Jošt Zakrajšek si je v Moskvi priveslal nastopa v finalu A na 500 in 1000 metrov.

0
546

Slovenski sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek ta vikend nastopa na tretji tekmi svetovnega pokala, ki jo gosti Moskva. Tako na 1000- kot 500-metrski razdalji je slovenski kajakaš veslal zelo dobro in si zagotovil nastopa v finalu A, ki ga čakata v soboto oziroma v nedeljo.

Kajakaš Jošt Zakrajšek je edini slovenski predstavnik na tretji tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. V petkovih kvalifikacijah je nastopil tako na 500 kot 1000 metrov in se na obeh razdaljah tudi uspel uvrstiti v finale A. Že v dopoldanskem delu je v svoji kvalifikacijski skupini na 1000 metrov zasedel drugo mesto in zaostal le za avstralskim tekmovalcem Murrayjem Stewartom, kar mu je prineslo tudi finale A, ki bo na sporedu v soboto ob 10.39 po slovenskem času.

V popoldanskem delu je nato kljub nekoliko slabšemu počutju, ki ga je pestilo zjutraj, nastopil še v kvalifikacijah na 500 metrov in v svoji skupini zmagal. Bil je boljši od Južnokorejca Gwangheeja Choja in Litvanca Andreja Olijnika. »Po tekmovanju na tisoč metrov sem imel dovolj časa, da sem vmes za eno uro zaspal. V tem času se je moje počutje precej izboljšalo, tako da sem se odločil, da bom v kvalifikacijah štartal na prvo mesto, ki vodi direktno v finale A. Tako sem se iz štarta pognal na polno. Ko smo priveslali preko polovice proge, smo bili še zmeraj izenačeni. Nato se je pričela psihološka borba, kdo bo popustil. Odločil sem se, da grem do konca in kmalu po tej odločitvi je Litvanec Andrej Olijnik, ki je veslal zraven mene, popustil. Bolj na levo pa niti nisem videl. Ko sem mislil, da je že varno in sem želel nekoliko popustiti tudi sam, sem videl, da se nekaj premika čisto na levi. Zato sem močno pospešil in v cilj priveslal kot prvi s prednostjo 0,081 sekunde,« je po tekmi sporočil Jošt Zakrajšek, za katerega bo to sploh prvi finale A na 500 metrov na največjih tekmovanjih.

V soboto ga tako čaka nastop v finalu A na 1000 metrov, v nedeljo pa bo veslal v finalu A na 500 metrov in tudi na 5000-metrski preizkušnji.

Več o tekmovanju in podrobnejše rezultate lahko najdete na: http://wc2012moscow.kayak-canoe.ru/