Jure Lenarčič je zmagal v kvalifikacijah SP za mladince in mlajše člane v ZDA.

0
219

Jure Lenarčič je z odliko opravil s kvalifikacijami svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Wisconsinu. Ljubljančan je bil najhitrejši v konkurenci kanuistov do 23 let, v polfinale pa sta se uvrstila tudi Anže Berčič in Blaž Cof. V polfinalu kajakašic do 23 let bo veslala Ajda Novak, napredoval pa je tudi edini kanuist v konkurenci mladincev, Luka Žganjar.

Slovenski reprezentanti, ki so odpotovali na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v ZDA, so prvi del prvenstva opravili z odliko. Prav vsi so se namreč uspeli uvrstiti v polfinale, prvi dan je to uspelo kajakašem, drugi dan prvenstva pa tudi kanuistom ter edini kajakašici Ajdi Novak. Za najboljši dosežek je poskrbel kanuist Jure Lenarčič, ki je veslal le v prvi vožnji, a tam postavil tako dober čas, da ga nihče izmed tekmecev v drugi vožnji ni uspel izpodriniti z vrha. Lenarčič se sicer že cel teden ubada z vnetjem grla, tako da se sedaj zdravi z antibiotiki. »Danes sem se s solidno prvo vožnjo, ki me je pripeljala prav na prvo mesto, uvrstil v jutrišnji polfinale. Drugo vožnjo sem izpustil zaradi bolezni, ki me pesti že kar lep čas. Vzel sem si čas za počitek, saj bom moral biti jutri spočit in pripravljen. V polfinalu gre ponovno vse od začetka, tako da upam tudi na jutrišnjo hitro in čisto vožnjo,« je po tekmi sporočil Lenarčič.

Brez težav sta se v polfinale uvrstila tudi Anže Berčič, ki je prav tako izpustil drugo vožnjo in bil na koncu 14., ter Blaž Cof, ki je kvalifikacije končal na 15. mestu. Za Lenarčičem sta se zvrstila Britanca Adam Burgess in Thomas Quinn.

V konkurenci mladincev slovenske barve med kanuisti zastopa le Luka Žganjar, ki se je, podobno kot izkušenejši reprezentančni kolegi, prav tako brez večjih težav uvrstil v polfinale. Na koncu je zasedel 16. mesto. Najhitrejši je bil domačin Zachary Lokken, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Nemca Franz Strauss in Dennis Soeter.

Edina slovenska predstavnica med kajakašicami, Ajda Novak, je imela na progi nekaj težav, saj je v prvo prejela 52 kazenskih sekund, a bo imela možnost izboljšanja rezultata in popravljanja vtisa že v polfinalu, kamor se je uvrstila z 21. časom kvalifikacij. Za morebitno uvrstitev v finale jo sicer čaka kar precej dela, saj je v konkurenci do 23 let prisotnih veliko tekmovalk, ki odmevne rezultate dosegajo tudi na članskih prvenstvih ter tekmah svetovnega pokala. Najboljša v kvalifikacijah je bila Čehinja Katerina Kudejova, tretjeuvrščena z letošnje tekme svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu, kjer je sicer slavila Urša Kragelj, druga je bila Francozinja Estelle Mangin, tretja pa Avstralka Rosalyn Lawrence. V konkurenci mladink, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je z veliko prednostjo štirih sekund in pol zmagala Avstralka Jessica Fox, ki bo Avstralijo zastopala na prihajajočih OI v Londonu, druga je bila Čehinja Karolina Galuškova, tretje mesto pa si je priveslala Nizozemka Claudia Leenders.

V petek bodo na programu polfinalni nastopi v vseh kategorijah, v soboto bodo sledili finalni obračuni in ekipne tekme za kajakaše, kanuistke in dvojce, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s finali in ekipnimi tekmami kanuistov in kajakašic.