Jure Meglič je zmagal v Bratislavi, Anže Berčič je bil drugi, Benjamin Savšek pa četrti.

0
353

Kajakaš Jure Meglič ter kanuista Anže Berčič in Benjamin Savšek so poskrbeli za izjemno veselje slovenske ekipe na zadnji tekmi svetovnega pokala v sezoni 2012. Jure Meglič je zmagal, kanuist Anže Berčič pa je z drugim mestom priveslal do svojih prvih stopničk v svetovnem pokalu. Zmagovalec prejšnje tekme svetovnega pokala Benjamin Savšek je bil tokrat 4.

Slovenski kajakaši in kanuisti so tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala posegli po najvišjih mestih. Prvi dan finalnih odločitev sta zablestela kajakaš Jure Meglič in kanuist Anže Berčič, ki sta tekmovanje zaključila na prvem oziroma drugem mestu, uspeh pa je dopolnil tudi Benjamin Savšek s četrtim mestom. Jure Meglič, kajakaš tacenskega kluba, ki se je po tekmi v La Seu d”Urgellu razšel z dosedanjim trenerjem Andrejem Nolimalom in trenutno še išče drugega trenerja, je najboljšo predstavo letošnje sezone prihranil prav za konec. Potem ko je zaradi dveh operacij hrbtenice in okrevanja po njih izpustil jesenski in zimski del priprav, se je v prvem delu sezone še spopadal z iskanjem prave forme, že pretekli konec tedna v Pragi pa nakazal, da se pravi občutki vračajo.

»Lepo je zmagati na koncu sezone. Še posebej po celem letu nenehnih težav, ki so se mi dogajale skozi sezono. To je tudi dobra popotnica za naslednjo sezono. Res sem vesel tega uspeha in tudi sama finalna vožnja je bila kar v redu, razen dotika predzadnjih vrat,« je po tekmi povedal Jure Meglič, za katerega je to druga zmaga v svetovnem pokalu. Prvič je slavil leta 2007 pred domačimi gledalci v Tacnu, lansko leto pa je na tekmi svetovnega pokala, prav tako v Tacnu, zaostal le za Petrom Kauzerjem. Meglič je zmagal, kljub dvema kazenskima sekundama, ki ju je prejel prav na koncu proge. Drugo in tretje mesto sta zasedla Francoza Boris Neveu in Etienne Daille. Slednji je zmagal tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je v letošnji sezoni stal na stopničkah na prav vseh petih tekmah. Zmagal je v Pauju, La Seu d”Urgellu in Pragi, bil drugi v Cardiffu ter tretji v Bratislavi. Ostali slovenski kajakaši so obtičali v polfinalu oziroma v kvalifikacijah. Martin Albreht je bil 31., Janoš Peterlin 36., Simon Brus pa je svoje nastope zaključil že v kvalifikacijah.

Slast zmagovalnih stopničk v svetovnem pokalu pa je prvič okusil tudi kanuist Anže Berčič, ki se je v finale uvrstil z desetim časom polfinala, nato pa v drugo svojo nalogo opravil z odliko. Ko so tekmeci ciljno linijo prečkali s počasnejšim časom kot ga je dosegel Berčič, je postalo jasno, da bo evropskega prvaka do 23 let (naslov bo branil prihodnji vikend v Solkanu), težko ugnati. To je uspelo šele zadnjemu tekmovalcu na startu, Slovaku Alexandru Slafkovskemu, ki je bil hitrejši za 84 stotink sekunde. »Glede na to, da sem v finalu štartal kot prvi, je bil pritisk nekoliko manjši, vendar  pozneje, ko sem v cilju čakal ostale tekmovalce, pa je bil pritisk zmeraj večji. Konkurenca je zelo velika in vse skupaj je bilo zelo napeto do zadnjega trenutka. S trenerjem sva progo dobro naštudirala, moram pa pohvaliti tudi svoje navijače, ki so dajali veliko podpro s tribun. Res sem zadovoljen z današnjim dnem,« je po tekmi povedal Anže Berčič. Za varovanca Andreja Nolimala je bilo osmo mesto doslej najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Izjemno hitro je s progo opravil Benjamin Savšek, ki je prejšnji teden v Pragi poskrbel za prvo zmago slovenskih kanuistov v svetovnem pokalu, a tokrat nabral preveč kazenskih sekund, kar šest. Na četrtem mestu je za zmagovalcem zaostal za 2,14 sekunde. Tretje mesto je osvojil Čeh Vitezslav Gebas. Blaž Cof je bil 20., Jure Lenarčič pa 24.

V konkurenci kanuistk je bila najboljša Slovakinja Katarina Macova, druga je bila Avstralka Rosalyn Lawrence, tretja pa Francozinja Oriane Rebours.

V nedeljo se bodo pomerile še kajakašice in dvojci, kjer bodo slovenske barve zastopali Luka Božič-Sašo Taljat, Dejan Kralj-Simon Hočevar, Urša Kragelj in Eva Terčelj.

SVETOVNI POKAL SKUPNO:

K1m

1. Etienne Daille FRA 285 točk

2. Fabian Dörfler NEM 210 točk

3. Vavrinec Hradilek ČEŠ 183 točk

7. Jure Meglič SLO 157 točk

23. Janoš Peterlin SLO 91 točk

34. Peter Kauzer SLO 57 točk

43. Martin Albreht SLO 42 točk

55. Simon Brus SLO 25 točk

C1m

1. Alexander Slafkovsky SVK 261 točk

2. Ander Elosegi ŠPA 204 točk

3. Matej Benuš SVK 177 točk

8. Benjamin Savšek SLO 157 točk

11. Anže Berčič SLO 153 točk

23. Jure Lenarčič SLO 83 točk

29. Blaž Cof SLO 51 točk

C1ž

1. Rosalyn Lawrence AVS 220 točk

2. Katerina Hoškova ČEŠ 215 točk

3. Caroline Loir FRA 203 točke