Mladi sprinterji za uvod v SP na Portugalskem do treh final B

0
465

V portugalskem Montemor-o-Velhu se je začelo svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Prvi dan so tekmovali Mia Medved, Matevž Manfreda in Tit Faletič ter se v svojih disciplinah uvrstili v finala B.

Uvodni dan svetovnega prvenstva na Portugalskem se je na dveh razdaljah pomeril mladinec Matevž Manfreda. Na 1000-metrski razdalji je v svoji kvalifikacijski skupini zaostal za Špancem Alexom Granerijem in Dancem Jeppejem Kristensenom ter se s tretjim časom prebil v polfinale. V drugi fazi tekmovanja je v cilj polfinalne skupine priveslal kot peti, z nekaj manj kot štirimi sekundami zaostanka za Nemcem Janom Grafom in si tako priboril nastop v finalu B, ki bo na sporedu v soboto. Matevž Manfreda je veslal še v kvalifikacijah mladincev na 200 metrov. Tudi v tej kvalifikacijski skupini je dosegel tretji čas. Pred njim sta v cilj prišla Ukrajinec Danil Plataš in Rus Nikita Builov. S tem dosežkom se je Matevž uvrstil v polfinale, ki ga čaka v soboto popoldne.

Mia Medved je tekmovala med mlajšimi članicami na 500-metrski razdalji. V tretji kvalifikacijski skupini, kjer je zmagala Srbkinja Marija Dostanić, je bila Mia sedma in se uvrstila v polfinale, ki jo je prav tako čakal danes. Tudi v polfinalu je v cilj priveslala kot sedma. Za zmagovalko polfinalne skupine Slovakinjo Mariano Petrušovo je zaostala za devet sekund. Doseženi rezultat je zadostoval za uvrstitev v finale B, ki je na sporedu v soboto zjutraj.

V soboto bomo v finalu B videli tudi Tita Faletiča. Primorec je v konkurenci kajakašev do 23 let v svoji kvalifikacijski skupini, kjer je bil najhitrejši Argentinec Agustin Rodriguez, zasedel peto mesto. To mu je prineslo napredovanje v polfinale. V tej fazi tekmovanja je z zaostankom devetih sekund za zmagovalcem skupine Madžarom Benedekom Kosom Tit osvojil šesto mesto ter se uvrstil v sobotni finale B.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/montemor-o-velho-2021