Preko kvalifikacij SP za mladince in mlajše člane so napredovali vsi kajakaši

0
574

V kvalifikacijah svetovnega mladinskega prvenstva in prvenstva za mlajše člane so uspešno nastopili vsi slovenski kajakaši, ki so se na progo podali prvi tekmovalni dan. Med mlajšimi člani sta bila uspešna Martin Albreht in Matic Štrukelj, med mladinci pa Vid Karner, Martin Srabotnik in Rok Markočič.

Prvi dan svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Wisconsinu se je izmed slovenskih tekmovalcev najbolj izkazal Martin Albreht, ki je v konkurenci mlajših članov že v prvi vožnji veslal zelo dobro in dosegel drugi čas, tako da v drugo sploh ni nastopil, saj si je že s prvo vožnjo dneva zagotovil napredovanje v polfinale. Ker je bilo nekaj tekmecev v drugo hitrejših, je na koncu sicer zasedel sedmo mesto, a se vseeno zanesljivo uvrstil v polfinale. Tam mu bo družbo delal klubski in reprezentančni kolega Matic Štrukelj, ki je bil v kvalifikacijah 28. Najhitrejši je bil Američan Michal Smolen, drugo mesto je zasedel Slovak Martin Halčin, tretje pa Čeh Jiri Prskavec.

Tudi v mladinski konkurenci so vsi slovenski kajakaši uspešno napredovali v polfinale. S 16. časom kvalifikacij je bil najboljši Celjan Vid Karner, njegov klubski kolega Martin Srabotnik je zasedel 18. mesto, kot 34. uvrščeni v kvalifikacijah pa si je nastop v polfinalu zagotovil tudi Primorec Rok Markočič. Najhitrejši kajakaš med mladinci je bil Slovak Jakub Grigar, za njim pa sta se zvrstila Francoza Mathieu Desnos in Tom Scianimanico.

Prvi dan so se v kvalifikacijah pomerile tudi kanuistke in dvojci v obeh starostnih kategorijah, kjer pa Slovenija ni imela svojega predstavnika. V konkurenci mlajših članov sta bila med dvojci najboljša Nemca Robert Behling in Thomas Becker, ki sta bila letos tretja na članskem EP v Augsburgu, za njima pa sta bili češki posadki Ondrej Karlovsky – Jakub Jane in Jonas Kašpar – Marek Šindler. Najboljša kanuistka v kategoriji do 23 let je bila Avstralka Rosalyn Lawrence, druga je bila Nemka Lena Stoecklin, tretja pa Čehinja Monika Jancova. Med mladinkami se je z visoko prednostjo skoraj devetih sekund in pol na prvo mesto med kanuistkami zavihtela Avstralka Jessica Fox, ki bo Avstralijo v konkurenci kajakašic zastopala tudi na letošnjih OI v Londonu, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Avstrijka Viktoria Wolffhardt. Med dvojci sta bila najboljša Čeha Lukaš Rohan in Adam Svoboda, druga sta bila Francoza Riwan Guillermic in Alexandre Paulais, tretja pa Čeha Radek Pospichal in Marek Cepek.