Kajakaši odlični na svetovnem pokalu v La Seu d’Urgellu

0
28

Tretja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni poteka ta konec tedna v La Seu d’Urgellu. Na španskem prizorišču Slovenci tradicionalno dosegajo odlične rezultate. Tako je tudi tokrat. Med kajakaši je Peter Kauzer namreč osvojil bronasto kolajno, v finalu pa sta veslala še Niko Testen in Martin Srabotnik.

Olimpijska proga iz leta 1992 Petru Kauzerju prinaša večinoma lepe spomine. Tu je leta 2009 prvič postal svetovni prvak, leta 2006 pa je tu tudi prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala, kar je ponovil še leta 2017. Tokrat je v Pirenejih prišel do tretje bronaste kolajne na tem prizorišču na tekmah svetovnega pokala.

Moški kajakaški finale je bil izjemno izenačen, saj je prve štiri tekmovalce ločilo vsega 51 stotink sekunde. Te so bile tokrat v prid Hrastničana, ki je prišel do tretjega mesta. Tudi zmaga je bila blizu, a na koncu se je zmage vseeno veselil Čeh Vit Prindiš, ki je prišel do druge zmage na tej progi, drugo mesto pa je osvojil avstrijski kajakaš Felix Oschmautz. Na nehvaležnem četrtem mestu je le s stotinko zaostanka za Kauzerjem končal Španec Pau Echaniz.

“Vesel sem te vožnje. V zadnjih vratih sem bil nekoliko bolj pazljiv, saj je bila do tam zelo dobra vožnja. Če bi še tam dobro odpeljal, bi danes verjetno zmagal, sploh ker so bile majhne razlike. Čeprav sem tu v Seu na zadnjih dveh velikih tekmah izpadel v polfinalu, sem danes zadovoljen, saj sem se dobro počutil in lepo začel drugi del sezone. Bile je nenavadna tekma. Bila je netipična postavitev vrat. Leva protitočna vrata so bila na mestu, kjer jih še nikoli ni bilo, tudi na treningih jih nismo imeli tam. Bilo je malo drugače, a na koncu smo bili na stopničkah tisti, ki smo pokazali najboljše vožnje. Vesel sem, da sem eden izmed njih,” je po uspehu povedal najboljši slovenski kajakaš.

Kauzerjev uspeh sta odlično dopolnila Niko Testen in Martin Srabotnik, ki sta prišla do najboljših uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Niko Testen je bil odličen že v kvalifikacijah, kjer je bil četrti, v odlični vožnji tega tekmovanja pa je zasedel odlično šesto mesto. Martin Srabotnik je bil izjemno hiter v polfinalu, a je vseeno nekoliko trepetal za uvrstitev v finale, saj je imel kar dva dotika in s tem štiri kazenskem sekunde. Bil je edini, ki se je med najboljšo deseterico uvrstil z dvema dotikoma. V finalu je nato osvojil osmo mesto.

Manj uspeha sta imeli tokrat kajakašici. Tako Eva Terčelj kot Urša Kragelj sta obstali v polfinalu. Eva Terčelj, ki je leta 2019 tu postala svetovna prvakinja, je zasedla končno 12. mesto, uvrstitev v finale ji je odnesel dotik. Urša Kragelj je bila dobro na poti vse do zadnjega padca, kjer pa je naredila napako, zaradi katere se je skoraj prevrnila, tako da je izgubila veliko dragocenega časa. Na koncu je bila 26.

Kljub izpadu v polfinalu Eva Terčelj ni bila preveč razočarana: “Škoda, saj sem bila blizu finala, tam pa vemo, da je zmeraj vse odprto. Ko sem prišla v cilj, sem bila s svojo vožnjo zadovoljna. To je bil pristop, na katerem lahko gradim. Ni bilo velikih napak, ampak vožnja ni bila popolna in s samo dobro vožnjo si ne smeš privoščiti dotikov, kar me je stalo uvrstitve izven finala, na 12. mesto.”

Zmagala je Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Slovakinja Eliška Mintalova.

Rezultati in prenos: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-2021