Jošt Zakrajšek za konec EP v Nemčiji sedmi na 5000 metrov.

0
329

Zadnji dan evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah, ki je potekal v Brandenburgu, so se na progo podali še trije slovenski čolni. V prav zadnji disciplini prvenstva, moškem kajaku na 5000 metrov, je veslal Jošt Zakrajšek, ki je bil sedmi. Na 200-metrski razdalji pa so veslali kajakašica Anja Osterman ter kajakaški dvojec Alan Apollonio in Simon Blažević.

Jošt Zakrajšek je na najdaljši, 5000-metrski, razdalji s sedmim mestom poskrbel za najboljši slovenski dosežek na letošnjem evropskem prvenstvu v Brandenburgu. Za pet kilometrov dolgo preizkušnjo je potreboval dvajset minut in šestnajst sekund, nekaj manj kot pol minute več kot zmagovalec Max Hoff, s katerim je zadnje tedne pred prvenstvom treniral tudi slovenski kajakaš. Zakrajšek je s tem časom priveslal do sedmega mesta in tako za mesto izboljšal uvrstitev kajakaškega dvojca. Na osmem mestu sta prvenstvo na 1000 metrov namreč zaključila Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta s tem tudi izpolnila enega izmed ciljev, ki sta si jih zadala pred prvenstvom. Na 5000-metrski razdalji ni prišlo do večjih presenečenj, saj so se na oder za zmagovalce uvrstili tisti tekmovalci, ki sodijo v sam svetovni vrh že več let, pa tudi na letošnjih svetovnih pokalih so kolajne večinoma osvajali ti tekmovalci. Za domačinom Maxom Hoffom sta se zvrstila Danec Rene Holten Poulsen in Portugalec Fernando Pimenta.

Anja Osterman je v jutranjem polfinalu na 200 metrov v svoji skupini zasedla sedmo mesto, kar je pomenilo še drugi nastop v finalu B na tem prvenstvu. Po štirinajstem mestu na 500 metrov je tokrat v finalu B na najkrajši razdalji ciljno linijo prečkala kot deveta, to pa ji je v končni razvrstitvi na tej razdalji prineslo 18. mesto. Naslova evropske prvakinje se je razveselila Madžarka Danuta Kozak, druga je bila Rusinja Elena Terekhova, tretja pa Portugalka Teresa Portela.

Na 200-metrski razdalji sta nastopila tudi Alan Apollonio in Simon Blažević med kajakaškimi dvojci. Tekmovalca, ki sta na tem prvenstvu že dosegla odličen rezultat z uvrstitvijo v A finale na 1000 metrov, sta se tudi na najkrajši razdalji prebila do polfinala, kjer pa sta nato svoje nastope v Nemčiji tudi zaključila. V svoji polfinalni skupini sta namreč zasedla osmo mesto, kar ni zadostovalo za napredovanje v finale A oziroma B. Evropska prvaka v tej kategoriji sta postala domača tekmovalca Ronald Rauhe in Tom Liebscher, druga sta bila Rusa Juri Postrigaj in Aleksander Diačenko, tretja pa Aurimas Landas in Edvinas Ramanauskas iz Litve.

Pred člani je še eno pomembno tekmovanje sezone – avgusta jih čaka svetovno prvenstvo v Moskvi, mladince in mlajše člane pa že prihodnji konec tedna prav tako čaka svetovno prvenstvo, ki ga bo gostil madžarski Szeged.