Rok Kuk je bil na 1000m najhitrejši v kvalifikacijah EP za mlajše člane na Portugalskem.

0
443

Najboljši slovenski sprinterji v mladinski konkurenci in konkurenci mlajših članov ta vikend tekmujejo na EP v portugalskem Montemor-o-Velhu. Kajakaš Rok Kuk si je na 1000 metrov priveslal neposredno uvrstitev v finale A, na 500 metrov bo veslal v polfinalu, v polfinalih pa bodo nastopili tudi Matic Klobučar, Alan Apollonio in Simon Blaževič, Vid Debeljak in Anja Osterman.

Prvo ime reprezentance, ki ta konec tedna nastopa na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah, je nedvomno Rok Kuk, ki je skupaj z Lovrom Lebanom že poskrbel za nekaj odmevnih uvrstitev tako v konkurenci članov kot mlajših članov. Ker v konkurenci mlajših članov lahko nastopajo le tekmovalci stari do 23 let, Lebana tokrat ni na prvenstvu, a Roka Kuka to ni ustavilo na poti k novemu dobremu rezultatu. V kvalifikacijah na 1000 metrov je postavil najboljši čas v svoji skupini, prav tako pa od njega niso bili hitrejši niti tekmovalci v preostalih kajakaških kvalifikacijskih skupinah. To mu je prineslo neposredno uvrstitev v finale A na 1000-metrski razdalji, ki ga čaka v soboto. V njegovi skupini sta za njim zaostala Švicar Fabio Wyss in Nemec Jochen Kaiser.

“Z nastopom sem zadovoljen. Prišel sem se učiti tekmovati in poskušati izpeljati kakšno dobro tekmo po taktični in tehnični plati, kar mi je uspelo že v prvem nastopu. Imam tudi dve oziroma tri sekunde hitrejši čas od ostalih dveh zmagovalcev skupin, a je karkoli ugibati velika špekulacija. Vem, da se ob mirnih pogojih lahko borim za top pet, vendar je tu še kar nekaj odličnih tekmovalcev, ki so se pripravljali le na to tekmo, jaz pa na člansko EP pred tremi tedni. Upam, da moja forma zdrži in bom lahko dobro veslal še enkrat. Odkar smo prišli, na progi piha orkanski bočni veter, kot po čudežu pa se je za naše jutranje nastope popolnoma umirilo. V takem sem lahko pokazal svojo vrednost, saj me drugače valovi in veter zelo ovirajo,” je po tekmi povedal Kuk.

Popoldne je nastopil tudi v kvalifikacijah na pol krajši razdalji, kjer je bil v svoji skupini četrti in bo tako jutri veslal v polfinalu in se preko njega poskušal uvrstiti še v finale A na 500 metrov. V skupini so ga prehiteli Poljak Pawel Szandroch, Britanec William Rutherford in Madžar Bence Dombvan.

Dobro so nastopili tudi preostali slovenski reprezentanti, ki so se danes pomerili v kvalifikacijah na 1000- in 500-metrski razdalji. Mladinca Alan Apollonio in Simon Blaževič sta v kvalifikacijah na 1000 metrov zaostala le za Madžaroma Richardom Janzo in Tamasom Korondyjem ter se tako zanesljivo uvrstila v polfinale, na 500 metrov pa sta bila v svoji skupini tretja in bosta prav tako veslala v polfinalu. Na krajši razdalji sta ju prehiteli posadki Italije Giachetto-Riccardi in Francije Decorchemont-Abdelaziz. Polfinalni nastop na 1000 metrov si je s petim časom svoje kvalifikacijske skupine priveslal Matic Klobučar, prav tako s petim časom v kvalifikacijski skupini na 500 metrov pa se je v polfinale uvrstil tudi Vid Debeljak. Edina slovenska kajakašica na tem prvenstvu, Anja Osterman, je na 500 metrov zasedla četrto mesto in bo podobno kot njeni reprezentančni kolegi jutri veslala v polfinalu. Najboljša v njeni skupini je bila Madžarka Tamara Csipes, druga je bila Nemka Anne Knorr, tretja pa Ukrajinka Marija Vasilevska.

V petek se bodo tekmovalci najprej merili v polfinalih na 500 in 1000 metrov, popoldne pa bodo sledile še kvalifikacije na 200 metrov. V soboto so na programu finalni nastopi na 1000 metrov in polfinala na 200-metrski razdalji, prvenstvo pa se bo zaključilo v nedeljo s finali na 500 in 200 metrov.

Podrobnejše rezultate lahko najdete na: http://s3.canoesprintportugal.com/index.php?page=time-table