjega uspeha, odkar je slalomska in spustaška tekmovanja na divjih vodah zamenjal za sprint na mirnih vodah.  Finalu A na 500 metrov je namreč zasedel tretje mesto in tako osvojil svoje prve stopničke na tekmah za svetovni pokal v mirnovodaški konkurenci. Le nekaj ur za tem pa je svoj dosežek še izboljšal, saj je na 5000 metrov zasedel drugo mesto!

28-letni kajakaš Jošt Zakrajšek ima za seboj nekaj zelo dobrih nastopov na letošnjih tekmah za svetovni pokal, saj je v Duisburgu veslal v svojem prvem finalu A na 1000 metrov, dobro pripravljenost pa je pokazal tudi ta vikend v Moskvi, kjer je v včerajšnjem finalu A na 1000 metrov zasedel nehvaležno četrto mesto, danes pa stopil še korak dlje in v svojem sploh prvem finalu A na 500 metrov osvojil bronasto kolajno. »Zelo sem zadovoljen z današnjim rezultatom. Že v petkovih kvalifikacijah sem videl, da lahko dobro tekmujem tudi na 500-metrski razdalji. Tekma je bila zelo težka, saj so temperature padle na 12 stopinj Celzija. To je sicer kar precej nad ničlo, a telo vseeno ni vajeno takšnih temperatur, je pa res, da so bili pogoji za vse enaki. Startal sem dobro, a sem bil po prvih 250 metrih še vseeno nekoliko v zaostanku, vendar sem vedel, da bom tekmece po prvi polovici proge začel dohitevati in prehitevati. Zelo sem zadovoljen, saj je bil zaostanek za drugouvrščenim minimalen,« je povedal Zakrajšek in dodal: »Odkar sem prispel v Moskvo, se iz dneva v dan počutim bolje, prehlad je že pozabljen. Po včerajšnjem četrtem in današnjem tretjem mestu se je počutje zelo izboljšalo.«

Zmage se je veselil Avstralec Murray Stewart, drugo mesto pa si je priveslal ruski tekmovalec Jurij Postrigaj, sicer tretjeuvrščeni z lanskega svetovnega prvenstva v Szegedu na tej razdalji.

Jošt Zakrajšek je z osvojeno bronasto kolajno v dopoldanskem delu programa očitno dobil pravi zalet, saj je popoldne nastopil še na najdaljši – 5000-metrski razdalji, kjer je zasedel drugo mesto. Hitrejši od njega je bil le domačin Ilja Medvedjev, tretje mesto pa si je priveslal nemški kajakaš Jochen Kaiser. »Zelo sem vesel, saj sem iz tekme v tekmo na letošnjih svetovnih pokalih napredoval. Serija svetovnih pokalov bi se težko lepše končala kot se je. Na 5000 metrov sem startal zelo dobro in se takoj priključil vodilni skupini, v kateri smo bili štirje tekmovalci. Tekma je bila zelo dinamična, saj smo vodilni štirje tekmovalci želeli nekoliko varčevati z energijo, a vseeno ostati v ospredju, kjer je dovolj prostora za hitre odzive, ob tem pa smo še povečevali prednost pred zasledovalci. V predzadnjem krogu je ob pobegu zaostal en tekmovalec, pospešil pa je domačin, a sem ga hitro ujel in sledil njegovemu valu. V ciljnem sprintu sem ga želel prehiteti, vendar je bil Medvedjev premočan,« je potek tekme na 5000 metrov opisal Zakrajšek, ki ga sedaj čaka nekaj dni počitka, potem pa priprave na naslednje večje tekmovanje.

Prihodnje veliko tekmovanje bo evropsko prvenstvo v Zagrebu, ki bo potekalo med 22. in 24. junijem.

Podrobnejše rezultate lahko najdete na: http://wc2012moscow.kayak-canoe.ru/